Ekinezya Nedir Ekinezya Bitkisi Çayı Çiçeği Faydaları Ve Zararları

20 Nisan 2018
0 Yorum
ekinezya nedir ekinezya bitkisi cayi cicegi faydalari ve zararlari

Ekinezya, papatyagiller ailesinden bir bitki türüdür. Ekinezya çayı ekinezya bitkisinden yapılan ve özellikle soğuk algınlığı, öksürük ve enfeksiyon gibi daha

Ekinezya, papatyagiller ailesinden bir bitki türüdür. Ekinezya çayı ekinezya bitkisinden yapılan ve özellikle soğuk algınlığı, öksürük ve enfeksiyon gibi daha birçok hastalığın tedavisinde kullanılan sağlık için çok faydalı harika bir bitki çayıdır. Makalemizde bu çayın, ekinezyanın sağlığa faydaları hakkında bilgiler vereceğiz.

Ekinezya Çayı Nasıl Yapılır?

Bir su bardağı suyu kaynatın, kaynayan bu suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş ekinezya bitkisi (yaprak, çiçek, gövde ve kökü olabilir) 5 dk kaynatıp ocaktan alın. 5 dakika kadar ağzı kapalı şekilde demlendikten sonra süzülerek tüketilebilir.

Ekinezyanın, Ekinezya Bitkisi, Çiçeği Ve Çayının Sağlığa Faydaları

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Ekinezyanın, soğuk algınlığına yakalanma ihtimalini yaklaşık %60 oranında azalttığı bilinmektedir. Ekinezyada, soğuk algınlığının önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olabilecek bazı güçlü maddeler olduğu bilinmektedir.

Solunum Problemlerini İyileştirir

Ekinezya iltihap sökücü özelliklerinden dolayı astım, kuş palazı hastalığı, soğuk algınlığı, akut sinüzit, boğmaca, solunum yolu enfeksiyonu, tüberküloz, difteri ve strepkokokal boğaz ağrısı gibi üst solunum problemlerinden kurtulmak için oldukça yararlıdır. Yapılan çalışmalarda; ekinezyanın benzer şekilde astım tedavisinde kullanılan sentetik bir ilaç görevi gördüğü tespit edilmiştir.

Ağrıları Dindirir

Ekinezya otu, geçmişte Hintliler tarafından herhangi bir ağrı için ağrı kesici olarak kullanılmıştır. En doğal ve etkili ağrı kesicilerden biri olarak kabul edilmiştir. Bitki ayrıca aşağıdaki ağrılı durumlardan kurtulmayı da sağlayabilir: Ağrılı bağırsak sendromu, baş ağrısı, mide ağrısı, diş ağrısı, bademcik iltihabı, boğaz ağrısı. Ekinezyayı ağrı kesici olarak kullanmak için, genellikle ekinezya çayı hazırlanıp günde 2-3 kupa içilir. Ayrıca suyla ekinezyayı blenderdan geçirip hamur haline getirip bu karışımı ağrıyan yere de sürebilirsiniz.

Cilt Problemlerine İyi Gelir

Ekinezya cilt için de çok iyidir ve en güvenli bitkisel ilaçlardan biri olarak kabul edilir. Ekinezya, sedef hastalığı, herhangi bir cilt enfeksiyonu, egzama, arı sokması, yara, yılan derisi ve iltihabi cilt problemlerinin tedavisinde kullanılabilir. Ekinezya ayrıca cilt yenilenmesi için de kullanılabilir. Güneş yanığı ve diğer cilt hastalıklarının tedavisi söz konusu olduğunda da oldukça yararlı bir bitkidir.

Ekinezya doğrudan etkilenen bölgeye uygulandığında iyileşme hızlı bir şekilde fark edilebilir. Ekinezya, açık yaraları koruyabilen ve bunların enfeksiyonlara dönüşmesini engelleyen virüs ve bakteri karşıtı özelliklere sahiptir.

Kabızlığı Geçirir

Ekinezya sindirim yolları için de iyileştirici özellikleriyle bilinir. Yapılan çalışmalara göre, ekinezya kabızlıktan kurtulmayı sağlayacak doğal ve hafif bir müshil olarak kullanılabilir.

İltihap Önleyici Özelliklere Sahiptir

İltihap genellikle çoğu hastalığın temel nedenidir. İltihap aniden gerçekleşmez çünkü; stres, sağlıksız yaşam tarzı ve beslenme düzeni, pestisit maruziyeti ve uyku problemleri gibi çeşitli nedenleri vardır.

Bununla birlikte, iltihabın etkilerini azaltmak için bazı çözümler vardır. Ekinezya düzenli kullanımı iltihap belirtilerini geçirmede yardımcı olabilir. Kronik iltihabi durumlardan muzdarip olan kişiler düzenli olarak çay şeklinde ekinezya tüketebilirler.

Enfeksiyonlara Karşı Savaşır

Ekinezya birçok enfeksiyonla etkili şekilde savaşır. Kadınlarda vajinal enfeksiyonlarda ekinezya takviyeleri almak veya ekinezya çayı tüketmek yararlı olabilir. Bitki, ilaç alımıyla karşılaştırıldığında, enfeksiyonları %16 oranında daha çok iyileştirir.

Ekinezyanın sıtma, kan dolaşımı, idrar yolu enfeksiyonları, sifiliz, genital herpes, vajinal mantar enfeksiyonları ve tifo enfeksiyonları tedavisi için yardımcı olduğu bilinmektedir. T hücrelerinin uyarılmasının yanı sıra ekinezya, bakteri veya virüslere bağlı herhangi bir enfeksiyonla mücadele eden ana görevliler olan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırmaya yardımcı olur.

Ekinezyada bulunan ekinasein adı verilen bileşik, zararlı virüs ve bakterileri sağlıklı hücrelere nüfuz etmesini engeller.

Ağız Kokusunu Giderir

Ekinezya, lavanta ve adaçayı ağız konusunu gidermekte yardımcıdır. Bu durum, ekinezyanın kötü nefese neden olan organizmaları nötralize etme yeteneği sayesinde gerçekleşir. Ekinezya ayrıca sağlıklı hücrelerin geliştirilmesine yardımcı olur.

Ekinezyada, bağışıklık hücrelerini destekleyen ve onları yabancı maddelere karşı etkili bir şekilde savaşmak için sağlıklı büyümesini sağlayan birçok bileşik vardır. Böylece ağız kokusunu önler.

Antioksidan Kaynağıdır

Ekinezya, C vitamini, flavonoidler, çinko, beta-karoten ve selenyum gibi antioksidanların bolca yer aldığı bir bitkidir. Yapılan çalışmada, ekinezya tentürünün ginkgo bilobadan daha fazla antioksidana sahip olduğu bulunmuştur.

Yaraları İyileştirir

Ekinezya düzenli kullanımı yaralar veya hastalıklar her ne olursa olsun daha hızlı iyileşme sağlayabilir. Bakteriyel enfeksiyonları önlemenin yanı sıra iltihabı ve ağrıyı azaltarak iyileşme sürecini de hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Kanseri Önler

Ekinezyanın bağışıklık sistemi üzerinde pozitif etkilere sahiptir. Ulusal Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir araştırmada ekinezyanın beyin kanseri üzerinde yararlı olduğu bulunmuştur. Yapılan bu araştırmaya göre ekinezya, diğer bitkisel bitkilerde henüz keşfedilmemiş fitokimyasal maddeler içermektedir. Dahası, bu fitokimyasallar, kanserle savaşmakta etkili olabilir.

Ekinezyanın Zararları Nelerdir?

  1. Ekinezya bazı kişilerde ciltte döküntü ve kızarıklık gibi yan etkilere neden olabilir.
  2. Ekinezya bazı ilaçlarla etkileşime girip ilaçların etkinliğini artırabilir veya azaltabilir.
  3. Hamile kadınların ekinezya kullanması tavsiye edilmez.

Rezene Çayının Faydaları Rezene Çayı Nasıl Yapılır Demlenir Hazırlanır Tıklayınız

Ginseng Çayı Nasıl Yapılır Ginseng Çayının Faydaları Ve Zararları Tıklayınız 

Lavanta Çayı Ve Lavantanın Faydaları Lavanta Çayı Nasıl Yapılır? Tıklayınız