Doğum sonrası, emzirirken ve lohusalık döneminde pek çok kadının yaşadığı saç dökülmesine “Telogen effluvium” denir.
Başımızdaki saçların %90’ı uzama halindeyken, %10’u ise dinlenme konumunda olup uzamaz. Bir kaç ayda bir dinlenme halinde olan bu saçlar dökülüp, yerini yeni saçlara bırakır. Emzirme döneminde saç dökülmesi yetersiz beslenme, doğum sonrası hormonlardaki değişim, stres, kansızlık, vitamin eksikliği gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Emzirirken yahut hamileyken günde 50-100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilir. Doğum sonrası, emzirirken ve lohusalık döneminde pek çok kadının yaşadığı saç dökülmesine “Telogen effluvium” denir. Bu durum emzirmeyle ilgili değildir, çoğu zaman bir süre sonra kendi kendine geçecektir.
Süt salgısını baskılamak, anne sütünün gelmesini engellemek için gebelikteki progesteron hormonu yüksek düzeyde salgılanır. Doğumdan sonra ise bu hormonun salgılanması azalır böylece süt kanalınız açılıp, bebeğinizi besleyebilecek konuma gelirsiniz. Prolaktin ve östrojen hormon seviyeleri ise emzirirken yükselip, süt salgılanmasını teşvik edip, adet döngüsünü engeller. Hormonlardaki bu dalgalanmalar baş derisini de etkiler ve emziren kadınlarda sıklıkla saç dökülmesi görülür.
Amerikan Gebelik Derneği’ne göre doğum yapan kadınların yarısında “postpartum saç dökülmesi” diye de tanımlanan gebelik sonrası saç dökülmesi ile karşılaşılır. Doğumdan yaklaşık 3 ay sonra hormonlar normal seviyesine döner ve gebelik boyunca dinlenen saçlar dökülmeye başlar. Çoğu kadında doğum sonrası yani emzirme döneminde görülen saç dökülmesi geçicidir ve 12 ay içinde geçer.
Gebelikte olduğu gibi emzirirken de doğru beslenme çok önemlidir. Emzirirken mineral ve kalori ihtiyacınız da artar. Yetersiz protein ve demir alımı kansızlıkla sonuçlanır, kansızlık ise saç dökülmesinin en önemli nedenlerindendir.
Emziren anneler, fasulye, et, tavuk ve balık gibi protein kaynaklarından günde iki ya da üç porsiyon yemelidir. Ayrıca günde 10 mg. da demire ihtiyacınız vardır. Yumurta sarısı, et, fasulye çeşitleri ve kuru meyveler önemli demir kaynaklarıdır. Doktorunuza danışıp takviye vitamin ve mineral hapı da alabilirsiniz.
Emzirme döneminde meydana gelen saç dökülmesinin bir diğer önemli nedeni strestir. Uykusuz geçen saatler, anne sütünün az gelmesi vb faktörler kadında strese neden olur, bunun sonucunda da saç dökülmesiyle sıkça karşılaşılır.
Saçı topuz yapmak, sıkı bir at kuyruğu da saç dökülmesini tetikleyen durumlardandır.
Tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi de emzirirken saç dökülmesine yol açabilir
Sarımsak Saç Dökülmesine İyi Gelirmi? Saça Sarımsak Sürmek Ve Faydaları Tıklayınız
Doğum Kontrol Hapı Saç Çıkarır mı, Uzatır mı? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Folik Asidin Saça Faydaları Ve Saç Dökülmesine Etkisi Tıklayınız