Emziren Anneler Ve Hamileler Oruç Tutarken Nasıl Beslenmeli?

5 Haziran 2016
0 Yorum
emziren anneler ve hamileler oruc tutarken nasil beslenmeli

Emziren anneler ve hamileler oruç tutabilir mi, bunlar oruç tutarken nasıl beslenmeli? makalemizde hem oruç tutup hem de anne sütüne devam etmek…

Müslüman bir annenin hamilelikte veya emzirirken oruç tutmak istemesi bu durumlarda da dini vecibelerini yerine getirmek istemesi gayet normal taleptir. Emziren anneler ve hamileler oruç tutabilir mi, bunlar oruç tutarken nasıl beslenmeli? makalemizde bu konuda uzmanların bilgilerine yer verdik.

Hamilelikte ve emzirirken oruç tutulabilir mi, yoksa orucu kazaya bırakabilir mi?

CEVAP
Türkiye Gazetesi Yazarlarından İlahiyatçı Osman Ünlü’nün cevabı; Efendim dînimiz,hamile olanlara izin vermiş. Çocuk emziren hanımlara izin vermiş. Yani, zor geliyorsa tutmayabilirler. Fakat gizli yemelidir. Yani, böyle özürü olanlar da alenen, açık açık yememelidir. Hasta, seferi olanlar da aynı şekildedir. Hamilelik, çocuk emzirme bittikten sonra kısa günlerde, meselâ kasım, aralık aylarında bunları kaza edecek.

 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nevra Topalismailoğlu’nun cevabı; doktorundan onay alan gebe bir kadının oruç tutmasında dengeli ve düzenli beslenme prensiplerine uyulduğu taktirde sakınca yoktur. Diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi benzer hastalıkları bulunanların ise doktor tavsiyesiyle oruç tutması gerekmektedir.

Ankara Hacettepe Üniversitesi beslenme ve diyetetik bölümünden Rakıcıoğlu ve arkadaşları, 2006 yayınlanan araştırmada ramazanda oruç tutmanın anne sütü üzerine etkilerini incelemişlerdir. Araştırmada, ramazan sırasında ve bittikten 2 hafta sonra, yaşları 17 ile 38 arasında değişen, gönüllü 21 emziren anneden anne sütü örnekleri alınmış, araştırma sonucunda oruç tutmanın anne sütünün makro besin öğesi içeriği üzerinde belirgin olumsuz bir değişiklik yapmadığı, bebeğin büyüme ve gelişmesini etkileyecek hiç bir negatif yönünün olmadığı belirlenmiştir.

Emziren anneler oruç tutarken beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Meyve sebze gibi lifli gıdalar ve et, süt, yumurta, tavuk, balık gibi protein oranı yüksek besinler kişiyi uzun süre tok tutup acıkmayı önler.

Lifli gıdaların başında; meyve, sebze, kuru baklagil ve kuru meyveler, tahıllı ürünler gelir.Önemli protein kaynakları ise tavuk ve dana eti, süt ve süt ürünleridir. Bu besinler doyurucu ve yavaş sindirilebilir özellikleri sayesinde kan şekerini dengeleyip açlığı önlerler.

emziren anne ve hamileler oruc tutabilirmi oruc tutarken nasil beslenmeli 1

Emzirme susuz kalmanıza yol açabilir, bunun için yeterince sıvı aldığınızdan emin olun. Bu durum özellikle yaz aylarında dehidrasyonu önlemek için çok mühimdir. İftardan sahura kadar her saat başı 1-2 su bardağı su içmeniz gün boyu susuz kalmanızı önleyecektir.

Mutlaka sahura kalkın ve doğru bir beslenme programı uygulayın, hatta bunun için diyetisyene başvurup emziren anne ramazan beslenme listesi hazırlatın.

Çok şekerli, yağlı, kızarmış gıdalardan sizi susatacak şerbetli tatlılardan uzak durun. Bunun yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edin. Hem bu tatlılar sütünüzün artmasına da yardımcı olacaktır.

Sebze ve meyve sahurda da iftar da sofranızdan eksik olmasın. Mesela sahurda yahut iftarda 1 kase salata yiyebilirsiniz.

Günde 2,5-3 lt su içmeyi asla ihmal etmeyin.

emziren anne ve hamileler oruc tutabilirmi oruc tutarken nasil beslenmeli 2

Et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, bakliyat gibi protein içeren besinlerin alımını artırın.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nevra Topalismailoğlu’ndan Hamileler için örnek bir Ramazan mönüsü

İftar: 1 kase çorba, salata, esmer ekmek 1 porsiyon et, tavuk ya da balık, 1 porsiyon sebze yemeği, 2 kaşık yoğurt veya ayran, esmer ekmek veya az yağlı pilav, makarna ve salata
Sahur: 1 bardak süt, iki kibrit kutusu peynir, domates, salatalık, biber, esmer ekmek, gün aşırı yumurta, birkaç zeytin, meyve

Karpuz Anne Sütünü Artırırmı Ve Karpuz Anne Sütüne Gaz Yaparmı? Tıklayınız

Anne Sütü Neden Azalır?  Anne Sütünün Azalma ve Kesilme Nedenleri Tıklayınız

Emzirirken Maden Suyu Veya Soda İçmek Zararlı mı? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız