Emzirmek bebeğinizi sağlıklı bir şekilde beslemenin yanı sıra etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Emzirirken hamile kalmak mümkün mü? Emzirirken gebelik belirtileri nelerdir? İşte emziren annelerin merak ettiği bu soruların cevapları:
Emzirmenin hamile kalmayı engelleyip engellemediği en çok araştırılan sorulardandır. Emzirme, vücudunuzdaki yumurtlamayı büyük ölçüde baskılayarak doğurganlığı etkiler. Yumurtlama olmadan adet görmezsiniz ve hamile kalamazsınız.
Evet, emzirirken hamile kalınabilir. Emzirirken gebe kalma oranı %2’dir. Emzirmeyi doğum kontrolü yöntemi olarak kullanan 100 kadından yaklaşık 2’si doğum yaptıktan sonraki 6 ay içinde hamile kalmaktadır.
Bebeğinizi yalnızca anne sütü ile beslediğinizde – yani gün içinde en az 4 saatte bir ve geceleri 6 saatte bir emzirirseniz, vücudunuz doğal olarak yumurtlamayı durdurur . Yumurtlamazsanız hamile kalamazsınız. Yumurtlama olmaması, sizin de adet görmeyeceğiniz anlamına gelir.
Emzirirken vücudunuz süt üretmek için prolaktin adı verilen yüksek düzeyde bir hormon üretir. Bu hormon sırayla yumurtlama hormonlarının üretimini bastırır. Bununla birlikte, hala hamile kalabileceğiniz için doğum kontrolü olarak yalnızca emzirmeye güvenmeniz önerilmez. Başka doğum kontrol yöntemlerini de uygulamanız önerilir.
Emzirmeyi bırakmak istemiyorsanız, ancak başka çocuk sahibi olmak için de sabırsızlanıyorsanız, emzirmeye devam edip çocuk sahibi olmayı deneyebilirsiniz. Çünkü emzirirken %2 hamile kalma şansınız vardır. Başarıya ulaşamazsanız yani gebe kalamazsanız emzirmeyi azaltabilir ve emzirdiğiniz çocuğu kısmen sütten kesebilirsiniz.
Emzirirken hamile kalırsanız şu belirtiler ile karşılaşabilirsiniz:
Emzirirken hamile kalıp kalmadığınızı bilmenin tek yöntemi idrar veya kanda gebelik testi yaptırmaktır. Bu testler vücudunuzda hamilelik hormonu insan koryonik gonadotropinini (hCG) tespit edip hamile olup olmadığınızı belirler.
Evde idrar testi yaptırabilirsiniz, kesin teşhis hamilelik kan testi ile sağlanır.
Hamileliği tespit etmenin başka bir yolu da ultrasondur, ancak bu yöntem hamileliğin 4-6.haftalarında uygulanır. Ultrason, fetal kalp atışını kontrol etmek için kullanılabilir.
Evet emzirirken hamile kalırsanız emzirmeye devam etmelisiniz. Yapılan araştırmalar gebeyken emzirmenin mahsuru olmadığı sonucuna varmıştır. Çoğu kadın için düşük veya erken doğum riskini artırmaz ve bebeğin doğum ağırlığını etkilemez.
Bununla birlikte, 10.000’den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, hamilelik sırasında emzirmenin düşük yapma riskini çok az miktar artırdığı görüldü. Ancak bu durum yalnızca çocuk sadece anne sütü ile besleniyorsa gerçekleşti. Çocuk, emzirmeye ek olarak katı yiyecekler yerse, artan herhangi bir risk yoktu.
Emzirirken hem hormonal hem de hormonal olmayan doğum kontrolünü kullanabilirsiniz. Ancak östrojen hormonu içeren doğum kontrol hapı kullanımından kaçınmalısınız. Uygun doğum kontrol yöntemi için kadın doğum uzmanınız ile görüşmeniz uygun olacaktır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Selin Çetinkal görüşlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır.