Emzirirken Memede Süt Birikmesi, Şişlik, Kitle, Yanma Ve Kızarıklık

23 Ocak 2017
0 Yorum
emzirirken memede sut birikmesi sislik kitle yanma ve kizariklik

Emziren annelerde memede, göğsünde ağrı, sertlik, kızarıklık, kitle, sızı ve şişme, doğumdan sonraki emzirme döneminde sık karşılaşılan sorunlardandır

Emziren annelerde memede, göğsünde ağrı, sertlik, kızarıklık, kitle, sızı ve şişme, doğumdan sonraki emzirme döneminde sık karşılaşılan sorunlardandır. Sizde bu dertlerden muzdaripseniz, uzmanların aşağıda bildirilen önerilerini uygulayabilirsiniz.  

Emzirirken memede ağrı, kızarıklık, yanma, şişlik, sertlik, sızı neden olur?

  1. Mastit (Mastit, meme iltihabı demektir. Bebeklerde tedavi edilmeyen pamukçuk enfeksiyonu annenin memesindeki süt kanallarına kadar ilerleyerek meme iltihabına neden olabilir.)
  2. Mantar enfeksiyonu
  3. Göğüslerin aşırı dolması ve şişmesi
  4. Bebeğin emmeği red etmesi ve bunun sonucunda süt kanallarının sütle tıkanması
  5. Emzirirken hamile kalma
  6. Meme apsesi
  7. Süt kanallarında tıkanıklık (Bu tıkanıklık memede kitleye yol açabilir)
  8. Meme başı çatlakları
  9. Memelerden aşırı süt gelmesi (Bazı kadınlarda memelerden aşırı süt gelir. Bu durum memelerde ağrıya ve şişkinliğe yol açacak derecede süt birikmesine yol açar)
  10. Yanlış emzirme tekniği
  11. Düzensiz emzirme 

Emzirirken memede ağrı, sızı, sertlik, kızarıklık, şişlik nasıl geçer?

Emzirme döneminde memelerde ağrı, sızı, sertlik, kızarıklık vb sorunlarla karşılaştıysanız, bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz. Memelerdeki sorun enfeksiyon kaynaklı ise doktorunuz size emziren anneler için güvenli olan antibiyotiği reçete edecektir. Ayrıca doktorunuza danışıp aşağıda bildirdiklerimizi uygulayabilirsiniz. 

Sıcak kompres uygulayın

Emzirirken göğüsteki sızlama, şişlik, ağrı gibi sorunların giderilmesi için memelere sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Bunun için sıcak su torbasını çok sıcak olmayan su ile doldurun ve emzirmeden en az 10 dakika önce göğüslerinize bu sıcak su torbasını tutun. Evde sıcak su torbası yoksa atleti sıcak suyla ıslatıp sıkın ve göğüslerinize uygulayın. Sıcak duş almak da ağrıyı gidermeye yardımcı olacaktır. 

Sütünüzü sağın

Sütünüzü sağmak da göğüslerdeki sertliği yumuşatıp, ağrıyı, sızıyı dindirecektir. Sütünüzü elinizle sağabileceğiniz gibi süt sağma pompası da kullanabilirsiniz. 

Anne sütü sürün

Emzirmekten dolayı memede ağrı, çatlak, sertlik, şişme varsa, tedavi için anne sütünü kullanabilirsiniz. Anne sütü, antibakteriyel içeriği sayesinde meme uçlarındaki sorunları, acıyı, doğal yoldan tedavi eder. Sütünüzü sağıp bebeğinizi emzirmeden önce meme başınıza anne sütü sürün. Emzirdikten sonra tekrar süt sürün ve memeleri kurumaya bırakın. Ağrı geçene kadar her emzirdikçe bunu tekrarlayın. 

Yağ ile masaj

Zeytin, hindistancevizi veya tatlı badem yağı gibi yağlar ile meme uçlarına masaj yaparak ağrıyı dindirmeye yardımcı olabilirsiniz. Bu yağlar nemlendirme özelliği sayesinde etkilenen bölgenin nemli kalmasında ve kuruluğun giderilmesinde etkili olacaktır. Bildirdiğimiz yağlardan dilediğiniz yağdan 1-2 tatlı kaşığını cezveye koyup ocakta ılıtın. Meme uçlarına sürüp nazikçe masaj yapın. Günde birkaç kez tekrarlayın. Bebeğinizi emzirmeden önce, kalan yağı çıkarmak için memelerinizi ılık su ile iyice yıkadığınızdan emin olun. 

Buz kompres yapın

Emzirirken memedeki ağrı, sızlama ve sertliğin giderilmesi için geçici çözüm olarak, etkilenen bölgeye buz küpüyle masaj yapabilirsiniz. Soğuk uygulaması bölgeyi uyuşturur ve şişmeyi azaltır. Buzluktan buz küpünü çıkarıp atlete sarın ve atlete sarılı buzları memelerinize tutun. Buz uygulaması memelerdeki ağrıyı rahatlatacak ve sertliği yumuşatacaktır. 

Papatya

Papatya, meme ağrısı sorunlarına en etkili doğal çözümlerdendir. Bu çiçek anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde sorunun tedavisine yardımcı olur. Bir veya iki papatya çayı poşetini 10 dakika sıcak suda bekletin. Çay poşetlerini sudan çıkarın ve fazla suyu sıkın. Bu çay poşetlerinizi memelerinize koyup bekletin. 

Beyaz lahana koyun

Tıkanık meme kanallarını açmak için eski bir yöntem de, sütyen içine meme üstüne beyaz lahana yaprağı koymak ve birkaç saatte bir değiştirmektir. 

Emzirirken memede ağrı, sızı ve şişliğin geçmesi için uzman tavsiyeleri

  1. Göğüsleri sıkan dar giysilerden uzak durun.
  2. Bol bol dinlenin.
  3. İki memeden de bebeğinizi sık sık emzirin, her 2-3 saatte bir (gece dahil); memeyi boşaltın.
  4. Emzirmeden önce ve sonra memelere masaj yapın.
  5. Emzirme döneminizde göğüslerinizi destekleyici emzirme sütyeni giyinin. Pamuklu bir sütyen tercih edin.
  6. Doktorunuzdan doğru emzirme pozisyonu ile ilgili bilgi alın. Bebeği yanlış emzirmek de meme de ağrı yapar.
  7. Doktorunuza danışıp eczaneden, emziren annelerin memeleri için kullanabileceği Lanolin kremi kullanmak, memedeki ağrıyı sızıyı gidermeye yardımcı olacaktır. 

Emziren Anneler Hangi Ağrı Kesicileri Kullanabilir? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Emziren Anne Aspirin, Arveles, Katarin, Theraflu Nurofen, Parol, Minoset, Benical Cold İçebilirmi? Tıklayınız

Emziren Anneler Hangi Antibiyotiği Kullanabilir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız