En Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar Nelerdir?

23 Nisan 2018
0 Yorum
en erken hamilelik belirtileri ne zaman ortaya cikar nelerdir

“Bazı kadınlar gebelik belirtilerini gebe kaldıkları an erkenden yaşamaya başlarken, bir çok hamilenin ise gebelik belirtilerini yaşaması haftalar alır. Gebe

 “Bazı kadınlar gebelik belirtilerini gebe kaldıkları an erkenden yaşamaya başlarken, bir çok hamilenin ise gebelik belirtilerini yaşaması haftalar alır. Gebeliğin erken belirtileri şunlar olabilir: adet görmeme, göğüste değişiklikler, halsizlik, sık sık idrara çıkma, bulantı ve kusma”

Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?  

Gebelik belirtileri ne zaman başlar sorusunun cevabı kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Kimi kadın döllenmeden hemen 1 hafta içinde veya 1 hafta sonra yaşarken, kimisi gebeliğin 6 veya 7. haftalarına kadar hiçbir gebelik belirtisi yaşamaz. Bu tür durumlarda kadının gebe olabileceği düşüncesi adet döneminin geçmesiyle oluşur ve evde yapılan gebelik testiyle hamilelik tespit edilir.

Gebeliğin Erken Belirtileri Nelerdir?

Adet Görmeme: Adet döneminin geçmesi veya adet olunmaması gebelikte kadınları test yapmaya iten en yaygın belirtidir. Gebe olduğunuzda, bir sonraki adet döneminizde adet olmazsınız.

Kusma veya Sabah Bulantıları: Gebelikte en yaygın 2. belirti budur. Genel olarak kusma ve sabah bulantıları döllenme gerçekleştikten 2 ila 8 hafta sonra yaşanır.

Göğüste Şişkinlik veya Hassasiyet: Gebelikte görülen en yaygın 3. belirti ise göğüsteki değişikliklerdir. Adet döneminden 6 hafta sonra veya döllenmeden 2 hafta sonra, kadınlar göğüslerinin daha büyük ve göğüs uçlarının daha hassas olduğunu fark edebilir. Bu durum östrojen ve progesteron hormonundaki artıştan kaynaklıdır ve sebebi göğüste kan dolaşımının artmasıdır. Döllenmeden 1 ila 2 hafta sonra göğüste değişiklikler görülmeye başlanacaktır. Bir diğer belirti ise, areola olarak da bilinen göğüs uçlarındaki renk ve boyut artışıdır. Erken gebelik hormonlarının salgılanması bu değişimlerin sebebidir. 

Baş Dönmesi: Gebelikte baş dönmesi çok normal bir durumdur ve bunun sebebi genişleyen kan damarlarında azalan kan basıncıdır. Hamilelikte progesteron hormonun artmasıyla, kan basıncının düşer ve kan damarları genişler. Bu da beyne giden kan akışını azaltacağından geçici baş dönmelerine yol açar. Bu durum, gebeliğin ilk 3 ayında yaygın olarak yaşanır ancak gebelik boyunca da yaşanabilir.

Bitkinlik veya Yorgunluk: Döllenmeden sonra ilk haftalarda , çoğu kadın gebeliğin belirtisi olarak yorgunluk yaşıyor. Progesteron hormonun artmasıyla vücut kolayca yoruluyor, bitkinlik yaşanıyor ve  sık sık yorgunluk yaşanıyor.  

Şişkinlik: Şişkinlik de diğer belirtiler gibi vücutta aniden değişen hormonların etkisiyle meydana gelir. Östrojen ve progesteron hormon seviyeleri arttığında rahmin duvarları kalınlaşıp bedene şişkinlik hissi verir. Bunun yanında, hormonel değişiklikler sindirim sistemini yavaşlattığından bu da vücutta şişkinliklere yol açıyor.

Akıntı ve Kanama: Döllenme gerçekleştikten 2 hafta sonra, kadınlar bir miktar vajinal kanama veya hafif lekelenme yaşayabilirler. Bu kanın rengi pembeden kahverengiye doğru olabilir ve bunun yanında adet başlaması öncesinde yaşanan sancılar gibi sancılar da yaşanabilir.

Tüm bunlar yerleşme (implantasyon kanaması) olarak bilinen, döllenmiş yumurtanın rahim duvarlarına tutunması durumunda meydana gelir. Bu hafif kanama, kadınlara adet sancısı gibi hissettirebilir ancak bu adet kanamasından daha kısa ve daha hafif bir kanamadır. 

Kramp Girmesi ve Hafif Kanamalar: Gebeliğin ilk iki haftası, bazı kadınlar şiddetli kramp( adet sancılarına benzer) girmesinden muzdarip olurlar. Bu tür krampları hafif kanamalar ve lekelenmeler takip edebilir. Döllenmeden 8 ila 15 gün sonra döllenen yumurtaların rahim duvarına yerleşmesi hafif kanamalara yol açabilir.

Aşerme/Tiksinti: Gebe kadınlardaki hormonel değişiklikleri aşerme isteği ortaya çıkarabilir. Bazı kadınlar da  gebelikte bazı yiyeceklere karşı tiksinti duyabilir.

Ruh Halinde Ani Değişimler: Vücuttaki birçok hormon değişikliği duygusallığa sebep olabilir. Ruh halindeki değişimler gebelikte yaygın bir durumdur.

Baş Ağrısı: Gebeliğin ilk dönemlerinde hormonel değişiklikler hafif veya şiddetli baş ağrılarına yol açabilir.

Kabızlık : Gebeliğin ilk iki haftası, progesteron hormonu yükselir. Yüksek progesteron hormonu bağırsaktaki yemek geçişini yavaşlatıp kabızlığa yol açar.

Baş ve Sırt Ağrıları: Kadınlar gebe kaldığında, vücudundaki bir çok hormon değişikliği baş ağrısına sebep olur. Büyüyen rahim de gebenin sırtına baskı yapacağından sırt ağrısı oluşur.

1 Haftalık Hamilelik Nasıl Anlaşılır? 1 Haftalık Gebelik Belirtileri Tıklayınız

Hamilelik Testi Kaç Günde Belli Olur, İlişkiden Kaç Gün Sonra Bakılır

Evde Hamilelik Testi, Doğal Gebelik Testi Evde Hamilelik Nasıl Anlaşılır? Tıklayınız