En iyi hurma hangisi? En lezzetli ve en sağlıklı 16 hurma türü

31 Mart 2022
0 Yorum
en iyi hurma hangisi en lezzetli ve en saglikli 16 hurma turu

İftar ve sahur sofralarını bereketlendiren, enerji ve şifa kaynağı hurmayı yakından tanımak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Hurma çeşitlerini, isimlerini ve özelliklerini sizler için derledik. Keyifli okumalar!

Hurma doyurucu özelliği ve lezzetiyle iftar sofralarının baş tacıdır. Sağlıklı atıştırmalıkların başında gelen hurma enerji verir ancak rafine şeker gibi zarar vermez. Kan yapıcı, sindirim sistemini çalıştırıcı, stres giderici, mide güçlendirici gibi faydalar sağlar. Peki, hurmanın çeşitleri nelerdir? En yumuşak hurma çeşidi hangisi? Hurmanın iyisi nasıl anlaşılır? 

Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye Sayfa 650’de buyruluyor ki;

Hurmayı tek yimek sünnetdir. Resûl “aleyhisselâm”, hurmayı çok severdi.

Hurma ile kavun, karpuzu birlikde yirdi.

EN İYİ HURMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Ramazan ayında iftar sofralarınızdan ayırmadığınız hurmanın yüzlerce çeşidi bulunuyor. İşte en iyi hurma çeşitleri ve özellikleri:

MECDÜL KUDÜS HURMASI

Kudüs hurması, hurma seçiminde lezzeti ile ön plana çıkıyor. “Medjood” adıyla da bilinen Kudüs hurması, bol etli, yumuşak ve çok lezzetlidir. Mecdül kudüs hurması, açık kahverengi, parlak ve yumuşak bir dokusu olan iri hurma çeşididir.

MEDİNE MEBRUM HURMASI

Medine hurması en çok tercih edilen hurma türüdür. Mebrum bir diğer adıyla mabroom hurma; ince kabuklu, kahverengi ve diğer hurma türlerine göre oldukça küçük boyuttadır. Medine hurmasını diğer hurmalardan ayıran özellik daha açık renk olmasıdır.

ACVE HURMA

Acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer alır. Zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, yuvarlak şekilde olup siyah renge sahiptir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.

hurma(1)

SUGAİ HURMASI

Sugay olarak da bilinen sugai hurması kalın etli, İri yapılı, ince kabuklu ve lif oranı yüksek bir hurmadır. Tahin ile birlikte tüketildiğinde lezzetine lezzet katan sugai hurması şeker oranı düşük olması nedeniyle şeker hastalarının tercih ettiği çeşittir.

MEDİNE MEŞRUK HURMASI

Medine çevresinde yetişen hurma genelde Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilir. Oldukça lezzetli ve besleyici olan meşruk hurması; kalın kabuklu, orta büyüklükte olup fazlasıyla tatlıdır.

İRAN HURMASI

İran’da yetiştirilen hurma, mazafati yaş hurma olarak da bilinir. Siyaha yakın renkte olup, yumuşak ve ince kabukludur. Oldukça tatlı olan İran hurması, taze hurmalar arasında en iri hurma türüdür.

hurma(2)

TUNUS HURMASI

Deglet nour hurma olarak da bilinen Tunus hurması açık kahverengi, yarı kuru etli, uzun bir hurma çeşididir. Şeker oranı düşük olması nedeniyle diyabet hastaları tarafından en çok tercih edilen bir meyvedir.

RAVTANA YAŞ HURMA

Ravtana yaş hurma, kahverengi-turuncu rengindedir. Orta büyüklükte, yumuşak ve ince kabuklu bir yapıya sahiptir. En çok talep gören yaş hurma çeşididir. Doğumu kolaylaştırıcı etkisiyle özellikle hamile bayanlara tavsiye edilir. Doğum esnasında ve daha sonrasında kanamaları önler, tansiyonu düşürür. Ravtana yaş hurmanın bir diğer faydası süt salgısını arttırır. Aynı zamanda bebekte gaz problemine neden olmaz.

SUKKERİ FAHİR HURMA

Sukkeri Fahir hurma, kalın etli, lif oranı yüksektir. Aynı zamanda tok tutucu özelliğine sahiptir.  Sarı renkte olan sukkeri Fahir, Arapların özel misafirlerine sunduğu bir hurma çeşididir.

hurma(3)

ŞELEBİ HURMA

Medine ve çevresinde yetiştirilen şelebi hurmanın en bilinen özelliği kan yapıcı olmasıdır. Kahverengi, orta irilikte, ince kabuklu ve tatlı bir hurma çeşididir.

BERNİ  HURMA

Hafif sarımsı, orta irilikte, ince kabuğa sahip berni hurma, Medine ve çevresinde yetişir. Çocuklara ve hamile ve emziren kadınlar için besleyici özelliği bulunan berni hurmanın lif oranı oldukça yüksektir.

ÜRDÜN MEDHUL HURMA

Siyah renkli, oldukça iri yapılı ve ince kabuklu ürdün medhul hurma, bol etlidir. Tatlılık oranı oldukça yoğun olup, Küçük çekirdekli ve yumuşak yapılıdır. Lezzet olarak Filistin Medjoul hurması ile benzer tada sahiptir.

hurma(4)

BAKLAVA (HUDRİ) HURMA

Hudri hurmanın lezzetli ve güzel olup Türk damak tadına hitap eder. Hufri adıyla da bilinen Hudri cinsi hurma kan yapıcı özelliğiyle bilinir. Koyu kahverenginde, ne çok sert, ne çok yumuşak olarak orta kıvamda, iri yapılı, etli ve lif oranı yüksek bir hurma çeşididir.

DIHEYNİ HURMA

Dıheyni hurma siyaha yakın renkli, orta büyüklükte bir hurma çeşididir. Doyurucu özelliğiyle diyet yapanlar gönül rahatlığıyla tüketebilir.

SUFRİ HURMA

Sufri hurma Medine ve çevresinde en çok tüketilen hurma çeşitlerinden biridir. İnce kabuklu, lezzetli ve oldukça tatlıdır.

MEDİNE SAFAVİ HURMA

Siyah renkli, yumuşak yapılı, orta büyüklükte ve ince kabukludur. Şeker oranı düşüktür, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına faydalı olarak bilinmektedir.

hurma(5)

EN KALİTELİ, EN İYİ HURMA HANGİSİ?

Peygamber hurması olarak da bilinen acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer alır. Zeytin büyüklüğünde olan hurma, diğer bilinen hurma çeşitlerine göre çok daha siyahtır. Demir bakımından son derece güçlü acve hurması, kansızlık için en doğal ilaçlardan biridir. Vücudu toksinlerden arındırır. Hazmı kolaylaştırır ve sindirimi rahatlatır. Rahim kaslarını kuvvetlendirir ve bu sayede doğumu kolaylaştırır.

EN YUMUŞAK HURMA HANGİSİ?

Medine ve çevresinde yetiştirilen mecdül hurma, Kudüs hurması olarak da bilinir. Mecdül, diğer adıyla medjoul hurma açık kahverenginde, iri bir hurmadır. Bol etli, yumuşak hurmaların başında gelir.

hurma(6)

HURMANIN İYİSİ NASIL ANLAŞILIR?

Taze hurmanın içi açık renkli olur. Bayat hurmanın için ise koyu renkte olur. Suudi Arabistan’da ‘Hurma Kralı’ lakabıyla tanınan Süleyman Uzunoğlu, hurma alırken tazeliğine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti ve sözlerini şöyle tamamladı: “Taze olup olmadığını anlamak için hurmanın içine bakılması gerekiyor. Hurmanın içi kararmışsa bitiyor anlamına geliyor, beyazsa tazedir. Hurmanın saklandığı yer çok önemli. Soğuk ortamda olması gerekiyor, sıcak yeri sevmez. Hemen bozulur, kurtlanır. Hurma, sıcağı sevmeyen bir ürün. Soğuk depo olması şart. Soğuk deposu olmadan hurma yaşamaz. Hurmayı eksi 18 derecede sakladığınız takdirde 2 yıla kadar gider. Hurmanın en büyük faydası birebir kanser düşmanıdır. Vücuda çok faydalıdır. Tansiyon, şeker, mide hastalıklarına şifalıdır.”