En Lezzetli Kıymalı Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

16 Şubat 2020
0 Yorum
en lezzetli kiymali tepsi boregi nasil yapilir

Kıymalı börek en lezzetli ve en sevilen börek çeşitlerindendir. Bu makalemizde hazır yufkadan yapılan ve elle açılan kıymalı börek tarifini okuyabilirsiniz..

Kıymalı börek en lezzetli ve en sevilen börek çeşitlerindendir. Bu makalemizde hazır yufkadan yapılan ve elle açılan kıymalı börek tarifini okuyabilirsiniz..

Hazır Yufkadan Kıymalı Börek İçi Tarifi İçin Malzemeler

  1. Küp küp doğranmış 1 kuru soğan
  2. 250 gr kıyma
  3. 3-4 dal ince ince kıyılmış maydanoz
  4. 2 adet domates rendesi
  5. İç çekirdekleri çıkartılmış 2 adet sivri biber
  6. Karabiber
  7. Tuz

Yapılışı

  1. Kıymayı kavuracağımız tencereye alıyoruz. Üzerine kuru soğanımızı küp küp doğruyoruz, sivri biberlerimizi de minik minik doğruyoruz.
  2. Kıyma, Soğan ve sivri biberleri karıştırıp 3 su bardağı kadar iç suyu ilave ediyoruz. Sonra tekrar karıştırıyoruz.
  3. Karabiber ve tuz katıp ara sıra karıştırarak kavuruyoruz. Hafif piştiğinde domateslerimizi rendeliyoruz ve ocağın üzerindeki kıymaya ilave ediyoruz.
  4. Kavurduğumuz kıyma suyunu tamamen çekmek üzereyken altını söndürüyoruz.
  5. Ocağı kapattıktan sonra doğramış olduğumuz maydanozları da kıymamıza ekliyor ve karıştırıyoruz.
  6. Ardından iç harcımızı soğumaya bırakıyoruz. Böreğimizin içini de hazırladığımıza göre, harika lezzete iyice yaklaştık demektir. Kıymalarımız piştiği zaman soğuması için bekletirken bir taraftan da bir yaprak yufka alarak ortadan ikiye kesiyoruz.
  7. Masaya seriyoruz ve sıvı yağ kullanarak her yanını iyice yağlıyoruz. Soğuttuğumuz kıymaları da böreğimizin içine ekleyerek rulo haline getiriyoruz. Tepsimizi yağlıyoruz ve böreğimizi içerisine koyuyoruz. 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 yumurta sarısını bir kasede karıştırıp böreğimizin üzerine sürüyoruz.
  8. Önceden 170 derecede ısıttığımız fırına vererek üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra küçük dilimler haline getirip ikram ediyoruz.

El Açması Kıymalı Börek Yapılışı

MALZEMELER:

  1. 1 tatlı kaşığı toz şeker
  2. 6 su bardağı un
  3. 1 tatlı kaşığı tuz
  4. 3 yemek kaşığı yoğurt
  5. 1/2 Türk kahve fincanı sirke
  6. 1,5-2 su bardağı ılık su

İÇ HARCI İÇİN:

  1. 1 adet büyük kuru soğan
  2. 300-350 gram kıyma
  3. Pul biber
  4. Tuz

ÜZERİ İÇİN:

  1. 1 yemek kaşığı tereyağ
  2. 1 su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI:

Şeker, tuz ve un bir kaba alınıp karıştırılır. Yoğurt ve sirke de yoğurma kabında karıştırılıp unlu karışım üzerine dökülür. Tüm malzemeleri yoğurmaya başlayarak yavaş yavaş ılık su ilave edilir. Hamur kıvamının kulak memesi yumuşaklığına gelmesi sağlanır. Hamurdan 25 beze elde edilir. Üstü örtülür ve 45-50 dakika boyunca dinlenmeye bırakılır.

İç harcı için kıyma ve yemeklik doğranan kuru soğanlar az miktarda yağ ile kavrulur. Tuz ve biber ilave edilip karıştırılır ve ocaktan indirilir.

Tezgah unlanır ve tüm bezeler açılır, bezelerin büyüklüğü ise geniş bir servis tabağı kadar olmalıdır. Hazırlanırken beşer beşer ayrılmalıdır. İlk 5 adet beze tepsi büyüklüğünde açılıp tereyağıyla yağlanmış olan tepsiye yerleştirilir. Tepsimizin alt tarafında 3 adet beze grubu olmalıdır ve bezelerin araları asla yağlanmamalıdır.

Hazırlanan kıymalı harç, tepsiye yayılır. Kalan 2 grup beze de yine tepsi büyüklüğünde açılarak düzleştirilir ve kıymalı harcın üstüne dizilir. Özetle harcın altında toplam 15 beze (3 grup) ve üstünde de 10 beze (2 grup) olması gerekmektedir.

Börekleri dilimlerken büyüklüğünü tercihinize göre ayarlayabilirsiniz. Üstüne sıvı yağ ve tereyağ ekleyiniz. Dikkat etmeniz gereken şey, böreğin içine ve aralarına yağ sürmemektir. Böreklerin üzerine bol miktarda yağ dökmelisiniz. Yarım saat bekletmelisiniz, böylece dökülen bu yağ böreği kestiğiniz zaman içine işleyecektir.

Önceden ısıttığınız 180 derecedeki fırına verin, üzeri kızarıncaya dek 40 dakika kadar pişsin. Fırından çıkınca sıcak halde ikram edebilirsiniz. Fırınınızın alt-üst pişirmesi ayrı ise, ilk olarak fırının alt tarafını açın, altı piştiğinde üstünü çalıştırın. Dumanı üzerindeyken soğumadan yenmesi daha iyidir.