Ertesi gün hapı cinsel ilişki sonrası kullanılıp hamile kalmayı önlemeye yardımcı oluyor, korunmasız ilişkide güvenli bir seçenek sunuyor. 1960’lı yıllardan bu yana hayatımızda olan bu ilaçla ilgili pek çok merak edilen şey var. Bunlardan biri de ertesi günü haplarının doğurganlığa etkisi…
Ertesi gün hapları yüksek miktarda progesteron hormonu içerdiğinden yumurta ile spermin döllenmesi ve döllenen yumurtanın rahme tutunmasını önleyerek çalışıyor, böylece korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebelik engellenmiş oluyor.
Sanılanın aksine ilişkinin hemen ardından da alınması şart değil, 5 gün içinde kullanılabiliyor.
Fakat ne kadar erken alınırsa etkisi o kadar yükseliyor.
Dünyada her yıl binlerce kadın ertesi gün hapı kullanarak gebelikten korunmaya çalışıyor.
Özellikle bu hapı ilk defa kullanan ve sıklıkla bu yönteme başvuranlar ertesi gün haplarının doğurganlığa etkisini araştırıyor, kısırlığa yol açıp açmadığını öğrenmek istiyor.
Toplum tarafından genel kanı ertesi gün haplarının doğurganlık üzerinde kalıcı etkileri olduğu, kısırlık yaptığı yönünde.
Ertesi gün hapı markası ellaOne tarafından “Fact Not Fiction: The Morning After Pill” 2020 Gerçek Değil Kurgu anketi’ne katılan kişilerin %40’ı ertesi gün hapının çok fazla kullanılmasının kısırlığa yol açtığına inanıyor.
Bulletin of the World Health Organization’da 2010 Nisan ayındaki “Acil kontrasepsiyon: Efsaneleri ve yanlış algıları ortadan kaldırmak” adlı çalışmada BBC’nin haberinde, “Düzenli acil kontraseptiflerin (ertesi gün haplarının) kullanılması yoğun adet kanaması, kramp, mide bulantısı hatta kısırlığa yol açabiliyor, kanser riskini artırabilir” ifadesi yer aldı.
Yine bu çalışmaya göre BBC haberde geçen bu ifadelerin hiç biri doğru değildir.
Ertesi gün haplarının kısırlık yapıp yapmadığı ile ilgili Dr. Tülin Kocatepe şu ifadelerde bulundu:
“Ertesi gün haplarının doğurganlık üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değildir, kısırlığa yol açmazlar.
Ertesi gün hapları cinsel ilişkinin ardından ilk 24 saat içerisinde kullanıldıklarında gebeliği önleme ihtimali %90’a yakındır.
Fakat geleceğe yönelik gebelik koruması söz konusu değildir.
Ertesi gün hapı kullandıktan sonra tekrar korunmasız cinsel ilişki yaşanırsa kişi gebe kalabilir.”
Ertesi gün hapının çok miktarda kullanılması gebeliği engelleme yönünde etkinliğini artırmıyor hatta bu durum çeşitli yan etkilere yol açabilir. Prospektüste bildirdiği şekilde kullanılmalı.
Ertesi gün hapları yumurtalıklarda yumurta salınımı geciktirerek yahut önleyerek çalışırlar. Ancak başlamış olan bir gebeliği sonlandıramazlar.
Ertesi gün hapları vücuttaki hormon seviyesini etkileyip geçici olarak hormon bozukluğu yapabiliyor.
Ertesi gün hapı kullanımına bağlı yoğun adet kanaması, adet düzensizliği, mide bulantısı, alt karın ağrısı, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, göğüslere hassasiyet gibi semptomlar ortaya çıkabiliyor.
WebMD’de geçtiği gibi ertesi gün hapları birkaç gün süreyleşu zararlara yan etkilere yol açabiliyor: