Enfeksiyona sebep olan günlük pedler zararlı mı? Günlük ped yerine kullanılabilecek alternatifler

11 Aralık 2024
0 Yorum
günlük ped

Fıtrat üzere yaratılış gereği farklı yaratılan kadın ve erkeklerde; kadın bedeninde erkeklerinkine göre birtakım farklılıklar görülür. Gün içerisinde sıklıkla çamaşırına akıntı bulaşan ve bu yüzden devamlı iç çamaşırını değiştirmek zorunda kalan kadınlar için hayat kurtarıcı bir ürün olarak görülen günlük pedler, ne yazık ki sanıldığı kadar masum olamayabiliyor.

Dikkatli takılmadığı takdirde mantar oluşumu gibi birtakım rahatsızlıklara sebep olabilen günlük pedler için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan, kadın sağlığı konusunda günlük ped kullanımına yönelik önemli uyarılarda bulundu.

GÜNLÜK PED KULLANIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kadınların gündelik hayatlarında kullanmayı tercih ettiği günlük ped kullanımı için uzmanlar gerekli uyarılarda bulunmaktadır. Günlük ped kullanmayı alışkanlık haline getiren kimseler için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan, günlük pedlerin kullanımı ve doğurabileceği sakıncaları konusunda önemli ikazlarda bulundu.

günlük ped kullanmak zararlı mı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan, “Kısa sürede yani 1-2 saatte bir değiştirilmesi, çok koku veren pedlerden kaçınılması ve hassas ciltlerin kullanmamasını öneriyorum. Günlük ped kullananlarda, özellikle ped yüzeyine hem sürtünmeden dolayı hem de sürekli ıslaklıktan dolayı mikropların yerleşimi kolay olacağı için mantar enfeksiyonuyla sık karşılaşılır. Bu yüzden mümkün olduğunca günlük ped kullanmak yerine çamaşır değiştirmeyi, günlük ped kullanılacaksa da sağlıklı üretilen günlük pedlerin kullanılması ve sık sık değiştirilmesini önemlidir.

Normal ve günlük ped alırken paketinin üzerinde %100 organik koton” yazısı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yine paketin üzerindeki “içindekiler” kısmında bulunan maddelere bakıp naylon oranı en düşük pedlerin sağlıklı olacağı unutulmamalı. Çünkü naylon oranı arttıkça enfeksiyon riski de artıyor. Tabii bu ibareler birçok markada bulunmuyor olabilir, bu durumda deneyimle anlamaktan başka şansımız yok. Naylonu en az (naylonu çok olan pedler yürürken hışırdar), pamuğu en çok olanlar alınmalıdır.” ifadesinde bulundu.

HANGİ TÜR GÜNLÜK PEDLER DAHA AZ ZARARLI?

Kadınların günlük hayatında günlük ped olsun ya da normal/gece pedlerinde olsun emicilik oranını arttırması için pedin içeriğinde kullanılan kimyasal maddeler,  vajendeki bakterilerin şeklini değiştirerek kana karışmasına ve ‘toksik şok sendromu’nun ortaya çıkmasına zemin hazırladığı bilgisine ulaşılmaktadır.

günlük ped kullanımı

‘Toksik şok sendromu’ kadınların ilerleyen dönemlerinde rahim içerisinde bulunan tüplerin birbirine yapışmasına ve doğurganlık oranının artmasının önüne geçmesinde etkili olabilmektedir. ‘Toksik şok sendromu’nun yüksek dozda antibiyotikle tedavi edildiğine değinen Doç. Dr. Gökalp Öner, pedleri günlük hayatımızda hiç kullanmamanın da doğru olmadığını belirterek,

“Hiç kullanmamayı da önermiyoruz aslında. Çünkü havaların ısınmasıyla birlikte o bölgenin kuru kalması gerekiyor. Önemli olan pedi sık sık değiştirmek. Bir de emilim özelliği daha az olanı ve pamuk içeriği fazla olanı tercih etmek. Ne kadar kimyasal fazla ise emilim içeriği o kadar fazla oluyor. Kimyasal içerikliler belki daha uzun süre koruyor ama yan etkileri fazla oluyor” açıklamasında bulundu.

GÜNLÜK PED YERİNE NE KULLANILABİLİR?

1- MOONCUP:

Emici pedlere nazaran yaygın olarak kullanılabilen en popüler alternatif; silikondan üretilen küçük kaptan oluşan ve bu kapta menstrual sıvıları toplamak için işe yarayan bir ürün olduğu bilinmektedir.

2- DOĞAL DENİZ SÜNGERİ:

Özel bir işlemden geçmesi sonucunda tekrar tekrar kullanılabilen deniz süngerleri; temizlenip, dezenfekte edilip kurutularak yeniden kullanılabiliyor.

3- YENİDEN KULLANILABİLEN HİJYENİK BEZLER:

Pamuk havluların sentetik seçeneklere oranla daha bir rahatlık uyandırdığı ayrıca cildi tahriş etmediği bilinen hijyenik bezler, günlük pedler yerine kullanılabilmektedir.

4- EMİCİ İÇ ÇAMAŞIRI:

Tıpkı normal iç çamaşırlarında olduğu gibi emici ancak koku tutmayan özelliklerde olan bu çamaşırlar tekrar tekrar kullanılabilir olmaktadır. Emici iç çamaşırında pamuk özlü olmasına dikkat edilmelidir.