Enginar Nedir Neye İyi Gelir Nerede Yetişir?

28 Ocak 2018
0 Yorum
enginar nedir neye iyi gelir nerede yetisir

Enginar papatyagiller familyasından, Güney Amerika – Akdeniz çevresinde yetişen, mavi-mor renkli çiçekler açan 50-150 cm boyunda otsu bir bitkidir. Enginar çok

Enginar papatyagiller familyasından, Güney Amerika – Akdeniz çevresinde yetişen, mavi-mor renkli çiçekler açan 50-150 cm boyunda otsu bir bitkidir. Enginar çok çeşitli faydaları olan bir sebzedir. Bu sebze, birçok çeşit kanserden kurtulmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kolestrolü düşürmek, şeker hastalığı, kalp krizi, damar tıkanıklığı, felç gibi sorunlardan korumak için tüketilebilir. Enginar ayrıca vücudu toksinlerden arındırarak karaciğer ve sindirim sisteminize yardımcı olur ve bu sayede sindirimsizlik, kabızlık, hassas bağırsak sendromu ve ishal gibi sorunlardan korur. Hatta bu sebze kan basıncınızı düşürür, ve idrar söktürücü olarak görev yapar.

Enginarın Faydaları Maddeler Halinde;

  1. Enginarda bulunan sinarin ismindeki madde karaciğeri korur, safra salgısını arttırır, safra kesesinde taş oluşumunu önler ve kan kolesterol seviyesini düşürür.
  2. Enginar içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde karaciğer hastalıkları, koleserol yüksekliği,  şişmanlık, damar sertliği, gut hastalığı,safra kesesi problemleri, şeker hastalığı gibi hastalıkları önlemede etkilidir.
  3. Enginar çok düşük kalorilidir. 150 gr. enginarda yalnızca 33 kalori bulunur. Düşük kalorisi ve yağ içermemesi sayesinde kilo aldırmaz. Zayıflamaya yardımcı olur.
  4. Enginar; iştah açıcı, ödem söktürücü (diüretik) ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Böbreklerde üre konsantrasyonunu arttırarak idrar söktürücü olarak çalışır.
  5. Enginar inulin ismindeki madde içeriği ile kan şekerini düşürücü etki gösterir.
  6. Enginar yüksek lif içeriği ile bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, hazımsızlık ve gaz, şişkinlik ve diğer sindirim problemlerini giderir.
  7. Enginar içerdiği luteolin ve cynarin maddesi ile kolesterol ve trigliseritin düşürülmesinde rol oynar.  Luteolin, halk arasında LDL kolesterolün oksitlenmesine engel olan madde olarak bilinmektedir. Enginarda bulunan ferulik asit, inulin ve beta-sitosterol maddeleri de aynı etkiye sahiptir.
  8. Enginar karaciğer dostu özelliği olan bir sebzedir. Karaciğeri toksinlerden zehirlerden arındırıp sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
  9. Enginar posa oranı yüksek içeriği sayesinde kabızlığı önler, bağırsakların çalışmasını hızlandırır.

Kalp Sağlığını Korur

Kanser önleme konusundaki büyük başarılarının yanı sıra, enginar kalp sağlığı için de çok yararlı bir sebze olarak tanınmaktadır. Yapraklarının içerisinde bulunan birkaç bileşik, kötü kolestrol değerlerini düşürüp, iyi kolestrol değerlerini yükseltir. Kolestrol, kalp ve damar sisteminde, damar tıkanıklıklarına yol açan, kan akışını önleyen, kan basıncını yükselten ve kalp krizleri ile felce sebep olan zararlı yağlara denir. Kolestrolü düşürebileceğiniz her yöntemi denemelisiniz. Bu sebeple kalp sağlığınızı korumak istiyorsanız enginar yemelisiniz.

Kan Basıncını Düzenler

Enginar, vücudunuzdaki birçok organ üzerinde pozitif etkisi olan, potasyum kaynağıdır. Potasyum, vücudunuzda sodyum birikmesini önleyerek bunun nedeniyle oluşan kan basıncı yükselmesini önler. Enginar, kan damarı genişletici görevi yaparak, potasyum yetersizliğini önlemek için hipertansiyon ilaçları alan insanlara yardımcı olur. Şeker hastalarına da enginar yemeleri tavsiye edilmektedir. Kan basıncı düzenleyici etkisi şeker hastaları için de oldukça faydalıdır. Vücutta düşen kan basıncı ileride yaşanması muhtemel kalp krizini ve kalp ve damar hastalıklarını önleyecektir.

Kanseri Önler

Enginar, bütün sebzeler arasında en yüksek antioksidan seviyelerine sahip sebzedir. Yapılan araştırmaya göre 1000 adet sebze arasından, enginar antioksidan içeriği bakımından 7. sırada yer almıştır. Antioksidanlar, hücre metabolizmalarının yan ürünü olan ve vücudunuz için çok büyük zararları bulunabilen serbest radikallerden, vücudunuzu korumada oldukça önemlidir. Enginarın içerisinde bulunan antioksidanlar, içerdiği birçok kaynaktan gelmektedir. Bunlardan birisi de polifenoldür. Polifenol, kemopreventif özellikler barındırır ve bunun anlamı, kanserin etkilerini yavaşlatıp, durdurup ve hatta yok etmedir. İçerisinde bulunan kuertesin ve rutin adlı iki antioksidan da kanserin önlenmesinde büyük rol oynar.

Doğum Kusurlarını Önler

Enginar hamile kadınların sağlıklı çocuk doğurmalarına yardımcı olur. İçerdiği yüksek folik asit sayesinde enginar, yeni doğan bebeklerde sinir yollarının hasar almasını önler. Hamilelikte bol miktarda enginar yemeye ve günlük hayatınızda yeteri kadar folik asit tüketmeye önem gösterin.

Enginarın Zararları Nelerdir?

Enginar bazı kişilere dokunup alerjiye neden olabilir. Enginara alerjik reaksiyonların ortak semptomları arasında deri döküntüleri, ürtiker, şiddetli kaşıntı, ağızda ve boğazda şişme, nefes darlığı ve yutkunma zorluğu sayılabilir. Enginar ayrıca bağırsak gazı, midede şişkinlik karın ağrısı ve artmış safra akışına bağlı safra taşı semptomlarının şiddetlenmesine yol açabilir.

Enginar Nerede Yetişir?

Enginarın anavatanı Akdeniz havzası ve Kıbrıs adası olarak bilinir. Günümüzde ise Batı ve Doğu Akdeniz ülkeleri, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa ülkelerinde de bol miktarda yetişir. İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye, İsrail, ABD, Arjantin ve Mısır ise en çok enginar üretimi olan ülkelerdir.

Ülkemizde yetişen enginarların yüzde 55’i Ege, yüzde 45’i ise Marmara bölgesinde yetişir.

Enginar Besin Değeri

  1. Porsiyon Miktarı: 100 g
  2. Kalori (kcal) 47
  3. Toplam yağ 0,2 g
  4. Kolesterol 0 mg  
  5. Sodyum 94 mg   
  6. Potasyum 370 mg        
  7. Karbonhidrat 11 g       
  8. Diyet Lifi 5 g      
  9. Şeker 1 g   
  10. Protein 3,3 g       
  11. A Vitamini 13 IU C Vitamini 11,7 mg
  12. Kalsiyum    44 mg         Demir         1,3 mg
  13. D Vitamini 0 IU  B6 Vitamini         0,1 mg
  14. B12 vitamini        0 µg  Magnezyum         60 mg

Hamilelikte Enginarın Faydaları, Gebe İle Bebeğe Yararları Tıklayınız 

Tere Otunun Terenin Su Teresinin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Evde Enginar Reçeli Nasıl Yapılır? Tıklayınız