Enginar, vitamin, antioksidan, mineral ve lif açısından zengin içeriğiyle ilkbahar aylarının en şifalı bitkilerinden. Enginarla sirke dahil pek çok şey yapılabiliyor. Peki enginar sirkesi evde nasıl hazırlanır?
Enginar sirkesi bağışıklık sistemini güçlendirmekten kanserle savaşmaya kadar binbir derde deva oldukça şifalı bir sirkedir.
Enginar sirkesini marketlerden, internet üzerinden, doğal malzemeler satan yerlerden hazır olarak satın alabileceğiniz gibi evde de enginar sirkesi yapabilirsiniz.
İşte enginar sirkesi tarifi ve sağlığa faydaları:
Malzemeler
Mayalanması İçin:
Yapılışı:
1.ADIM
Öncelikle 8 lt kavanozun yarısına kadar hazır su dökün. İçine yarımı limonu sıkın. Hatta sıktığınız limonları doğrayıp kavanozun içerisine atabilirsiniz. (Doğrayacağımız enginarların kararmaması için limonu kullanıyoruz)
2.ADIM
Enginarları yeşil kabuklarıyla beraber keskin bir bıçak yardımıyla parçalara ayırıp kavanozun içerisine atalım.
3.ADIM
Enginarların üzerine sirkenin mayalanması için 50-55 adet nohutu enginarların üzerine dökelim. Sirkenin hızlı oluşması için 2 tepeleme yemek kaşığı toz şeker yahut balı da kavanoza ilave edelim.
Sirkenin küflenip bozulmaması için 2-3 tepeleme yemek kaşığı kaya tuzunu da kavanoza katalım.
1 yemek kaşığı kişniş ekleyelim. (İsteğe göre katmayabilirsiniz)
4.ADIM
Son adım olarak sirkenin mayalanması için 1 su bardağı sirkeyi de kavanoza dökelim.
Geri kalan suyu kavanozun içerisine döküp kavanozu suyla dolduralım.
Tahta kaşık yardımıyla kavanozun içerisindeki tüm malzemeleri karıştıralım.
Kavanozun kapağını kapatmıyoruz. Temiz bir tülbent ile kavanozu örtüp kenardan lastik ile tülbenti kavanoza sabitliyoruz.
5.ADIM
İlk günlerde her gün, 2. haftada 2-3 günde bir, enginarlar eriyip kavanozun dibine çökene tahta kaşıkla karıştırmaya devam ediyoruz.
Serin ve karanlık, güneş görmeyen bir yerde sirkeyi muhafaza edin. (Kilerde olabilir)
Not: Evde sirke anası varsa bunu da kullanabilirsiniz.
Enginarın yeşil kabuklu olması şart değil, yeşil kabuklarını soyduktan sonra iç kısmından da yapabilirsiniz.
Sirkenin üst kısmında küf oluştuysa sirke kokusu geliyorsa süzüp kullanabilirsiniz, sıcak havalarda sirke daha erken oluşmuştur, üzeri bundan küflenmiştir. Kaşık yardımıyla alabilirsiniz.
Enginarlar ve sirkenin içerisindeki diğer malzemeler dibe çöküp ağız kısmında beyaz tabaka oluştuysa artık sirkeyi süzüp kullanabilirsiniz.
Bir bardak suya 1-2 tatlı kaşığı enginar sirkesi koyup bunu her gün için.