Epizyotomi Nedir, Epizyotomi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

11 Ocak 2019
0 Yorum
epizyotomi nedir epizyotomi bakimi nasil olmalidir

“Normal doğum esnasında bebeğin daha kolay çıkmasını sağlamak ve perine bölgesinin yırtılmasını önlemek için yapılan kesi işlemine  Epizyotomi denir” Epizyotomi, doğumun daha kolay bir şekilde gerçekleşmesi için uygulanan cerrahi kesim işlemine addır

“Normal doğum esnasında bebeğin daha kolay çıkmasını sağlamak ve perine bölgesinin yırtılmasını önlemek için yapılan kesi işlemine Epizyotomi denir”

Epizyotomi, doğumun daha kolay bir şekilde gerçekleşmesi için uygulanan cerrahi kesim işlemine verilen addır. Epizyotomi için normal doğum dikişleri tabirini de kullanabiliriz. Epizyotomi uygulamasında kendiliğinden eriyen iplikler kullanıldığından dolayı dikişleri almak için tekrar bir operasyon yapılması gerekmez. Doğumun kolaylaşmasına ve kısa sürede gerçekleşmesine yardımcı olan epizyotomi işlemi, genel olarak ilk kez doğum yapacak kadınlarda uygulanmaktadır. Önceden doğum yapmış olan kadınlar, ilerideki doğumlarında bu işleme başvurması gerekmeyebilir.

Epizyotomi Nedir?

Epizyotomi, vajinal açıklığın genişletilerek kolay bir doğum gerçekleştirmek, istem dışı yırtıkları engellemek, hızlı ve kolayca mümkün olan en tehlikesiz doğum işleminin gerçekleşmesi amacıyla perine bölgesine uygulanan cerrahi bir operasyondur.

Epizyotomi Neden Uygulanır?

Bu işlemin uygulanmasındaki en temel sebep, bebeğin baş ve kalça kısımları çıkarılırken doğum yapacak kişinin perine bölgesinin aşırı gerilmeden dolayı yırtılmasını engellemektir. İşlemin uygulanmasındaki bir diğer sebep ise perine bölgesinin aşırı gerilmesini engelleyerek yapısal ve estetik görünümünün mümkün olduğunca korunmasıdır. Epizyodi müdahalesi gerektiren bazı durumlar şu şekildedir:

  1. Bebeğin baş kısmının gövdeye oranla daha büyük bir yapıya sahip olması
  2. Bebeğin ters, yani makatının önde gelmesi,
  3. Perine bölgesindeki kasların aşırı gerilmesi,
  4. Kişinin perine bölgesinin hassaslığına bağlı olarak kolay yırtılabilir bir yapıda olması,
  5. Doğum yapacak kişinin yeterli sıklıkta ve şiddette ıkınma ya da nefes egzersizi yapamıyor olması,
  6. Prematüre bebek, yani erken doğum gibi bir durumun söz konusu olması,
  7. Kişinin perine bölgesinin normalden daha dar bir yapıya sahip olması,

Yukarıdaki durumlarda epizyotomi operasyonu uygulanarak doğumun mümkün olduğunca sağlıklı gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Epizyotomi Ne Zaman İyileşir?

İşlemin gerçekleştiği bölge ortalama 7 ila 10 gün sürmektedir. Dikişler kendiliğinden eriyeceğinden dolayı dikişlerin alınması için herhangi bir operasyon gerekmemektedir. Dikişlerin sebep olduğu ağrı ve rahatsızlık hissi gün geçtikçe kademeli bir şekilde azalacak, bir haftanın sonunda ise problem tamamen ortadan kalkacaktır.

Epizyotomi Bakım Nasıl Olmalı?

  1. Normal doğum sırasında epizyotomi işlemi yapıldıysa, taburcu olmadan önce hastane ortamında dikişlerin kontrolü ve pansumanı yapılır. Lakin kişi taburcu olduktan sonrada günlük olarak evinde kontrolüne ve bakımına devam etmelidir.
  2. Eğer ki doktorunuz sizin için ağrı kesici veyahut farklı ilaçlar reçete etmişse mutlaka bu ilaçlar düzenli olarak kullanmalısınız.
  3. İşlem sonrasında aşırı ağrılardan şikayetçi iseniz bölgeye sıcak kompres uygulamak yada bir leğene ılık su koyarak içine oturmak ağrıların dindirilmesine yardımcı olabilir. 
  4. Eğer doktorunuz kesin bir ifade ile belirtmemiş ise buz torbası gibi soğuk uygulamaları sürekli olarak yapmamalısınız. Yalnızca hematom ve aşırı derecede ödem oluşumu gibi durumlarda uygulanması tavsiye edilir.
  5. Doğumun ardından doğal olarak gelecek vajinal kanamalar için ped kullanırken dikkatli olmalısınız. Kullandığınız pedi uzun süre bekletmemeli, maksimum 6 saatte bir değiştirmelisiniz.
  6. Tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra perine bölgesi ve dikişli bölge bol su ile yıkandıktan sonra kurutulmalıdır. Bilhassa büyük abdest sonrası dikişlerin üzerine batikon uygulayarak dezenfekte edilmelidir.
  7. Tuvalet kağıdı kullanımı sırasında temizlik, önden arkaya doğru olarak yapılmalıdır. Aksi takdirde mikroplar dikişli bölgede toplanabilir ve ciddi sorunlara yol açabilir.
  8. Mümkün mertebe dikişli bölgenin üzerine oturmamalı ve uzun süre ayakta durmamalısınız.
  9. Doğumu takip eden günlerde gün aşırı epizyotomi uygulanan bölgeyi bir ayna yardımı ile kontrol etmeniz tavsiye edilir. Dikişlerde herhangi bir açılma, yarada ayrılma veya büyük aralıklar gözlemlerseniz vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Dikişlerde açılma gibi bir durum söz konusu olursa lokal anestezi uygulanarak kısa sürede dikiş işlemi gerçekleştirilir.
  10. Epizyotomi işleminden sonra ilk 6 hafta kesinlikle cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
  11. Epizyotomi iyileşmeden kabız olmak tehlikeli bir durumdur. Böyle bir durumun önüne geçilebilmesi açısından bol miktarda meyve ve sebze tüketilmelidir. Beslenmenize dikkat etmenize rağmen anormal bir şekilde kabızlık problemleri yaşıyorsanız, doktorunuzdan size bir ilaç reçete etmesini talep edebilirsiniz.

Epizyotomi iyileştiğinde iz kalır mı?

İşlemin gerçekleştiği bölgede şerit şeklinde bir iz kalır. Fakat izin belirginliği, işlem gerçekleştirilirken kullanılan dikiş materyalinin cinsine göre değişiklik gösterebilmektedir.