“Erkek gibi” giyim tarzı olarak bilinen maskülen tarz, kıyafetlerde kadınsılığı geri plana atan bir akım. Dede pantolonları, takım elbiseler ve ceketlerin bol bol kullanıldığı maskülen giyim tarzı, kadınların kendilerini rahat ve şık hissetmesi nedeniyle giderek popüler hale geliyor. Peki maskülen giyim tarzı nasıl oluşturulur, olmazsa olmazları nelerdir? Maskülen makyaj nasıl yapılır? İşte bilmeniz gerekenler…
Maskülen giyim tarzı, hem rahat, hem şık hem de kadınsı görünmek istemeyenlerin ilk tercihidir. Bu tarzın en güzel yanı, hiçbir kıyafet bulunmazsa dedelerin, babaların ya da erkek kardeşlerin dolabından temin edilebiliyor olmasıdır. Çabasız şıklığın en güzel örneklerinden biri olan maskülen giyim nedir? Nasıl oluşturulur? Olmazsa olmazları nelerdir? İşte bilmeniz gereken detaylar:
MASKÜLEN GİYİM TARZI NEDİR?
Fransızca ‘da erkek anlamına gelen masculin kelimesi, günümüzde erkeksi giyinmek anlamında kullanılır. Kadınların keskin hatlı kıyafetler giyerek kadınsılığı arka plana attıkları bir tarz olark karşımıza çıkıyor. Kıyafetlerde erkeksi detaylar, erkeksi kıyafetler kadınlara özgü biçimde kullanılıyor.
MASKÜLEN GİYİM TARZI NASIL OLUŞTURULUR?
- ERKEK NE GİYERSE: Maskülen giyim tarzı, kıyafetlerde kadınsı öğelerin yerine erkeksi detayların kullanımıyla ön plana çıkıyor. Dolayısıyla bu tarzda, uzun etekler, çiçekli elbiseler vs. kullanılmıyor. Takım elbise, kravat, mokasen ayakkabı gibi erkeklerin günlük hayatında kullandığı parçalar tercih ediliyor. Kıyafetler daha çok tenk renk ve sade desenli olarak tercih ediliyor. Cıvıl cıvıl renkler yerine koyu ve pastel tonlara ağırlık veriliyor.
- GÖMLEKLER: Maskülen tarzda en çok kullanılan parçalar gömleklerdir. Yakası açık, kapalı, oduncu tarz vs. bir çok şekilde görülebilen gömlekler neredeyse bu tarzın ana unsurları. Özellikle yakası kapalı şekilde kullanılan gömlekler, maskülenliği daha ön plana çıkarıyor.
- PANTOLONLAR: Yüksek belli pantolonlar, bu giyim tarzında en çok kullanılan parçalardan bir diğeri. Boyfriend kesim pantolonlar, kumaş pantolonlar ya da jeansler, oversize tişörtlerle ya da gömleklerle kombinleniyor. Dede pantolonu denilen kare çizgili pantolonlar da bu tarzda en çok kullanılan giysilerden biri.
- CEKETLER: Blazer ceketler, kot pantolonların ya da kumaş pantolonların üzerine giyiliyor. Ceketlerin içerisine farklılık katmak için crop toplar ya da askılı tişörtler giyiniliyor. Maskülen giyim tarzı ofis ortamında çalışan kadınlar için kullanılabilecek en rahat giyim tarzlarından biridir. Triko pantolonlar, ceketlerle beraber hem rahat hem de şık bir görüntü oluşturacaktır.
- AYAKKABILAR: Maskülen tarzın en rahat yanı, topuklu ayakkabı giyinmenin bir zorunluluk ya da gereklilik olmamasıdır. Bu tarzda genellikle düz tabanlı rahat ayakkabılar tercih ediliyor. Örneğin; oxford ayakkabılar, mokasen görünümlü ayakkabılar bu tarz için birebirdir. Hatta kumaş takımların altına düz tabanlı spor ayakkabılar bile giyinilebilir.
- FEMİNEM DETAYLAR: Maskülen giyim tarzında tamamiyle erkek gibi görünmek istemeyenler için kıyafetlerin içerisine tamamlayıcı parçalar olarak hafif feminen detaylar giymeleri önerilir. Örneğin, gri bir takımın içerisine pastel pembe tonlarında bir bluz kullanılabilir. Ya da lacivert tonlardaki kombinin içerisine kırmızı detaylar eklenebilir.
- SOKAK KOMBİNLERİ: Maskülen giyim tarzı, sokak kombinleri için gayet idealdir. Hem rahat hem de şık olmak isteyenler maskülen sokak stilini deneyebilir. Örneğin kot bir jean ile deri siyah bir ceket kombinlenebilir. Böylelikle hem maskülen hem de rahat bir gündelik kombin yapılır.
- HIRKALAR: Hırkaların da bu giyim tarzında büyük yeri vardır. Çizgili ve desenli hırkalar, tek renkli sade hırkalar tişörtlerin ya da gömleklerin üzerinde kullanılabilir.
- RENKLER: Maskülen giyim tarzında kullanılacak renkler sadece kapalı tonlar ya da siyahla sınırlı değildir. Kahverengi, bej ve gri renkler de bu giyim tarzında rahatlıkla kullanılabilir. Bu tarzda sadece parlak ve neon renkler çok fazla kullanılmazç. Bunlar haricindeki her renk kombinlenebilir.
- AKSESUARLAR: Maskülen giyim tarzında aksesuarların büyük yeri vardır. Nasıl ki bir erkeğin en büyük aksesuarı kemeri ve saatiyse, maskülen giyim tarzında da kemer ve saat büyük öneme sahiptir.Kemer ve saat haricinde maskülen giyimde sık sık kravat, papyon ve maskülen çantalara da yer verilir.
- TAKILAR: Maskülen giyim tarzında erkek havası yakalanırken bile tabi ki takı kullanılır. Fakat kullanılan takılar dikkat çekmeyecek büyüklükte ve genellikle tek renkte olmalıdır. Örneğin minik halka küpeler, ya da boyna takılan zincir kolyeler maskülen giyim tarzı için idealdir.
MASKÜLEN GİYİM TARZININ OLMAZSA OLMAZLARI NELERDİR?
- Kot pantolonlar
- Kumaşa pantolonlar
- Takım elbiseler
- Kravatlar
- Ceketler
- Kot ceketler
- Trençkotlar
- Mokasen ayakkabılar
- Oxford ayakkabılar
- Paltolar
- Geniş yakalı gömlekler
- Oversize tişörtler
- Büyük saatler
- Kareli / Çizgili hırkalar
- Büyük tokalı kemerler
MASKÜLEN TARZ SAÇ MODELLERİ NELERDİR?
Maskülen giyim tarzı, kullanılan saç modellerini de etkilemiştir. Genellikle bu tarzda kısa saç modelleri kullanılır. Hatta kafanın yan tarafının traşlı olduğu modeller oldukça yaygındır.
Uzun saç kullanmaktan vazgeçemeyenler için ise saçlar genellikle gerie doğru taranıp at kuyruğu ya da topuz yapılmaktadır.
MASKÜLEN TARZ MAKYAJI NASIL YAPILIR?
Maskülen tarzda yapılacak olan makyaj, aslında sadece temel adımları içerir. Koyu renkte yapılan göz makyajları, yüz hatlarını belirginleştirecek kontür uygulamaları bu makyaj için yeter de artar bile. Dudaklar için ise rensiz parlatıcılar ya da doğal tonlardaki rujlar önerilir. Maskülen tarz makyajın her zaman ana öğesi gözlerdir.