Terleme, vücut sıcaklığını dengede tutmak ve kontrol etmek için vücudun doğal bir tepkisidir. Bulunduğunuz ortamdaki sıcaklık gece boyunca yükselirse vücuttaki fazla sıcağı atmak için terleyebilirsiniz.
Terleme, vücut sıcaklığını dengede tutmak ve kontrol etmek için vücudun doğal bir tepkisidir. Bulunduğunuz ortamdaki sıcaklık gece boyunca yükselirse vücuttaki fazla sıcağı atmak için terleyebilirsiniz. Ter, cildin alt deri tabakasında bulunan bezler tarafından üretilir. Tüm vücutta bulunmasına rağmen alın, koltukaltı, avuç içi ve ayak tabanında bir hayli fazla ter bezi bulunur. Terlemenin normal nedenleri arasında sıcak hava, aşırı fiziksel aktivite, baharatlı yemekler yemek ve duygusal stres vardır. Fakat özellikle gece oluşan aşırı ve anormal terlemeye neden olabilen bazı sağlık durumları da vardır. Gece uyurken terleme kadın, erkek, çocuk, bebek her yaşta ve her cinste görülebilen bir durumdur. Hatta uyurken aşırı terleme de yaşanabilir. Uyurken terlemenin uyunulan ortamın sıcak olmasından başka nedenleri de vardır, işte uyurken, gece uykuda terleme nedenleri;
Uyurken, Gece Uykuda Terleme Nedenleri Nelerdir?
İlaçların Yan Etkileri
Bazı ilaçları kullanmak gece terlemeye neden olabilir. Antidepresan ilaçlar gece terlemeye yol açtığı bilinen yaygın bir ilaç türüdür. Antidepresan ilaçlar kullanan insanları 8% ila 22%’si gece terliyorlar. Diğer psikiyatrik ilaçlar da gece terlemesi yapabilmektedir. Aspirin ve asetaminofen gibi ateş düşürücü ilaçlar da bazen terlemeye neden olabilir. Diğer bir çok ilaç da gece terlemesine yol açabilir.
Hipertiroidizm
Aşırı aktif tiroid, troid bezinin fazla çalışması olarak nitelendirilen bir endokrin bozukluk olan hipertiroidizm vücut metabolizmasını hızlandırarak hızlı kalp atışına ve gece terlemeye yol açar. Hipertiroidizmin diğer belirtileri arasında ani kilo kaybı, iştah artışı, yorgunluk, halsizlik ve uyumada zorluk çekme vardır.
Kanser
Gece terlemeleri kanserin bir erken belirtisi de olabilir, özellikle lenfomanın yani kan kanserinin. Vücut sıcaklıkları kanser sırasında düzensizleştiği için gece terlemeleri yaşanabilir.
Hormon Bozuklukları
Sağlıklı vücut hormon seviyesini dengeler. Vücuttaki hormonlar bozulduğunda gece terlemesi yaşanabilir.
Hipoglisemi
Düşük kan şekeri veya hipoglisemi de gece aşırı terlemeye sebep olabilir. İnsülin veya antidiyabetik ilaçlar alanlar da, bu ilaçların kullanımıyla düşen kan şekerinden dolayı gece terlemeleri yaşayabilirler.
Soğuk Algınlığı
Grip, nezle gibi soğuk algınlığı hastalıkları enfeksiyondan kaynaklanır. Gece boyunca terlemenin bir diğer nedeni ise bakterilerden veya virüslerden dolayı oluşan enfeksiyonlardır.
Menopoz
Gece terlemeleri ve sıcak basması menopoz olan kadınlarda çok yaygındır. Eğer yaşınız 50 civarında ise ve bozuk veya oluşmayan aybaşı periyotlarınız varsa bu genelde gece terlemesinin nedenlerinden biridir.
Enfeksiyonlar
Gece terlemeleri bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan dolayı oluşabilir. Tüberküloz da bu duruma sebep olabilir. Bundan başka kemiklerde ve apselerde endokardit – kalp kapakçıkları enflamasyonu ve kemik iliği iltihabı – enflamasyonu gibi ciddi durumlar gece terlemelerine yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişiler efneksiyon durumlarında aşırı terleme yaşarlar.
Adet Öncesi Sendromu
Adet öncesi sendromu kadınlarda gece terlemelerinin genel nedenidir. Adet öncesi sendromunun semptomlarını her kadın yaşamasa da bu yaygındır. Bu hormonal dengesizlik bir çok rahatsız edici semptomlara yol açar.
Uyurken Terlemenin Diğer Nedenleri Nelerdir?
Uyurken, Gece Uykuda Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir?
Dahiliye doktoruna gidilir.
Uyurken, Gece Uykuda Terleme Nasıl Geçer?
Bu sorunun tedavisi nedenine göre değişir. Nedeni tedavi edildiğinde bu sorun da geçecektir. Örneğin gece terleme stresten kaynaklıysa doktor antidepresan reçete edecektir.
Uyurken, Gece Uykuda Terleme Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Zencefil Çayı
Zencefil, hormonlarınızı dengeleyebilen ve gece terlemelerini geçirmeye yardımcı doğal bir fitoöstrojen kaynağıdır. Ayrıca vücuttaki inflamasyonla mücadele eden anti-inflamatuar özelliğe de sahiptir.
Malzemeler
Rendelenmiş zencefili bir bardak sıcak suya atın. 5-10 dakika demledikten sonra biraz bal ekleyin ve için. Bu çayı günde 3 defa tüketebilirsiniz.
Adaçayı
Adaçayı uykuda terlemeyi önlemeye yardımcı doğal çözümlerdendir. 1 tatlı kaşığı adaçayını 1 bardak sıcak suda 5 dakika demleyin. Biraz limon suyu ekleyin ve günde 2-3 defa için.