Günümüzde sıkça rastlanan bir konu olan dikkat eksikliği çocuklarda öğrenme ve sosyal becerileri olumsuz olarak etkilemektedir. Çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi hakkında pek çok görüş vardır. Detayları öğrenmek için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Çocukların sosyal ve öğrenme alanlarını kötü anlamda etkileyen dikkat eksikliği mutlaka tedavi edilmelidir. Günümüzde oldukça sık rastlanılan bu durum çocukların günlük yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. Çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi ilaçlı bir şekilde de kolaylıkla yapılmaktadır.
Çocuklarda dikkat eksikliği temel olarak genlerle ilgilidir. Bunun dışında çevresel faktörler ve beyin gelişimi de dikkat eksikliğini dolaylı şekilde etkileyebilir.
Çocuğun ailesinde eğer dikkat eksikliği ya da hiperaktivite gibi bozukluklar varsa çocuğun da aynı şekilde dikkat eksikliği yaşama ihtimali vardır. Annenin hamileliği sırasında da maruz kaldığı kimyasallar ile erken doğuma neden olan faktörler de dikkat eksikliğine yol açabilir.
Çocuğun sürekli dikkati dağılır ve sıkılır
Başladığı işi bitiremez
Hevesle başladığı işte ilgisizlik yaşar
Talimatları yerine getiremez
Planlama yapamaz
Sınıf içinde veya bir başka sosyal ortamda huzursuzluk yapar.
Dikkat eksikliği olan çocukla konuşurken göz teması kurmak çok önemlidir. Onunla aynı hizada durup kısa ve anlaşılır cümleler kurmak gerekir.
Ortada bir sorun varsa bunun üzerine onun da anlayabileceği yani dikkatini dağıtamayacağı şekilde fikir alınmalıdır. Duygularını ifade etmesi için teşvikte bulunmalı.
Çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tedavi edilebilir. Çocuğua bu tanı koyulduğunda son derece hızlı ve kolay şekilde tedavi yolları denenebilir.
Bireysel görüşme, aile ve grup tedavisi, ilaç tedavisi, anne baba eğitimi çocuklarda dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Çocukta dikkat eksikliği olup olmadığı bir uzman tarafından uzun bir değerlendirme süreci sonrasında teşhis edilir.
Değerlendirme süreci çocuğun geçmişi ile uygun testlerin uygulanması, öğretmen ve aile üyelerinin gözlemleri ile gerçekleştirilir.
Bu değerlendirme süreci sonrasında kişisel ihtiyaca göre tedavi şekli belirlenir. Çoğunlukla ilaç tedavisi, davranışsal terapi ve eğitim desteği sağlanır.
Dikkat eksikliğinde ilk tedavi seçeneği ilaçlı tedavidir. İlaçlı tedaviye ek olarak da psikiyatrik sorunlar için terapiler uygulanır.
Bu hastalıkta tek başına Nörofeedback uygulaması, Davranışçı Terapi ile düzeltilir denmesi çok yanlış bir yaklaşım olacaktır. Bu bilimdışı kabul edilir.
Çocuklarda dikkat eksikliğiyle başa çıkmak için şu adımlar takip edilebilir:
Çocuğun yaşamı günlük rutinlerle düzenlenir.
Görsel ve işitsel ipuçları ile dikkati yönlendirmek hedeflenir.
Öğretmen sınıfta çocuğa daha fazla destek sağlar.
Zaman yönetimini kullanmaya yönelik çalışmalar yapmak
Teknolojik araçları sınırlandırmak.
Fiziksel aktiviteyi ve spor yapmayı teşvik etmek
Olumlu ve başarılı davranışları takdir etmeyi bilmek.