Erken doğum, tahmin edilen doğum tarih öncesinden en az 3 hafta önce meydana gelen durumdur. Diğer bir deyişle, erken doğum gebeliğin 37. hafta başlamadan
Erken doğum, tahmin edilen doğum tarih öncesinden en az 3 hafta önce meydana gelen durumdur. Diğer bir deyişle, erken doğum gebeliğin 37. hafta başlamadan öncesinde gerçekleşen olaydır. Prematüre doğum olarak da bilinir. Prematüre doğum yapmak hamileliklerin %12’sinde gerçekleşir. Erken doğum belirtilerini bilerek ve belli risk faktörlerinden kaçınarak, erken doğum riski azaltılabilir.
Erken Doğumda Belirtiler Nelerdir?
Normal doğumlar 40 hafta civarı sürer. Nadiren de olsa, doğum gebeliğin 37.haftasından öncesinde başlayabilir. Doğum seyri esnasında, uterus kas liflerinin aralıklı olarak gösterdiği kasılmalar nedeniyle rahim normalden erken açılır ve böylelikle erken doğum olur. Sonuç olarak, bebek birçok hastalık riski taşıyarak erken doğmuş olur.
37. hafta öncesinde aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız hemen doktorunuza başvurun:
Erken Doğumun Belirtileri Nelerdir?
- 37.hafta öncesinde bazı gebeliklerde erken doğum olabilecek belirtiler şunlardır:
- Normalden daha fazla vajinal akıntı, vajinal akıntıda artış
- Çok sık idrara çıkmak
- Leğen kemiğinde baskı hissi
- Leğen kemiğinde daha fazla baskı hissetme ( bebeğinizin aşağı doğru baskısı)
- Vajinal kanama veyahut lekelenme
- Baş ağrısı– Genellikle başınızın arka altlarında olan, pozisyonunu değiştiğinde bile hafiflemeyen ağrıdır fakat bu geçici veya sürekli olabilir.
- Her 10 dakikada veya daha az sürede kasılmalar
- Kramp girmesi– Alt karnınızda olan adet ağrılarına benzer
- Vajinal boşalmanın artması
- İdrar torbasındaki veya vajinadaki baskının artması
- Bulantı, kusma veyahut ishal
- Erken doğumun belirgin sebeplerinin bilinmemesine rağmen, belli etkenler kadınların erken doğum yapma olasılığını arttırabilir. Gebeliğin 16 haftasından itibaren memeler süt üretimine başlarlar. Erken doğum yapan annelerde süt gelmesi gecikebilir.
Erken Doğum İçin Risk Faktörleri
Erken doğumun gerçek sebebinin büyük ölçüde bilinmediğinden ötürü, kimin erken doğum yapacağını kestirmek hiç de kolay değildir. Yine de erkenden doğum yapma riskini arttıran bazı risk faktörleri şunlardır:
- Sigara içmek, alkol kullanımı ve uyuşturucu kullanımı: Bunlar yalnızca erken doğuma değil, bebeğin çok az kiloyla veya diğer sağlık problemleriyle dünyaya gelmesine sebep olabilir.
- Gebelik durumları ( yüksek tansiyon, gebelikte ortaya çıkan kan basıncında yükselme, diyabet, kan pıhtılaşmasında sorun, plasental kırılmalar, plesenta previa, bağışıklık problemleri): Bunlar bebeğinizi erken doğuma zorlayarak, gelişimini ve oksijenini tehlikeye atar.
- Vajinal ve rahim enfeksiyonları: Bu enfeksiyonlar erken doğumların %50 sine neden olduğuna inanılmaktadır. Araştırmalar, bu enfeksiyonların doğumu başlatan hormonları tetikleyen iltihaplanmaya sebep olduğunu göstermiştir.
- İkiz veya çoklu gebelikler: Birden fazla bebek taşıyan kadınların erken doğum yapması daha muhtemeldir. Tüp bebek yöntemiyle çoklu doğumların, erken doğumla sonuçlanmasında büyük bir rastlantı vardır.
- Önceden erken doğum yapmış olmak: Önceden zaten erken doğum yapıldıysa tekrar erken doğum yapma ihtimali yüksektir.
- Kişide erken doğum: Eğer kişi de zamanından önce doğduysanız erken doğum yapma ihtimali yüksektir.
- Doğuştan özrü olan bebek. Rahimde veya rahmin boynunda yapısal problemler: Rahim boynu hamilelik boyunca açık kalabilir veyahut rahimdeki anormal yapılar erken doğuma sebep olabilir.
- Dişeti sağlığı: Gebe kadınlar, erken doğumla ilişkili olarak diş hastalıklarına karşı hassas olabilirler. Erken doğumu tetikleyici bakteriler ağız yoluyla kan dolaşımına bulaşabildiği varsayılır.
- Gebelik arasında kısa aralar vermek: Geniş çapta yapılan araştırmalar göstermiştir ki ne kadar yakın aralıklı gebelik yaşarsanız erken doğum yapma riskinin o kadar fazla olacaktır.
- Annelik yaşı: 35 yaşından büyük olan kadınlar büyük risk altında olduğu düşünülür çünkü erken doğum yaşamaları kuvvetle muhtemeldir.
- Yüksek derece fiziksel zorlama: Ayakta çok uzun süre kalan veya da fiziksel olarak ağır işlerde çalışan kadınların erken doğum yapması yüksek ihtimaldedir.
Erken Doğum İçin Tedavi Nasıl Olur?
- Doktorlar, genellikle gebelere doğumu erteleyebilecek haplar vererek erken doğumu engellemeye çalışır.
- Eğer erken doğum durdurulamazsa veyahut bebekler erkenden alınmak durumunda kalınırsa, doktorlar yüksek riskli doğuma hazırlanırlar. Annelerin yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan bir hastaneye gitmesi gerekebilir. Bu, doğumdan sonra bebeğin çabuk ve doğrudan bakımı almasını sağlayacaktır.
- Prematüre bebeklerin ilk birkaç gün ve haftada, hastane bakımı hayati organların gelişimini kuvvetlendirmek üzerine yoğunlaşır. Yenidoğan bebek kuvöze konabilir. Görüntüleme cihazları bebeğin kalp atışını, nefesini ve kandakini oksijen seviyesini izler. Bebeğin tıbbi destek olmadan yaşayabilmesi için, bu süreç haftalar veya aylar sürebilir.
- Eğer erken doğum hamileliğin 34 hafta öncesinden başlamışsa doktorlar hastaneye yatışı tavsiye edecektir ve ilaç kullanmaya başlatacaktır.
- Hamilelik suyunun gelmesi durumunda: Eğer erken doğum enfeksiyon veyahut iltihaba bağlıysa bu zarın yırtılmasına (hamilelik suyu) yol açabilir ve doktorunuz antibiyotiğe başlatabilir.
- Akciğer gelişimi için kortikosteroid verilmesi: Steroit yapıda olan ve adrenal korteks tarafından salgılanan bir grup hormon iğne yoluyla hamileliğin 24 ila 34 haftaları arasında bebeğin akciğer gelişiminin hızlandırılması için verilir.
- Kasılmaları kontrol altına almak : Erken doğum kasılmalarını geçici süreliğine durdurmak için ilaç verilir.
Erken Doğum Nasıl Engellenir?
Doğum öncesi hızlı ve uygun bakım erken doğum yapma ihtimalini önemli ölçüde azaltır. Diğer koruyucu önemler şunlardır:
- Gebelik öncesinde ve sırasında sağlıklı beslenmek: Bol bol meyve ve sebze tüketmek, tahıllı ürünleri eksik etmemek, protein içerikli beslenmek oldukça önemlidir. Folik asit alımı ve kalsiyum desteği de şiddetle tavsiye edilir.
- Her gün çok su tüketme: Tavsiye edilen oran günde 8 bardaktır fakat eğer egzersiz yapıyorsanız daha fazla içmeniz gerekecektir.
- İlk 3 ayda günlük aspirin alımı: Eğer tansiyonunuz varsa ya da önceden erken doğum yapmışsanız, doktorunuz her gün 60 ila 80 miligram olmak üzere aspirin almanızı önerebilir.
- Sigarayı, uyuşturucu kullanımını veya bazı belli ilaçların aşırı kullanımını bırakmak: Gebelikte bunların kullanımı bırakılmadığı taktirde bebeğin doğuştan özürlü olmasına hatta direkt olarak bebeğin doğmadan ölmesine yani düşük yapmaya sebep olabilir.
Doğum Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir? Bebek Hastane Çantası Listesi Tıklayınız
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız