Çekmeceyi açtığınızda buram buram burnumuza gelen temiz kokulu eşarp ve şallar, gündelik yaşantımız içerisinde pek çoğumuzu mutlu eden bir durumdur. Tesettürlü muhafazakar kadınlar için en az kullanımı kadar temizliği de büyük bir itina ve özen isteyen eşarp ve şalların nasıl en iyi şekilde temizlenebileceği hatta daha doğru ifade etmek gerekirse; özel dokunan kumaşlarını nasıl yıpratmadan temizleyebileceğimizi bilmek oldukça önemlidir.
Özellikle de günümüzün ekonomik şartlarına baktığımızda her şeyin ateş pahası olduğu özellikle de tesettür ürünlerinin hasar görmeden, kullanım ömrünü en sağlıklı ve verimli bir şekilde uzatmak için doğru yıkama işlemlerinin bilinmesi gerekir. Peki tesettürlü kadınlar ipek ya da twil ipek olsun eşarp ve şallarını nasıl temizlemeli? Şal ve eşarplar makineye atılır mı? İşte eşarp ve şal temizliği hakkında dikkat edilmesi gereken ayırıcı noktalar….
Parfüm, ter ya da fondöten gibi lekelerin kumaşa işlenmesi halinde bu gibi inatçı lekelerden kurtulabilmek adına doğru bir temizlik işleminin uygulanması gerekir. Bu gibi lekelerden doğan temizlik ihtiyacında ise ilk etapta muhakkak kumaş özelliklerinin esas alınması gerekir. Aksi takdirde yıkama, kurutma gibi aşamalar her bir kumaş üzerinde farklılık gösterebilir.
Lekelenen eşarp ve şalların en iyi şekilde temizlenebilmesi için çare elbette ki kuru temizleme yöntemidir. Lekelenen eşarp ya da şalı özensiz bir şekilde diğer kirli çamaşırlarla beraber çamaşır makinesine atmak, eşarp ve şalların kısa zamanda bozulmasına yol açar. Malum şartlardan dolayı ürünlerinizi sürekli kuru temizlemeye verme gücünüz bulunmuyorsa da eşarp ve şal bakımı konusunda yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir.
Evde eşarp ve şal temizliğinde dikkat edilmesi gereken önemli incelikleri ise şu şekilde maddeleyebiliriz;
Etkili ve doğru eşarp-şal temizliği için en öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken unsur su sıcaklığıdır. NE çok sıcak ne de çok soğuk olmadan çok az ılık suda bir yıkama gerçekleştirilmelidir.
İpek şal ve eşarplar elde yıkanacaksa eğer suyun klorlu veya kireçli olmamasına özen gösterilmelidir. Temizlik esnasında çeşme suyu tercih edilecekse ilk olarak su kaynatılmalı ardından suyun biraz ılınması beklenmelidir. Böylelikle eşarp ve şallarda herhangi bir hasar bırakılmamış olur.
Gündelik yaşantımız içerisinde kirli çamaşırlarımızı yıkarken kullandığımız deterjanları kesinlikle şal ve eşarpları yıkarken tercih etmemelisiniz.
Bunun yerine eşarp ve şampuanlara özel üretilen şampuanlar tercih edilmelidir. Eğer o an elimizin altında yoksa da yine de normal deterjan kullanmak yerine şampuan kullanmak çok daha sağlıklı bir alternatif olacaktır.
Gardrobunuzda bulunan normal kıyafetlere göre çok daha hassas bir kumaştan üretilen eşarp ve şallarda doğru bir temizliğin gerçekleştirilmesi için yıkama aşaması oldukça önemlidir. Yıkama sırasında leke görülen eşarp ya da şalınızda kesinlikle çitileme yapmamalısınız.
Eşarp ve şalda bulunan lekeler çıkmıyor olsa dahi bunu asla sert bir şekilde çitileyerek gerçekleştirmemelisiniz. Eşarp ve şalınızı yıkadıktan sonra bol su ile durulamalısınız.
Lekelenen birden fazla sayıda şal ve eşarbınız varsa hepsiyle tek tek elde yıkamak kulağa biraz korkutucu gelebilir. Tek tek yıkamakla uğraşmayıp aynı türden olan tüm eşarp ve şalları makineye atarak temizliğini gerçekleştirmek her ne kadar elde yıkamaya göre sağlıklı bir tercih olmasa da makinedeki en hassas program ne ise onu seçerek de şal ve eşarplarınızın temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer şal ve eşarplarınızı makinede yıkayacaksanız sıktırma yapmadan ve su sıcaklığı 30 dereceyi geçmeyen bir programla gerçekleştirmelisiniz.