Reyhan, hem hoş kokusuyla hem de sağlık açısından yararlarıyla bilinen bir bitki olup çoğunlukla çay veya şerbet şeklinde tüketilir. Ancak reçeli de lezzetli bir alternatif. Peki, reyhan reçeli nasıl tarihi nasıl yapılır? Ünlü şef Sahrap Soysal reyhan reçeli tarifinin püf noktalarını verdi.
Ünlü şef Sahrap Soysal, eşsiz kokusu ve taze aromasıyla dikkat çeken reyhan reçeli tarifi verdi. Hem tatlı krizlerinizde hem de sabah kahvaltılarınızda keyifle tüketebileceğiniz bu reçel, mevsimin en taze ve en güzel reyhanlarından yapılıyor.
İşte Sahrap Soysal’dan reyhan reçeli tarifi ve püf noktaları:
REYHAN REÇELİ TARİFİ
Malzeme:
- 2 demet taze reyhan
- 1/2 su bardağı şeker
- 3 bardak şeker
- 3 bardak su
- 1 dilim limon
REYHAN REÇELİ NASIL YAPILIR?
- Yıkadığınız ve süzdürdüğünüz reyhanların sadece yaprak kısmını kullanabilir ya da ince dallarını da keserek ekleyebilirsiniz.
- Geniş bir kabın içerisine alın ve üzerlerine yarım bardak şekeri serpin, biraz da limon suyu dökerek hafifçe karıştırın.
- Ardından reyhan yapraklarının yumuşamasını ve suyunu vermesi için elinizle ovalayın.
- Tadını iyicene çıkarması için 20-30 dakika bir kenarda dinlendirin.
Şerbeti hazırlamak için:
- Şekeri, suyu ve limon dilimini düşük ateşte kaynatacağınız bir tencereye koyun. 2 bardak sıcak suyu tencerenin içerisine dökün.
- Şekerli su kaynadıktan sonra içerisine 1 dilim limonu ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Şerbet katılaşıncaya kadar karıştırın.
- Ardından kenarda beklettiğimiz reyhanlarını şerbetin içerisine dökerek kaynatma işlemine devam edin.
- Yaklaşık 10 ya da 15 dakika kısık ateşte reyhanlar yumuşayana dek devamlı karıştırarak pişirin.
- Reçelin kıvamı koyulaşınca altını kapatın.
- Hazırlanan reyhanlı karışımı sıcakken cam kavanozlara aktarın. 1 gece boyunca bekletin. Şimdiden afiyet olsun!
REYHAN REÇELİ PÜF NOKTASI
- Reçelin kıvamı daha bir koyu olmasını isterseniz. Kaynadıktan sonra 1 gün boyunca güneşte bekletip sonrasında kavanozlara doldurabilirsiniz.
- Açık renk oldu diye telaş yapmayın. Reyhan durdukça rengini daha fazla verir. Reçeliniz istenilen o kırmızı rengi elde eder.
- Reçeli kavanoza döker dökmez ağzını kapatmayın. Reçel koyulaştıktan sonra kavanozun kapağını kapatın.
Reyhanla yapabileceğiniz diğer tarifimize bakmak için ilgil habere tıklayınız.
REYHAN REÇELİ İLE NELER YAPILABİLİR?
Reyhan reçeli, çok yönlü bir lezzet olduğu için farklı şekillerde kullanılarak çeşitli tariflerde harika bir tat katkısı sağlayabilir. İşte reyhan reçeli ile yapılabilecek bazı lezzetli alternatifler:
Kahvaltıda tüketmek: Reyhan reçelini klasik olarak ekmek üzerine sürerek ya da peynirle birlikte tüketebilirsiniz. Özellikle taze poğaça veya kruvasanla harika uyum sağlar.
Tatlılarda kullanmak: Reyhan reçelini tatlılarınızın içerisinde ya da üzerinde kullanarak şerbetli tatları daha hafif ve taze bir aroma ile zenginleştirebilirsiniz.
Sos olarak kullanmak: Et yemeklerinin sosunda ya da marinasyonunda reyhan reçelini kullanarak farklı ve lezzetli bir dokunuş yapabilirsiniz.