Milli içeceğimiz, çaydan sonra en çok tüketilen kahve, farklı tariflerle, demleme çeşitleriyle içiliyor. Sokaklarda neredeyse adım başı bir kahve dükkanının olması da bunun göstergesi. Yaşamımızın vazgeçilmez bir içeceği olan kahve, ilk olarak ne zaman bulundu? Çeşitleri nelerdir? Kahvenin tarihi ile ilgili her şey…
Bir içecek olmasına rağmen, kendine ait bir kültürü olan kahve, neredeyse her ülkede farklı şekilde yapılıyor. Anavatanı Etiyopya olan kahve bugün dünyada en çok Güney Amerika kıtasında yetiştiriliyor. Peki kahve nasıl keşfedildi? Kahve çeşitleri nelerdir? Kahve falı nasıl ortaya çıktı? Kahve ile ilgili her şeyi Mavi kadın editörü derledi.
Kahvenin nasıl bulunduğu ile ilgili bir çok efsane ve anlatı var. Bunlardan biri 8.000’li yıllarda Kaldi adında Etiyopyalı bir çobanın koyunlarının bir ağacın kırmızı renkli meyvelerini yedikten sonra uyumadıklarını fark etmesiyle başlar. Keçilerin bu meyveden dolayı uyumadıklarını düşünen Kaldi, kendisi de bu meyveyi yer ve keçiler gibi o da daha enerjik olduğunu fark eder.
Kaldi, bulduğu bu meyveyi hemen yaşadığı yerdeki keşişlere anlatır ve keşişlere de bu meyveyi tattırır. Fakat keşişler meyvenin tadını beğenmezler ve ateşe atarlar. Fakat daha sonra yanan ateşten çok güzel kokular gelmeye başlayınca, ateşte kavrulan meyveleri alırlar ve ondan bir içecek yaparlar. İçeceğin tadını çok beğenen keşişler o gece hiç uyuyamazlar. Uykuyu geciktiren ve enerji veren meyveyi çok seven keşişler, günlük olarak bu meyveyi tüketmeye başlarlar. Böylelikle bu meyve ilk olarak tüm Etiyopya’da ve daha sonra tüm Arap yarımadasında yayılır.
Kahve ismi bitkinin de keşfedildiği yer olan Etiyopya’dan gelmektedir. Kahve’nin Etiyopya’nın güneyinde bulunan Kaffa adındaki şehirde bulunduğu ve isminin de bu yüzden kahve olarak yayıldığı tahmin edilmektedir.
Kahve Etiyopya’da bulunmasına rağmen, Türkiye’ye gelmesine vesile olan ülke Yemen’dir. 1517 yılında Yemen Valisi olan Özdemir Paşa, Yemen’de çok severek tükttiği kahveyi İstanbul’a getirir. Çok sevilen kahve, ilk olarak sarayda tüketilmeye başlanır. Hatta sarayda kahveci başı adında rütbeli bir kahve çalışanı bile vardır.
Türk kahvesi aslında farklı bir kahve değil, kahvenin pişirme yöntemidir. Kaynar suyla pişirilen kahvelerin tadı acı olduğu için, közde yavaş yavaş pişirilen kahveler ortaya çıktı. Böylelikle kahvenin acı tadı kırılıyor ve kokusu daha yoğun bir hal alıyordu. Özdemir Paşa’yla beraber Türkiye’ye gelen kahve, yine aynı yıllarda farklı demleniş şekliyle Türk kahvesi olarak yerini aldı.
Osmanlı döneminde Yemen’den Türkiye’ye gelen kahve, Avrupa’ya da Osmanlı Devleti’nden gitmiştir. İstanbul’a gelen Venedikli tüccarlar, burada kahveyle tanışmış ve sonra satmak için kahveyi Avrupa’ya götürmüşlerdir.
Kahve falının ilk olarak sarayda ortaya çıktığı düşünülüyor. Çünkü İstanbul’da kahve ilk olarak sarayda tüketilmeye başlandı. Sarayda dedikodu yapmak yasak olduğu için, cariyerler birisi hakkında dedikodu yapacakları ya da birisi hakkında bilgi verecekleri zaman bunları kahvelerine bakarak söylemişlerdir. Zamanla bu durum yaygınlaşmış ve kahve içtikten sonra fincana bakarak bir şeyler söylemek, kahve falı olarak tabir edilmiştir.
Dünyada tüketilen çok fazla kahve çeşiti olmasına rağmen, genellikle tüm kahveler espresso ile yapılır. Türk kahvesi espresso ile yapılmayan ender kahvelerden bir tanesidir.
Türk kahvesi
Türk kahvesi telvesi ile birlikte servis edilen tek kahve türüdür. Ağır ağır kısık ateşte pişirme yöntemi onu milli bir içeceğimiz haline getirmiştir.
Espresso
Yüksek basınçla suyun kahvenin içerisinden en hızlı şekilde geçirilerek demlenilen yöntemdir.
Cappuccino
Espressonun üzerine süt eklenerek tadının yumuşatılmış halidir. Genellikle üstüne süt köpüğü de eklenir.
Caffe Latte
Espressonun içerisine süt ve süt köpüğü eklenmiş halidir. Cappuccinodan daha fazla süt içerdiğinden farklı bir tarfitir. Yoğun bir kahve tadı yoktur.
Macchiato
Macchiato, espressonun üzerine çok az bir süt köpüğü eklenerek servis edilmiş halidir.
Americano
İkinci Dünya Savaşı sırasından bulunan bu içeceği, İtalya’ya gelen Amerikalı’lar buldu. Espressonun tadını çok sert bulan Amerikalılar, espressonun içerisinde sıcak su ekleyerek içtiler. Böylece Americano isminin kökü de buradan gelir.
Caffe Mocha
Espressonun içerisine süt ve çikolata eklenmiş halidir. Caffe Latte’nin içerisinde çikolata bulunan halidir.
Caffe Con PannaEspressonun içerisine krema eklenerek servis edilen içecektir. Bazı yerlerde içerisine vanilyalı dondurma da ekleyip servis edebilirler.