Ev Yapımı Yaş Maya İle Yapılan Gerçek Pastane Poğaçası Tarifi

ev yapimi yas maya ile yapilan gercek pastane pogacasi tarifi

 “Bu makalemizde ismi bizde mahfuz ünlü bir pastanenin ustasından tarifini aldığımız Pastane Poğaçası tarifini okuyabilirsiniz” Çayın yanında sıcacık bir poğaçaya kim hayır diyebilir ki? Yediden yetmişe herkesin beğenisini kazan poğaça çeşitleri, mis

Ustanın Sırrı Evde Hakiki Pastane Usulü Sade Poğaça Yapımı

 “Bu makalemizde ismi bizde mahfuz ünlü bir pastanenin ustasından tarifini aldığımız Pastane Poğaçası tarifini okuyabilirsiniz”

Çayın yanında sıcacık bir poğaçaya kim hayır diyebilir ki? Yediden yetmişe herkesin beğenisini kazan poğaça çeşitleri, mis gibi kokusuyla bizi bizden alır. Lezzetine ise diyecek söz yoktur. Poğaçalar misafirlerimiz için hazırlayacağımız en güzel ikramlıklardan biridir. öte yandan kahvaltı için yaptığımız veya çocuklarımızın beslenme çantalarına koyduğumuz poğaçalar onları doyururken enerji de verecektir. Akşam vakti eşimizle sohbet ederken bize nefis poğaçaların eşlik etmesi çok güzel olacaktır. Belki de şu an canınız poğaça çekti ve gidip pastaneden poğaça almayı düşünüyorsunuz. Aslında pastane poğaçası tadında ev yapımı poğaça yapabilirsiniz. Peki bu işin püf noktası nedir? diyorsanız yazımızın devamına buyurun:

Pastane Poğaçası Tarifi

Malzemeler

  1. 1 kg un
  2. 25 gr tuz (2 tatlı kaşığı)
  3. 50 gr yaş maya
  4. 50 gr şeker ( 2 yemek kaşığı kullanmanız kafidir. Kaşığı fazla doldurmanız gerekmez.)
  5. 3 yumurta
  6. 400 gr(alba yağ ) veya tereyağı (Pastanelerde kullanılan Alma yağıdır. Bu yağı internet üzerinden satın alabilirsiniz)
  7. 300 ml su (Normal su bardağı ile takriben 2,5 su bardağı olmak üzere azar azar ekleyin)

Üzeri için

  1. İki yumurta sarısı

Tarifi

Mayamızın üstüne şekerimizi ekleyip karıştıralım ve böylece mayayı sulandıralım. Yoğurma kabına unumuzu aktarıp ortasını çukur şeklinde açalım. Kalan malzemelerimizi ekleyip karıştıralım. Sulu hale getirdiğimiz mayamızı da katıp hamurumuzu iyice yoğuralım. 15 dakika dinlenmeye bırakalım. Ardından yumurta büyüklüğünde bezeler yaparak avucumuzla üstüne bastırıp tepsiye dizelim. Hemen pişireceksek tepsinin içinde 45 dakika mayalandıralım ve üstüne yumurta sarısı sürerek çatal ile şerit çekelim. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında pişirelim. Dilersek akşam hazırlayıp ertesi gün kullanmak üzere buzdolabında saklayabiliriz. Fakat mayalanması için pişirmeden en az 45 dakika evvel dolaptan çıkarmalıyız.

Poğaça Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Buzdolabından çıkarılan un, yumurta, süt ve margarin gibi malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
  2. Süt ve su gibi sıvı malzemeler ılık halde, un ise mutlaka eleyerek kullanılmalıdır. Unun taze olmasına özen gösterilmelidir. Hamur iyice yoğrularak pürüzsüz bir hale getirilmelidir.
  3. Yoğrulan hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığından azıcık daha sert olmalıdır. Hamurun esnemesi kıvama geldiğini gösterir. Koparsa ve elinize yapışırsa yoğurmayı sürdürmeniz gerekir.
  4. Yoğurma işleminden sonra hamurun üzeri poşet veya streç film ile hava almayacak biçimde örtülür. Ilık bir ortamda en az yarım saat mayalandırılır. En fazla 1 saat beklemesi yeterlidir.
  5. Toz şeker kullanmak hamurun daha çabuk mayalanmasını sağlar. Mayanın içerisinde bulunan faydalı bakteriler şeker ile beslenmektedir. Bu yüzden mayalanma işlemi daha hızlı gerçekleşecektir. Üstelik şeker hamurun tadını daha da güzelleştirir.
  6. Sıcağı sıcağına yemeyip biraz beklemeniz önerilir. Fırından çıkarıp hemen tüketirseniz hamurlaşmış gibi hissedebilirsiniz. Hafif soğuduktan sonra yemeniz, daha fazla lezzet almanızı sağlayacaktır.