Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre evcil hayvan sahiplerinin 31 Aralık 2022’ye kadar evcil hayvanlarına çip taktırması zorunlu. Çip taktırmayan hayvan sahiplerine ise idari para cezası uygulanacak. Peki, evcil hayvanlara çip taktırmamanın cezası ne kadar? Evcil hayvanlara mikroçip nasıl takılır? Detaylar haberimizde…
Hayvanlara mikroçip uygulamasında zaman daralıyor. Evcil kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak takip edileceği PETVET sistemine kayıtların bir an önce yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, evcil hayvan sahiplerini uyarıyor. Herhangi bir veteriner kliniğinde uygulanabilen mikroçip takma işlemi sadece birkaç saniye sürüyor. Saniyeler içinde biten uygulamada oluşan acı ve ağrı ise kısa süreli oluyor. Peki, evcil hayvan mikroçipi ile kayıt altına alınan bilgiler neler? Tarım Bakanlığı evcil hayvan çip fiyatları ne kadar? İşte detaylar…
Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlara çip takıldığında aş, operasyon ve sahip bilgileri gibi önemli bilgileri sisteme kaydediliyor. Evcil hayvanın kaybolması, kaçırılması ve sokağa bırakılması gibi durumlarda, hayvanın bulunması halinde hakkındaki bilgilere bu çip sayesinde erişim sağlanıyor.
Evcil hayvanını sokağa bırakan kişiye cezai yaptırım uygulanırken, kaybolan bir hayvanın sokakta bulunması halinde sahibine haber veriliyor.
Bununla birlikte evcil hayvanın kaçırılması durumunda, sahibi çip sayesinde hayvanın kendine ait olduğu ispatlayabiliyor.
Kedi, köpek ve gelinciklere çip taktırma prosedörü anestezi gerektirmeyen, aşılamaya benzer oldukça basit bir işlem. Veteriner hekim, pirinç tanesi büyüklüğündeki çipi, enjektör yardımıyla derine altına yerleştiriyor. Mikroçip işlemi esnasında evcil hayvanda meydana gelen ağrı oldukça hafif ve kısa süreli.
Mikroçip işlemi sonrasında mikroçip numarası ile evcil hayvan bilgileri, uygulamayı tamamlayan veteriner hekim, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı HAYBİS sisteminde tanımlanır.
Evcil hayvanına çip taktırmayanlara 5199 sayılı Kanun gereği 10 bin TL cezai yaptırım uygulanacak.
Evcil kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip uygulaması, 30344 numaralı Resmi Gazete kararıyla zorunlı hale getirilmiştir.
Evcil hayvan sahiplendiyseniz, hem cezai yaptırımlarla karşılaşmamak hem de çalınma, kaybolma gibi durumlarda evcil hayvanınızın bulunabilmesi için hayvanınıza mikroçip taktırmalısınız.
Gelincik, köpek veya kediye yerleştirilen mikroçipte uluslararası standartta 15 haneli bir tanımlama belgesi yer alıyor. Bu tanımlama numarası ile eşleştirilen bilgiler sayesinde evcil hayvan hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) yer alan bilgiler şöyle:
Çip takma işlemi bazı belediyelerde ücretsiz yapılıyor. Bazı belediyelerde ise cüzi bir miktar karşılığında yapılıyor. Aynı zamanda evcil hayvanlara özel veteriner kliniklerinde de ücret karşılığında çip takma işlemi yapılıyor.
Özel veteriner kliniklerinde çip ücretleri 150 TL ile 300 TL arasında değişebiliyor.
Kedi, köpek mikroçipleri; evcil hayvanın doğumdan sonra ilk 3 ay içinde, sahiplenilen evcil hayvanın ise 60 gün içinde takılır.
#haber#