Genellikle çorba ve pilav yapımında kullanılan bulyonlar, yemekleri tatlandırması için kullanılır. Ancak sağlığa zararları sık sık gündeme gelir. Oysa evde bir saatte hazırlayacağınız bulyonları, aylarca kullanabilirsiniz. Doğal yollarla yapılan bulyonun dışarıdan alınan bulyonlara göre sağlığa olan faydası ise saymakla bitmez. Peki evde bulyon nasıl yapılır? Tavuk ve et bulyon tarifi…
Bulyon; et, balık ya da sebzelerin kaynatılmasıyla elde edilen, yemeklere tat vermek amacıyla kullanılır. İçerisinde nişasta, palm yağı ve kıvam arttırıcı gibi bir çok katkı maddesi ile uzun süre market raflarında kalması sağlanır. İçerisinde sağlığa zararlı bir çok madde bulunan bulyonlar, uzmanlar tarafından kullanılması tavsiye edilmeyen hazır gıdalar arasında bulunur. Yaklaşık bir saatte evde hazırlayabileceğiniz bulyonlar ise hiçbir katkı maddesi olmadan yemeklerinize tat ve aroma verir.
MALZEMELER
İlk olarak tüm sebzeler iyice yıkanır. Kereviz, havuç, soğan ve sarımsağın kabukları soyulur ve irice doğranır. Ardından su hariç tüm malzemeler derin bir tencerenin içine koyulur. Tavukların rengi değişene kadar bir süre kavrulur. Kavrulan malzemelerin üzerine 3 litre su ilave edilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa yarım saat, düdüklü tencere kullanılmıyorsa bir saat boyunca tüm malzemeler kaynatılır. Tavuklar iyice piştikten ve diğer tüm malzemeler yumuşadıktan sonra ocağın altı kapatılır.
Tencerenin altı kapatıldıktan sonra, tüm karışım pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderdan geçirilir. Ardından tencere soğuması için bir köşeye alınır. Tencere soğuduktan sonra içerisindeki karışım buz kaplarına, silikon kalıplara ya da plastik kapların içerisine koyulur. Ardından buzdolabının dondurucu bölgesine konulur. Tüm bulyonlar donduktan sonra hepsi geniş bir buzdolabı poşetinin içerisine ya da büyük bir kabın içerisine konularak istenilen zamanda kullanmak için dondurucuda muhafaza edilir.
MALZEMELER
Et bulyon yapmak için öncelikle soğan ve sarımsaklar soyulur ve iri şekilde doğranır. Bulyonun içerisine katılacak olan maydanoz, dereotu ve nane güzelce yıkanır ve kabaca doğranır ya da elle bölünür. Tüm malzemeler derin bir tencerenin içerisine konulur ve ocağın altı açılır. Tencere kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınarak yaklaşık 1- 1.5 saat pişirilir. Etler kemiklerden kolayca ayrılmaya başladığında ocağın altı kapatılır.
Tenceredeki etler çıkartılarak kemiklerinden ayrılır. Etler tekrardan tencereye ilave edilir ve tüm malzemeler blenderdan geçirilir. Karışım pürüzsüz bir kıvama geldiğinde olmuş demektir. Tencere soğumaya bırakılır ve soğuduktan sonra buz kaplarına ya da isteğe göre silikon kaplara konularak buzdolabının dondurucu bölümüne konulur. Tüm bulyonlar donduktan sonra kaplarından çıkartılıp, geniş bir kabın içerisinde dondurucuda muhafaza edilir. İstenildiği zaman; çorbaların, yemeklerin ya da pilavların içerisine konulup kullanılabilir.