Elma sirkesi sağlığa faydaları ve kullanım alanlarıyla en yaygın sirkeler arasındadır. Tansiyonu dengeleyen, kolestrolü düşüren, cildi yenileyen elma sirkesini kendiniz de yapabilirsiniz. Peki ev yapımı elma sirkesi tarifi nasıl yapılır? Organik elma sirkesinin faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? Elma sirkesi neye iyi gelir. A’dan Z’ye ev yapımı elma sirkesi ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi Mavi Kadın editörü derledi.
Hızlı erişim:
Sirkenin keşfi ve kullanımı milattan önceye dayanmaktadır. Eski kayıtlara göre Babillilerin sirke kullandığı tespit edilmiştir. Sirke yapımı çağlar ilerledikçe geliştirilmiş ve hemen hemen şeker barındıran her meyveden yapılmaya başlanmıştır. Elma, sirkesi en sık yapılan meyveler arasındadır. Peki ev yapımı elma sirkesi nasılyapılır? Elma sirkesinin faydaları nelerdir, cilde sürülür mü? Mavi Kadın editörü elma sirkesi yapımı ve kullanım alanlarıyla ilgili tüm detayları araştırdı.
Elma sirkesi, elmanın belirli koşullar altında mayalanması sonucu oluşan sıvı maddedir. Elma sirkesinin kullanım alanı oldukça fazladır. Sağlıktan güzelliğe, temizlikten yemeklere değin çok fazla yer ve amaçla kullanılır.
Elma sirkesinin ana içeriğini asetik asit ve sitrik asit oluşturur. Sirkeden alınan ekşimsi tat ve keskin kokunun nedeni asit yoğunluğunun fazla olmasından kaynaklanır. İçerdiği pektin, B1- B2-B6 vitaminleri, folik asit, biyotin, niasin, c vitamini, potasyum, kalsiyum, polifenol ve amino asitlerden dolayı şifa kaynağı bir besindir.
Elma sirkesi çok işlevsel bir sıvıdır. Günlük yaşamda hem hayatı kolaylaştırıcı bir etkiye sahip hem şifa kaynağı hem de kullanımı pratik bir üründür. Elma sirkesinin faydaları şunlardır:
Sirkeye hazır olarak ulaşmak çok kolaydır. Elma sirkesi market, aktar gibi kolaylıkla ulaşılabilecek tüm yerlerde satılan bir üründür. Fakat evde el yapımı elma sirkesi yapmak da oldukça kolaydır. Sirkeyi evde yaparak hem doğal içerikli hem içinize sinen koşullar taşıyan hem de kullanım amacınıza uygun şekilde sirke elde edebilirsiniz. Sirkeyi evde hazırlamak aynı zamanda ev ekonomisine katkıda bulunmanızı da sağlar.
Elma sirkesi 45-60 gün bekleme süresinden sonra kullanıma hazır hale gelmiş olur. Kavanoz açıldığında kavanozun üst kısmında oluşan sirke anası (küflü kısım) alınmalıdır.
Evde doğal sirke yapmak için şu püf noktalarına dikkat etmek önemlidir:
Sirkenin organik olup olmadığı içerisindeki tortulardan, renginden, kokusundan anlaşılır. Sirke şişesini çalkaladığınızda köpükler oluşuyorsa ve bulanık bir görünüme sahipse organiktir.
Elma sirkesi ağız yoluyla alınırken direkt olarak alınmamalıdır. Mutlaka su ile birlikte tüketilmelidir. Günlük tüketimde 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı sirke yeterli olacaktır.
Mide rahatsızlığı olanlar sirke tüketiminde dikkatli olmalıdır.
Sirke cilt sağlığı ve güzelliği için de oldukça etkilidir. Direkt olarak cilde sürülmesinde mahsur yoktur. Yıkanırken son durulama suyuna sirke katılması sirkenin cilt üzerindeki etkisini arttıran ve kişiyi ferahlatan bir uygulamadır. İçerikleri bilinmeyen kozmetik ürünlerin kullanımı ciltte tahribat oluşturabilmektedir. Elma sirkesinin antimikrobiyal özelliğinden faydalanarak cilt enfeksiyonlarında fayda sağlayabilirsiniz. Cilt yaraları ve cilt deformasyonları için cilt doktoruna danışarak elma sirkesini kullanmanız tavsiye edilir.
Sirke oluşumunda sirke anasının işlevi sirkenin mayalanmasına yardımcı olması açısından oldukça önemlidir. Sirke anası olmadan da sirke yapılabilir. Fakat sirke anası sirkenin kalitesini arttıran, fermantasyonu hızlandıran bir oluşumdur. Sirke kullanıma hazır hale geldikten sonra sirke anasını kavanozdan almanız ve sirkeyi süzerek kullanmanız gerekmektedir.