Ciğer, yüksek protein ve besleyici özellikleri ile dikkat çeken en faydalı sakatatlardan. Ciğeri tavada, fırında, buharda pişirebilirsiniz. Evde ızgara şiş de çok lezzetli olacaktır. İşte püf noktalarıyla evde ızgara şiş ciğer yapımı:
Ciğer, demir, riboflavin, B12 vitamini, A vitamini, protein ve bakır deposu, kan yapan, demir depolarını dolduran muhteşem bir besin.
Dana ciğer, tavuk ciğer, kuzu ciğer, kaz ciğeri gibi çeşit çeşit türleri de mevcut.
WebMD’ye göre ciğer yemek vücuda zengin besin kaynağı sunuyor, kansızlığa iyi geliyor, kemikleri güçlendiriyor, b12 içeriği sayesinde beyin ve sinir sisteminin çalışmasını düzenliyor.
Ciğeri ızgara olarak pişirmek hiç şüphesiz ciğer tüketmenin en lezzetli yollarından. Bunun için damak tadına göre kuzu, tavuk veya dana ciğer kullanabilirsiniz.
Dışarda ızgara ciğer şiş yemek hem çok pahalı hem de çok hijyenik olmayabiliyor.
Evde de ızgara ciğer yapabilirsiniz. İşte adım adım evde ızgara ciğer tarifi ve püf noktaları:
Malzemeler
Evde Izgara ciğer yapılışı:
Evde ızgara ciğer pişirirken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Ciğerlerin kolay pişmesi çok büyük ve kalın olmamalı, dilimlediğiniz ciğer ve kuyruk yağları aynı büyükte olmalıdır. Ciğer, çay kaşığı baş kısmından biraz daha büyük dilimlenirse ideal büyüklükte olur.
Ciğerleri şişe dizmeden önce bir kapta biraz bekletin, yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın.
Dilerseniz ciğerleri süt ile marine de edebilirsiniz. 1 su bardağı sütü tencereye koyun, içerisine iri kuşbaşı doğranmış ciğerleri alın, üzerini streç filmle kapatıp 15-20 dakika bekletelim. Süre dolunca sütü döküp ciğerleri su ile yıkayıp süzgeçte bekletelim, süt ile marine etmek ciğerleri lokum gibi yumuşacık yapacaktır.
Ciğer ve yağları şişe dizerken öncelikle kuyruk yağını geçirin daha sonra ciğeri dizin. Yani önce 1 kuyruk yağı, 3 ciğer 1 kuyruk yağı 3 ciğer şeklinde dizin, böylece ciğerler pişince kurumayacaktır.
Ciğerin yumuşak olması için 15-20 dakika sütte bekletebilirsiniz.
Ciğerleri pişirmeden önce terbiyeye yatırmanız daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Bunun için derin bir kaba zeytinyağı, kimyon, tuz, pulbiber koyun bir gece önceden bu terbiyeyi hazırlayın. Ertesi gün bu kabın içerisine ciğerleri alıp iyice karıştırın, ciğerleri bu terbiyede bekletin.
Evdeki ciğer kokusunu gidermek için yapabileceğiniz şeyler:
Öncelikle camları açın, aspiratörü çalıştırın.
Kokulu mum yakabilirsiniz, kokulu mumlar odaya, mutfağa güzel bir koku salıp kokuyu giderecektir.
Küçük bir tavaya 2 paket vanilya dökün, tavayı ısıtın, vanilya ısındıkça güzel bir koku salacak, ciğer kokusunu bastıracaktır.
Kokusunu beğendiğiniz bir şampuandan birazını sprey şişesine dökün, içerisine biraz su ekleyip karıştırın ve sprey şişesini çalkalayıp etrafa püskürtün.