Evde küçük bir seraya ne dersiniz? Balkonu bahçeye çevirmenin ipuçları

4 Mayıs 2024
0 Yorum
evde kucuk bir seraya ne dersiniz balkonu bahceye cevirmenin ipuclari

Şehirde yaşayan fakat doğaya özlemini gideremeyenler için en güzel hobilerden biri balkon bahçeciliğidir. Sabah uyandığınızda dalından koparıp yediğiniz salatalığın tadını, başka hiçbir yerden alamazsınız. Peki balkon bahçeciliği nasıl yapılır? Bilmeniz gerekenleri Mavi Kadin editörü yazdı.

Balkon bahçeciliği, küçük bir alanda meyve ve sebze yetiştirmeyi analtır. Saksıların içerisinde temel bitkileri yetiştirmeye dayanan bu hobi, genellikle şehir hayatında doğallık arayanların tutkusu oluyor. Stresten uzaklaşmak, toprakla haşır-neşir olmak isteyenler için balkon bahçeciliği ile ilgili bilinmesi gerekenleri hazırladık: 

BALKON BAHÇECİLİĞİNE NASIL BAŞLANIR?

  • Balkon bahçeciliğine başlamak için ilk önce sahip olduğunuz balkonun ölçülerini belirlemelisiniz. 
  • Balkonun ölçüsüne göre yetiştirmek istediğiniz sebze, meyve ve yeşilliklerin listesini çıkartabilirsiniz. 
  • Tüm bu bilgiler dahilinde ekeceğiniz bitkiler için saksı alabilir ya da evdeki malzemeleri ileri dönüştürerek, onlardan yararlanabilirsiniz. Örneğin yoğurt kapları, yağ tenekeleri oldukça faydalı olacaktır. 
  • Saksılar hazırlandıktan sonra, sebze yetiştirmeye uygun gübreli toprak alınmalıdır. Kullanılan toprağın kalitesi, toprağın böceklenmesine ya da bitkinin çabuk büyüyüp büyümemesi gibi bir çok konu için oldukça önemlidir.
  • Toprakları aldıktan sonra geriye en keyifli kısım kalıyor. Bitkileri dikmek ve büyümelerini izlemek. Fidancılardan ya da tarım marketlerden alacağınız fideleri, dikme yöntemlerine göre saksılarınıza diktikten sonra  sadece düzenli aralıklarla bitkilerinizi sulamanız gerekir. 

dsfgnfdgjdh

PÜF NOKTALAR

Balkon bahçeciliği yapmak istiyorsanız, balkonun günde kaç saat güneş gördüğü, çok rüzgar alıp almadığı gibi püf noktaları bilmeniz gerekir. Bu yüzden balkonun konumu oldukça önemlidir. Örneğin aşırı rüzgar alan bir balkonunuz varsa, dikeceğiniz bitkiler zarar görebilir. Balkonunuz güneş görmüyorsa, bitkileriniz büyümeyebilir ya da fazla nemli kaldığı için kökleri çürüyebilir. Gün ışığı alan ve çok fazla rüzgar almayan bir balkonunuz varsa çoğu sebzeyi, çiçeği vs. yetiştirebilirsiniz. 

erfghadjh

SAKSI SEÇİMİ

Balkon bahçeciliği yaparken dikkat edilecek diğer husus, saksı seçimidir. Seçilen saksının mutlaka altı delikli, suyu geçirgen bir yapıda olması gerekir. Balkonunuzda ağaç bakacaksanız, mutlaka derin yapılı ve geniş saksılar tercih etmelisiniz. Sebzeler ve yeşillikler için ise uzun ince boyuttaki saksıları tercih edebilirsiniz. Balkonunuz darsa dışa dönük açılan saksılardan da yararlanabilirsiniz. 

Balkon bahçeciliğinde yeniyseniz ve çok fazla saksı almak istemezseniz, yağ tenekelerinden yoğurt kaplarına kadar her şeyi saksı olarak kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken temel şey, tenekenin ya da saksı olarak neyi kullandıysanız altını mutlaka delmeniz gerektiğidir. 

sadgfdbhgj

BALKON BAHÇECİLİĞİ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Balkon bahçeciliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu, balkonun büyüklüğüne göre sebze ekmektir. Örneğin küçük bir balkona fasulye ekerseniz, fasulyeler çok uzayacak ve balkonda başka yer bırakmayacaktır. Bunun yerine maydonoz, nane, fesleğen gibi fazla yer kaplamayan sebzeleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca bir çok sebzenin bodur versiyonları olduğunu da unutmayın. Bodur domates, bodur biber vs. çok fazla yer kaplamayan sebze ve meyveleri tercih edebilirsiniz. 

Balkonunuz çok rüzgar alıyorsa ya da bulunduğunuz yerde çok fazla yağış varsa, balkonun dış tarafına saksılarınızı yerleştirmemelisiniz. Hatta balkona duvara monte şeklinde saksılarınızı asabilir, böylece yerden de tasarruf sağlayabilirsiniz. Hem sebzeleriniz yağışa ve rüzgara maruz kalmaz, hem de balkonunuzda daha fazla bitki dikmek için yer bulabilirsiniz. 

SAKSIDA YETİŞTİRİLEN SEBZELER

Saksılarda neredeyse dışarıdan aldığımız her sebze yetiştirilebilir. Bunun yanında birçok meyve ağacının bodur olanları da balkonlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. İşte balkonlarda yetiştirilebilen sebze ve meyveler:

SALATALIK

Salatalık yapı gereği büyürken uzadığı için, salatalık saksılarını balkonda yere koymanız gerekir. Böylece uzadıkça balkon demirlerine tutunabilir. 

DOMATES

Domatesin bir çok çeşidi vardır. Genellikle balkonlarda çeri ve salkım domates türü yetiştirilir. Çeri domates in boyu çok fazla uzamayacağı için balkonunuzda fazla yer kaplamaz.Salkım domates ise tıpkı salatalık gibi saksısı yere konmalıdır. Boyu uzayacağı için yanına uzun bir çubuk koyarak destek verebilirsiniz. 

fghjhg k

BİBER

Acı biber, kapya biber, çarliston biber … vs. bir çok çeşidi bulunan biberin neredeyse her cinsi saksıda yetiştirilmeye uygundur. Biberin çok fazla dalı olmadığı çin saksılara sık aralıklarla ekim yapabilirsiniz. 

MARUL – MAYDANOZ

Hem marul hem de maydanoz, en kolay yetişen yeşillikler arasındadır. Cam önünde bile yetiştirilebilen bu bitkiler, boyu uzamadığı için raflı saksılarda yetiştirilmeye uygundur. 

YEŞİL SOĞAN 

Yeşil soğan, balkonda yetiştirilmesi en kolay sebzelerden biri. Çok az toprak istediği için ince uzun saksılarda yetiştirebilirsiniz. 

PATATES

Birçok insan evde patates yetiştirmenin imkansız olduğunu düşünsede, balkonlarda rahatlıkla patates yetiştirilebilir. Bunun için gerniş bir saksı ya da dışarıya su geçirmeyen bir çuval yeterli. 

TAZE SARIMSAK – NANE

Hem sarımsak hem de nane ince uzun saksılarda rahatlıkla yetişebilir. Nanelerininz büyüdükçe yayılacak ve saksıyı kaplayacaktır. Evde yetiştirmesi en kolay olan yeşillik nanedir. 

sadfgfhdn hj

SAKSIDA YETİŞTİRİLEBİLEN MEYVELER

Saksıda en çok yetiştirilen meyvelerin başında çilek geliyor. Bakımı çok kolay olan çileklerin gün içerisinde en az 6 saat boyunca güneş ışığı görmeleri ve düzenli aralıklarla sulanmaları büyümeleri için yeterlidir. Çilek ağaç formunda olmadığı için istenilen her saksıya dikilebilir.

Balkonda yetiştirilen diğer meyveler genellikle ağaç formundadırlar. Birçok kişi evde ağaç yetiştirmenin imkansız olduğunu düşünse de, bir çok ağacın bodur formda olanı balkonda yetişmesi için uygundur. Örneğin şeftali, elma, portakal, mandalina, limon vs. bir çok meyvenin bodur olanları balkonlarda yetiştirilir. 

Evde yetişen diğer meyve ağaçları için: https://www.mavikadin.com/evde-yetistirilebilen-meyve-agaci-turleri-nelerdir