Evde lezzetli vişne reçeli nasıl yapılır? En pratik ve kolay tarif

14 Eylül 2022
0 Yorum
evde lezzetli visne receli nasil yapilir en pratik ve kolay tarif

Reçel tüketmek güne tatlı bir başlangıç yapmanın en iyi yoludur. Tüm reçel çeşitleri ayrı lezzetlere sahiptir ancak bilhassa vişne reçeli pek sevilir ve yaz mevsiminde daha çok tüketilir.

Vişne reçeli, hafif ekşi, hafif de tatlı olan yapısıyla, ekmekle buluştuğunda tüm lezzet hünerlerini sergiler. Sizin de ağzınız sulandıysa, kendi vişne reçelinizi kendiniz yapmaya ne dersiniz? İşte, tadı damakta kalan ev yapımı vişne reçeli tarifi…

VİŞNE REÇELİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

  • 2 kg vişne
  • 2 kg şeker
  • 1 limon
  • 1 çay kaşığı tuzsuz tereyağı

Öncelikle, vişnelerimizin saplarını temizliyoruz. Ardından vişneleri güzelce yıkıyoruz ve çekirdeklerini ayırıyoruz. Yayvan bir tencereye aktarıyoruz. İçerisine şeker ilave edip ağzını kapatıyoruz ve 1 gece beklemeye bırakıyoruz. Gece boyunca sulanan vişnelerimizi ertesi gün ocağa koyuyoruz. Reçel kaynamaya başladığı zaman kısık ateşe alıyoruz. Takriben 40-45 dakika kısık ateşte kaynadıktan sonra yavaş yavaş kıvama gelecektir. Köpükler oluşunca kepçeyle bu köpükleri alıp, reçele tereyağı ekliyoruz. Kö Tereyağı eriyecek ve köpüklenme duracaktır. Reçelimiz pişmeye yaklaştığında (10 dakika kaldığında) içine limon sıkıyoruz. 10 dakika kaynatmaya devam edip ocağı söndürüyoruz. Sıcak halde kavanozlara dolduruyoruz.

visne receli 4

VİŞNE REÇELİ YAPIMININ PÜF NOKTLARI NELERDİR? 

Vişnelerin üzerine şeker ekleyip bir gece dinlendirmelisiniz. Bu sayede vişneleriniz suyunu bırakacaktır. Şekerin içinde bekleme süresi minimum 5-6 saattir. 1 gece bekletmek daha iyidir. Toz şekerin etkisiyle vişnelerin suyu çıkacaktır.

Reçel yüksek ateşte kaynatılır, kaynamaya başladığında altı kısılır.

Vişne sert bir meyve değildir. Bu yüzden kaynarken dağılma riski vardır. Böyle bir şey olmaması için, kaynamaya başlayınca vişneler kevgir ile bir kaba aktarılır ve şurup yalnız olarak kaynatılır. Şurubun koyulaşmasıyla birlikte vişneler eklenir ve kıvama gelinceye dek kısık ateşte pişirilir.

Kaynamaya başlar başlamaz, reçelin üzerinde köpükler meydana gelecektir. Bu etapta reçele bir çay kaşığı tereyağı ilave edilir ve tahta kaşıkla tek taraflı karıştırılır. Böylece parlak görünmesi sağlanır.

visne receli 5

Hazırlanan vişne reçeli, soğutulmadan kavanozlara boşaltılır ve ağzı sıkıca kapatılır. Bu sayede reçeliniz hava almayacak, tazeliğini ve lezzetini muhafaza edecektir.

Vişne reçelinin bozulmasını ve şekerlenmesini engellemek için,reçel yaparken biraz limon tuzu koyulmalı, bir miktar da limon suyu eklenmelidir.

Reçeller sıcak ve nemli ortamlarda saklanmamalıdır, aksi takdirde bozulurlar.

Reçelinizin hazır olup olmadığını, bir bardak suya birkaç damla reçel ekleyerek anlayabilirsiniz. Reçel dibe çökerken dağılmazsa bu durum, kıvama geldiğini gösterir.

visne receli 6

Kıvam testi için kullanabileceğiniz başka bir yöntem daha mevcuttur. Temiz bir tabağın içine azıcık reçel damlatın ve bir süre bekleyin. Şayet reçeliniz dağıldıysa, tam kıvam almamıştır.

Vişne reçelinizi kaynatırken üstünde oluşan köpükleri kepçeyle almalısınız. Böyle yapmazsanız reçelinizin tadı bir süre sonra ekşi bir hal alabilir.

Vişne reçeli çekirdekli veya çekirdeksiz olarak hazırlanabilir. Çekirdeklerini çıkarmakla zaman kaybetmek istemiyorsanız vişneleri çekirdekleriyle kullanmanızın bir sakıncası yoktur. Aslında bazıları, çekirdekleriyle yapılınca tadının daha güzel olduğunu ifade ederler. Çekirdeklerini çıkarmadan yapacaksanız, yine tarifimizdeki adımları uygulayabilirsiniz, hemen hemen aynıdır.

Bilindiği gibi vişne, yaz aylarının gözdesidir. Vişne reçeli ise her mevsim kahvaltı sofralarımızın baş köşesinde yer almaktadır. Bu lezzetli reçel için bazen mevsiminde çıkan taze vişneler, bazen de dondurulmuş vişneler kullanılmaktadır. Taze vişnelerin poşetlenip derin dondurucuda saklanması, her zaman kolayca vişne reçeli yapabilmenizi sağlar.