Evde sağlıklı cips nasıl yapılır? Bu soru, sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda bilinçlenen birçok insanın aklına takılan bir sorudur. Günümüzde pek çok insan, marketlerde satılan hazır cipslerin içerdikleri yağ, tuz ve koruyucu maddeler nedeniyle sağlıksız olduğunu biliyor. Ancak atıştırmalık olarak cips yemekten vazgeçmek de kolay değildir. İşte bu noktada devreye evde sağlıklı cips yapımı giriyor!
Evde sağlıklı cips yapmak, hem lezzetli atıştırmalıklar elde etmek hem beslenme düzenimize katkıda bulunmak için harika bir seçenektir. Hazır paketlenmiş cipsler genellikle yüksek yağ ve tuz içeriğiyle bilinirken, evde kendiniz yapacağınız sağlıklı cipsler daha az kalori ve daha fazla besin değeri sunuyor. Bu yazıda, size birbirinden lezzetli 10 sağlıklı atıştırmalık tarifi sunacağız. Bu tariflerle çeşitli sebzeleri kullanarak da farklı tatlar elde edebilirsiniz.
Malzemeler:
YAPILIŞI:
Kabakları soyma işlemine geçmeden önce fırınınızı 200 derece çalıştırarak ısıtmaya başlayın. Sonrasında kabakları iyicene yıkadıktan sonra bir aparat yardımıyla ya da bıçakla 1 cm’lik aralıklarla ince ince dilimleyin. Bunu yapmamızdaki sebep kabakların hem eşit derece pişmesini sağlamak hem içyapısındaki suyu fırın tepsisine rahat bırakabilmesidir. Kabakların kesim işlemi tamamlandıktan sonra fırın pişirme kâğıdını fırın tepsinizin içerisine yerleştirin. Kabakların üzerine fırça yardımıyla zeytinyağını sürün. Ardından tuz ve baharatları serpin. Arzuya göre istediğiniz bir baharat varsa da ekleyebilirsiniz. Önceden ısıttığınız fırının içerisine tepsini yerleştirin ve 20 dakika pişmeye bırakın. Afiyet olsun.
Malzemeler:
Kızartmak için:
YAPILIŞI:
Malzemeler:
YAPILIŞI:
Makarnayı önce bir tencerede 5 veya 6 dakika tuzla haşlayın ve süzün. Derin bir yuvarlak kabın içine alın. Makarnanın üzerine un, baharatlar ve rendelenmiş kaşar peynirinizi ekleyin. Bütün malzemeleri bir kaşık yardımıyla karıştırın. Malzemelerin her yere eşit bir şekilde dağıldığına emin olun. Ardından kızdırdığınız yağın içerisine hazırladığınız makarna karışımını atarak 3 veya 4 dakika kızartın. Hafif rengi değişsin sadece sonra hemen bir kâğıt havlu üzerine alın. Böylelikle fazla yağı da çıkış olur. Bir kabın içerisine alarak soğumaya bırakın. Afiyet olsun!
Malzemeler:
YAPILIŞI:
Cipsi yapmaya başlamadan önce fırını 200 derece ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Pancarın kabuklarını ince bir şekilde soyduktan sonra bir aparat yardımıyla incecik dilimler halinde dilimleyelim. Diğer yandan bir kâsenin içine sarımsak, beyaz biber ve zeytinyağını döküp dilimlediğiniz pancarları da içerisine ilave ederek iyice harmanlayın. Fırın tepsisine pişirme kâğıdını serdikten sonra tek tek pancar dilimlerini dizelim. Her iki tarafını 15 ya da 20 dakika pişirelim. Pişirme sırasında fırını 5 dakika da 1 açarak pancar dilimlerini çevirelim. Eşit bir şekilde pişmesini sağlarken fazla da yakmamış oluruz. Her tarafı piştikten sonra bir kabın içerisine alıp üzerine deniz tuzunu serpelim. Afiyet olsun.
Malzemeler:
YAPILIŞI:
Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın. Ardından tatlı patatesleri soyup julyen şekilde veya yuvarlak şekilde kesebilirsiniz. Kesme işlemi bittikten sonra tatlı patatesleri mısır nişastasına bulayıp harmanlayın. Sonrasında zeytinyağı ve baharatları da bir kâsede karıştırıp patates kabına döküp harmanlamaya devam edin. Fırın tepsisine yapışmaması için pişirme kâğıdı serin ve bütün ürünü fırın tepsisine dökün. 30 dakika fırında pişirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
YAPILIŞI:
Havuçları yıkayıp çapraz şeklinde kesin. Kesme işlemi bittikten sonra derin bir kabın içerisine havuçlarını koyabilirsiniz. Ardından baharatları, sarımsak tozunu, tuzu ve zeytinyağını da ekleyerek bir kaşıkla iyice karıştırarak harmanlayın. Baharatların özü havucun içerisine iyicene geçsin. Fırın tepsisine malzemelerin hepsini döktükten sonra 180 derecelik fırında 20 dakika boyunca pişirin. Çıtır gibi olan havuç cipsleriniz pişmesini kademeli olarak düşürün. Fırını 120 dereceye getirerek bir 15 dakika daha pişirin ve yemeye hazır. Afiyet olsun.
Malzemeler:
YAPILIŞI:
Elmalarını ince dilimler halinde dilimleyin. Dilimlediğiniz elmalarınızı fırın tepsisine serdiğiniz pişirme kâğıdının üzerine tek tek yerleştirin. Bir fırça yardımıyla her birinin üzerine bal sürün. Ardından küçük bir süzgeç yardımıyla tarçını elmaların üzerine serpin. 120 derecelik önceden ısıtılmış fırında 1 saat boyunca pişirin. Ilındıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
YAPILIŞI:
Önceden haşladığınız nohut bir geniş kâse içerisine alın. Baharatlarınızı, tuzunuzu ve zeytinyağınızı nohutların içerisine ekleyin. Bütün malzemeleri iyice harmanladıktan tepsiye dökün ve 200 derecelik fırına atın. Kontrollü bir şekilde 20 dakika boyunca pişirin. Ilındıktan sonra yiyebilirsiniz. Ayrıca nohut cipsini salatalarınızda bile kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
YAPILIŞI:
Hazır olarak aldığınız lavaşları üçgen şeklinde orta büyüklükte kesin. Tepsiye dizdiğiniz lavaşların üzerine domates sosunu bir fırça yardımıyla sürün. Ardından istediğiniz baharatları üzerlerine serperek 180 derecelik fırında pişirmeye bırakın. Lavaşlarınız çıtır olunca çıkarıp lezzetin tadını çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
YAPILIŞI:
Muz kabuğu soyup ince ince doğrayın. Bir kabın içerisine aldığınız muzların üzerine tuz, pul biber ve zeytinyağı ekleyip iyice harmanlayın. 180 derecelik fırına atarak biraz kızardıktan sonra çıkarıp yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
YAPILIŞI:
Yufkayı tezgâha serin istediğiniz boyut hangisi ise cipsinizi ona göre ayarlayarak kesin. Bir derin kapta zeytinyağı ve baharatları koyup karıştırın. Ardından kestiğiniz yufka parçalarını bu karışımın içerisine ilave edip harmanlayın. Fırın tepsisine tek tek dizerek 180 derecede 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.