Fesleğen hoş kokusuyla içimizi mest eden, evlerde en çok yetiştirilen saksı bitkilerden. Yetiştirilmesi aslında çok kolay, sağlık için de birçok faydası vardır. Peki fesleğen bakımı nasıl olmalı? Kaç günde bir sulanmalı? İşte fesleğen bakımının püf noktaları…
Görüntüsüyle kokusuyla bitkiler aleminin gözdesi olan fesleğeni sevmeyen yoktur. Elinizi dokundurduğunuz anda sizi kokusuyla selamlayan bağlayıcı bir etkisi vardır. Fesleğen, Güney Asya topraklarından tüm dünyaya dağılmayı başarmış ve dünya mutfağında kendine yer kazanmış bir bitkidir. Ülkemiz sınırları içerisinde de başta Ege olmak üzere Akdeniz ve Marmara gibi hemen hemen her yörede ekilir, bakımı yapılır. Dünya genelinde ise İtalyan ve Fransız mutfaklarının daimi baharatıdır. Anadolu da ise reyhan otu olarak da bilinir.
Peki hem mis kokusu hem de mutfakların sevilen baharatı olan bu bitkiyi yetiştirmek için neler gereklidir? Eğer siz de tükettiğiniz besinleri yetiştirmek istiyor veya bitki yetiştirmeye meraklıysanız doğru adrestesiniz. Tüm detaylarıyla mis kokulu bu baharat bitkisiyle tanışmanın tam sırası.
Fesleğen yetiştirmek ya da büyütmek için takip edebileceğiniz bazı adımlar bulunur. Genel olarak her bitkide dikkat edeceğiniz bu adımları bilmek alacağınız verimin kalitesini de yükseltir;
TOPRAK: Öncelikle toprak kullanıma dikkat etmelisiniz. Hem saksıda hem de bahçede yetişen bu bitkinin ekim tarihi bulunduğu yere göre değişir. Saksıda kullanacaksanız Mart, bahçeye ekecekseniz de Mayıs ayını tercih etmelisiniz. Tohum ya da fide halinde ekmenizde de bir değişiklik olmaz. Fide kullanmakla sadece büyüme süresi kısaltılır. Toprağında dikkat edilecek bir diğer özellik ise içeriktir. Özelikle humus bakımında bol torflu toprak kullanmalısınız.
SULAMA: Bitkinin fazla suya maruz kalmaması ve havadar olması için de saksılarında delikler oluşturmalısınız. Aksi takdirde bitkiniz çürümeye başlayabilir. Toprağı nemli kalacak şekilde hafta da bir kez sulasanız yeterlidir. Sulama kısmı da yine bitkinin güneş almasına göre değişebilir. Eğer güneşi fazla alıyorsa haftada iki kez sulayabilirsiniz.
Bu adımlara dikkat ettiğiniz de bitkinizin kısa süre içerisinde kendini toparlayıp büyümeye başladığını göreceksiniz. Ayrıca bezelye ve salatalıklarında yakınına yaklaştırmadan domatesin yanına dikebilirsiniz. Bitki gruplarından domatesle daha uyumludur.
Fesleğen güneş seven bir bitki olduğundan mutlaka güneş gören bir yerde büyütmeye çalışın. Bahçede ise güneşini engelleyecek ağaçları kaldırın, saksı da ise güneş görebilecek balkon ya da cam kenarına konumlandırın.
Fesleğen her ne kadar ev ortamında dahi hızlıca kolay yetiştirilen bir ürün olsa da bu bitkinin bir yıllık ömrü vardır. Uzun yıllar fesleğeni büyütemezsiniz. Sivri uçlu oval ve mis kokulu bitki, yaz aylarının sonlarına doğru beyaz, sarımsı beyaz renklerinde çiçekler açar. Bulunduğu iklim ve büyütülme özellilerine göre de çiçeklerinde, yapraklarında boyut farklılıkları görülür.
Çiçeksepeti web sitesinde fesleğeni canlandırmak için şu öneriler yer alıyor:
Fesleğen yanlış bakım uygulanmasında yahut ömrünün bitmesinden dolayı kuruyup solabiliyor. Bu yüzden çiçeğin neden kuruduğunu bilmek önemlidir. Ancak sebep ne olursa olsun fesleğeni canlandırmak, yeşertmek için şunlar uygulanabilir:
@bitkilerin_dili instagram sayfasında fesleğen bitkisinin budandıkça gençleştiği, tazelendiği ve gürleştiği yazıyor.
Fesleğen çok su isteyen bir bitki değildir. Bu nedenle haftada 1 sulanması yeterlidir.
Görüntüsünü bilmeseniz dahi kokusuyla diğer bitkilerden hemen ayırt edebileceğiniz fesleğen birçok böcek türünü de bulunduğu ortamdan uzaklaştırır. Özellikle sinekleri uzaklaştırdığı için yaz aylarında balkonların vazgeçilmez saksı bitkilerindendir. Evinizin hemen hemen her alanında konumlandırabileceğiniz bir özelliği olmasıyla da birçok canlı türünü evinizden uzak tutar. Bahçenizde kullanmanızla da diğer bitkileri de sinek ve böceğe karşı korur.
Yemeklerin vazgeçilmezi fesleğen daha çok kurutulup baharat olarak tüketilir. Her ne kadar kurutulması daha popüler olsa da yapraklarının taze haliyle de kullanıldığı yerler vardır. Birçok yemeğin içerisinde veya salatalarda kullanabilirsiniz. Diğer yandan sunum görselliğinden yararlanmak için de tercih edilir. Hatta ister kuru hali olsun ister taze hali fesleğenden çay yapmanız da mümkündür.
Pek çok kullanım çeşidine ve yemek tarzına uyum sağlayan bir yapıya sahiptir. Birçok kişi fesleğeni sadece kokusu ve görsel güzelliği için mutfağında ya da evinin farklı alanlarında tercih eder. Mis gibi kokusu ile sizi büyüleyen bu bitki her daim yanınızda olmaya aday!
Kullanılan Kaynaklar