Kadın doğum uzmanı Jinekolog Uzm.Dr. Erkut Harmancılar’ın hurma çok faydalı bir gıdadır ve gebeliğe herhangi bir zararı yoktur
Sual: 16 haftalık hamileyim.gebelikte hurma yemek düşüğe neden olur mu, son ay mı yenmesi gerekir?
CEVAP
Kadın doğum uzmanı Jinekolog Uzm.Dr. Erkut Harmancılar’ın cevabı: (Hurma çok faydalı bir gıdadır ve gebeliğe herhangi bir zararı yoktur...Cahil tıp mensuplarının ortaya attığı hurafelerden birisi de hamilelikte hurmanın zararlı olmasıdır..yok oksitosin içerirmiş de sancı başlatırmış da…tıp hurafelerinden biri işte.. İtibar etmemelidir.)
Gebelikte hurma tüketilmemesi gerektiğine dair kesin bir bilgi yoktur. Aşağıda besin değerlerinde de görebileceğiniz gibi hurma bebeğinizin ve sizin için oldukça yararlı bileşenler içerir.
Hurma, protein, lif ve birçok vitamin açısından zengin yağ oranı düşük bir besindir. Sindirim sistemi için çok faydalı olan çözünür ve çözünmez lif kombinasyonu içerir. Hurma doğal şeker için de iyi bir kaynaktır, potasyum seviyesi yüksek, sodyum oranı ise düşüktür, bu özelliği sayesinde sinir sitemininin çalışmasını düzenlemeye yardımcı olur.
2011 yılında Obstetrics and Gynecology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre hurmanın doğum sancısı süresini kısaltarak doğuma yardımcı olup, kolaylaştırdığına dair bir araştırma yazısı yayımlanmıştır.
2011 yılında yapılmış ve “Journal of Obstetricand Gynecology” akademik dergisinde yayımlanan bilimsel çalışmaya göre hamileliğinin son dört haftasında günde 6 tane hurma tüketen 69 kadın ve hiç hurma tüketmeyen 45 kadın olarak iki grubun doğum sancılarının karşılaştırıldığında, doğumun ilk aşamasının, hurma tüketen kadınlarda, tüketmeyenlere göre daha kısa olduğu tespit edilmiştir. (Gebelikte hurma tüketenlerde sancı çekme süresi 510 dakika & hurma yemeyenlerde 906 dakika). ” Sancı süresi hurma tüketen kadınlarda ortalama 8,5 saat sürerken tüketmeyenlerde ise ortalama 15,1 saat sürüyor!!
Bu bilimsel çalışmadaki diğer tespitleri ise şunlardır;
Hurmanın Şeker İçeriği
Hamilelik sırasında vücudunuzun enerji ihtiyacı artar. Hurmada bulunan şeker, doğal şeker olduğundan gebelikte halsizliği ve yorgunluğu önler.
Protein
Protein vücudun yapı taşları olan amino asitleri içerir. Gebelik döneminde bedeniniz de bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için büyümektedir, büyümeyi desteklemek için, proteine ihtiyacınız vardır. Protein minerali sayesinde bebeğin uvuzları sağlıklı bir şekilde gelişir. Hurma ise protein içeren harika besinlerdendir.
Lif
Hurma gibi lif içeriği yüksek gıdalar sindirim sisteminin korunmasına ve gebelikten kaynaklı kabızlık gibi sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olur, kolesterol düzeylerini düşürür ve enfeksiyonlara karşı sizi korur. Gebeliğe bağlı tansiyon ve diyabet gelişme olasılığı her zaman vardır, hurma gibi lifli besinler hamilelikte sizi bu hastalıklardan korur.
Folat
Hurmada bulunan folat (folik asit) yeni hücrelerin oluşmasında görev alır ve gebelikte kansızlığı engeller. Ayrıca Spina bifida ve Anensefali gibi yenidoğanlarda beyin ve omuriliğe zarar veren tehlikeli doğum kusurlarının önlenmesinde de yardımcı olur.
K vitamini
Hurmanın içeriğinde yer alan K vitamini kanın pıhtılaşmasında rol oynar ve güçlü kemikler için gereklidir. Bebeklerde K vitamini eksikliği kan pıhtılaşmasını etkileyerek yaşamı tehdit eden bir duruma yol açabilir. Bu vitamin aynı zamanda bebeğin kemik gelişimine de yardımcı olur.
Demir
Hurma demir içeren önemli kaynaklardandır. Demir, metabolizmada önemli süreçlerde rol oynayan bir mineraldir. Globin molekülleri ile birleşerek, oksijenin vücuttaki tüm hücrelere ulaşmasını sağlar. Demir miyoglobin, kollajen ve enzimlerin bir parçası olduğu için hamilelik sırasında özellikle önemlidir. Anne karnındaki bebekteki kansızlığı önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Potasyum
Hurmanın ihtiva ettiği Potasyum vücuttaki en önemli elektrolitlerden biridir. Kan basıncı korumaya yardımcı olur. Potasyum ayrıca hamilelik sırasında su dengesinin korunmasında da etkilidir. Hamilelik sırasında, yeterli miktarda potasyum tüketimi sinirler ve kas fonksiyonlarının düzenli işlemesine yardımcı olur.
Magnezyum
Hurma magnezyum özleri sayesinde kas kasılması ve normal kalp ritmini sağlamaya yardımcı olan kalsiyum ve potasyum iyonlarının aktif taşımına yardımcı olur Dişlerin ve kemiklerin oluşumunda rol oynar ve aynı zamanda kan şekerini de düzenler. Araştırmalar gebelik sırasında yetersiz magnezyum alımının yüksek tansiyon, karaciğer ve böbrek anormallikleri, görme keskinliğinde azalma gibi sonuçlar doğurduğunu göstermektedir.
Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Pekmez Yenilebilirmi? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Hamilelikte Kabak Çekirdeğinin Anne Adayına Ve Bebeğe Faydaları Tıklayınız