Adet gecikmesi kişinin beklediği zamanda adet kanaması yaşamamasıdır. Normal adet düzenine göre olması gereken günde adet olunmamasına adet gecikmesi denilmektedir. Doğuranlık döneminde adet gecikmesinin en yaygın sebebi gebeliktir.
“Adetim gecikti fakat gebelik test sonucum negatif bu durum neden olur diye merak ediyorsanız makalemizde bu sorunun cevaplarını okuyabilirsiniz.”
Adet gecikmesi kişinin beklediği zamanda adet kanaması yaşamamasıdır. Normal adet düzenine göre olması gereken günde adet olunmamasına adet gecikmesi denilmektedir. Doğuranlık döneminde adet gecikmesinin en yaygın sebebi gebeliktir. Bunun yanında yumurtlama gerçekleşmemesi, hormonal nedenler, tiroid hastalıkları, yumurtalıklarda kist, hipofiz bezi sorunları, polikistik over sendromu,yoğun stres, yer değişikliği ve iklim değişikliği gibi sebepler de kişinin adet kanamasının gecikmesine neden olabilir. Ergenliğe yeni giren adet görmeye başlayan kızlar ve menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda yumurtlama olmadığından adet gecikmeleri yaşamak normaldir.
Adet Gecikmesinin En Sık Karşılaşılan Nedenleri Nelerdir?
Adet gecikmesinin hamilelik dışında nedenleri şunlardır;
Kullanılan İlaçların Yan Etkileri
Adet gecikmesi kişinin kullandığı bazı ilaçların yan etkisi olarak meydana gelebilir. Buna ek olarak kullanılan ilacın dozunu değiştirmek ve yeni bir ilaca başlamak da adet gecikmesinin nedenleri arasında sayılabilir. Adet gecikmesine neden olan ilaç türleri arasında doğum kontrol hapları, antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları sayılabilir.
Menopoz
Menopoz döneminde kadın vücudunda yumurtlama durur yani doğurganlık son bulur ve adet görme biter. Kadınlar 45 ila 55 yaş arasında menopoz dönemine girmektedir. 40 yaş öncesinde vücuttaki ötrojen hormonu az salgılanmaya başlar, yumurtlama yavaşlar ve bu da adet gecikmeleri yaşanmasına yol açar.
Stres
Kadınlarda yaşanan adet gecikmelerinin en yaygın sebebi ise günümüz dünyasının en büyük sorunu strestir. Vücut strese maruz kaldığında adet dönemleri gecikebilir ve buna ek olarak farklı birçok sağlık sorunu yaşanabilir. Vücuttaki aşırı stres yumurtlama işlemini gerçekleştiren hormonun azalmasına yol açar. Yumurtlama gerçekleşmediğinde ise adet görme gecikir.
Hastalıklar
Vücutta yaşanacak en ufak bir hastalık vücudun tümünü etkiler. Bu da yumurtlamanın gecikemesine neden olur. Vücutta yumurtlama geciktiğinde ise kişinin adet görmesi gecikir. Örnek olarak birkaç hafta önceki grip bile adet gecikmesi nedenleri arasında sayılabilir.
Çok Kilolu veya Çok Zayıf Olmak
Özellkle anoreksiya veya bulumiya gibi yeme bozuklukları yaşayan kişilerde adet gecikmeleri çok sık görülebilir. Vücutta adet düzensizliği yaşamak için ciddi kilo değişikliği olması gerekmemektedir. Kişi eğer çok zayıfsa (vücut kitle indeksi 18’in altında veya aniden aşırı kilo vermişse) adet kanamalarında durma görülebilir. Buna ek olarak fazla kilolu olmak da adet düzensizlik sebepleri arasında sayılabilir.
Yoğun Egzersiz Yapmak
Yoğun egzersiz sebepli adet gecikmesi problemi yaşamak genellikle profesyonel sporcuların karşılaştığı bir problemdir. Ancak aşırı yoğun egzersiz yapmaya başlayan sporcu olmayan kadınlarda da adet düzensizlikleri görülebilir. Yoğun egzersiz programına ek olarak tüketilen kalori miktarını da azaltan kişilerde de adet gecikmeleri görülmektedir.
Polikistik Over Sendromu
Tıpta Polikistik over sendromu olarak adlandırılan yumurtalıklarda kist olması ve tiroid bozuklukları da adet düzensizliklerine neden olabilir.
Hamilelik
Adet gecikmesi yaşayan kadınların aklına gelen ilk şey hamilelik ihtimalidir. Bazı kadınların çok istediği bazı kadınların da hiç istemediği hamilelik de adet gecikmesi durumunda ihtimal dahilindedir, hatta ilk ihtimal budur.
Adet Olmak İçin Ne Yapmalı? Hemen Adet Olmak İçin 10 Pratik Yöntem Tıklayınız