Gebelikte Erken Rahim Açılması Belirtileri Nelerdir

20 Şubat 2021
0 Yorum
gebelikte erken rahim acilmasi belirtileri nelerdir

Gebelikte rahim açılması doğumun ilk aşamalarından biridir. Rahim ağzı açıklığının 10 cm’yi bulması hâlinde anne doğuma alınabilir. Ancak rahim ağzı vaktinden önce açılırsa bebek erken doğacaktır. Tabii ki rahim ağzı açıklığı birden değil, yavaş

Gebelikte rahim açılması doğumun ilk aşamalarından biridir. Rahim ağzı açıklığının 10 cm’yi bulması hâlinde anne doğuma alınabilir. Ancak rahim ağzı vaktinden önce açılırsa bebek erken doğacaktır. Tabii ki rahim ağzı açıklığı birden değil, yavaş yavaş artmaktadır. Bu, doğum safhalarının başlangıcı ve en uzun süreli olanıdır. Ortalama 8-10 saat boyunca devam eden rahim açılması 2 şekilde gerçekleşir:

  1. Hamilelerin bazılarında rahim ağzı kendi kendine açılır. İlaç kullanımına ihtiyaç duyulmaz.
  2. Kimi zaman ise rahim ağzı açıklığı yeterli seviyeye ulaşamaz ve tıbbi müdahale gerekir.

Rahim Açılması Nedir?

Rahim, gebelik boyunca kapalı durumdadır. Bebeğin doğabilmesi için açılması lâzımdır. İşte doğuma yakın rahim kasılmaya başlar ve genişler. Buna rahim açılması denir. Bu esnada rahim ağzı açıklığı 10 cm’ye varır. Annenin doğuma hazır sayılabilmesi için rahimdeki açıklık bundan daha az olmamalıdır. Rahim çok kuvvetli kaslardan oluşur. Bu kaslar kasıldığında rahim ağzı açılır ve doğum meydana gelir. Yukarıda da belirtildiği üzere bu evre, takriben 8-10 saat sürer.

Rahim ağzı bebeğin, zamanı gelene kadar rahimde kalmasını sağlamakla görevlidir. Doğum ânı yaklaşınca tıpkı bir para kesesinin ağzı gibi açılıp doğum kanalında ilerlemesine olanak verir. Böylece bebek sağlıklı bir şekilde doğar.

Rahim ağzının ne kadar açılmış olduğu doğumun başlayıp başlamadığını tespit etmek için gereklidir. Doğum sırasında her şeyin yolunda gidip gitmediği de rahim ağzı açıklığına bakılarak takip edilir.

Hamilelikte Rahim Ne Zaman Açılır, Hangi Belirtileri Verir?

Rahim ağzı hamileliğin kaçıncı haftasında açılır? sorusuna kesin bir cevap verilemez. Bu herkeste farklılık gösterir.

Rahim ağzı açılmasının belirtileri ise şöyledir:

Pelvis bölgede hissedilen ağrı, nişan gelmesi, baskı hissetmek, lekelenme, yürürken zorlanmak, su gelmesi, karın bölgesinde yoğun kasılma ve bir şey çekiliyormuş gibi olması, kan gelmesi.

Rahim açılmasının diğer belirtileri şunlardır;

  1. Şiddetli kasık ağrısı
  2. Kahverengi veya pembe renkli akıntı
  3. Sırt ağrısı
  4. Düzensiz kasılmalar yaşama
  5. Rahim ağzı kalın bir mukus dokusuyla tıkalı durumdadır. Bunun amacı bakterilerin rahim bölgesine ulaşmasını engellemektir. Rahim ağzı incelip açılmaya başlayınca mukus yoğun bir akıntı şeklinde boşalır. Bazen de lifli, tel tel bir kıvamda gelir. Söz konusu akıntı ekseriyetle kahverengidir. Kimi zaman kanlı da olabilir.
  6. Rahim ağzında açılma olurken regl dönemindeki gibi kanama gözlemlenebilir. Ancak kanama aşırı boyuttaysa hemen doktora başvurulmalıdır.
  7. Bebek gebelik süresince amniyon kesesindedir. Bu kese patladığında amniyotik sıvı vajinal yolla dışarı atılır. Buna ‘su gelmesi’ adı verilir. Bahsi geçen durum genelde rahim ağzı tam olarak açılınca tahakkuk eder. Suyun gelmesi âniden boşalma tarzında olabilir. Bazı kadınlarda da amniyotik sıvı hafif hafif gelir. Fakat suyun gelmesiyle beraber hiç vakit kaybetmeden anneyi hastaneye yetiştirmek gerekmektedir. Bebek en fazla 24 saat içerisinde dünyaya gelmelidir. Eğer bu süre aşılmasına rağmen bebek hâlâ doğmamışsa annenin de bebeğin de enfeksiyon kapma riski yüksektir.

Hamilelikte erken rahim açılması belirtileri arasında yukarıda bildirdiğimiz durumlar yer alır.