Hamilelik süreci, anne adaylarının hem fiziksel hem de duygusal olarak birçok değişiklik yaşadığı hassas dönemlerdir. Ancak bu süreçte yaşanan beklenmedik durumlar anne adaylarını tedirgin edebilir. Özellikle hamilelikte görülen pıhtı şeklinde kanamalar, endişe yaratan konuların başında gelir. Kanamalar ciddi sağlık problemlerin habercisi olabilirken, bazende hamileliğin doğal bir süreci olarak değerlendirilebilir. Peki, hamilelikte pıhtı şeklinde kanama neden olur, sebepleri nelerdir?
Hamilelikte vajinadan kan pıhtısı gelmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Kan pıhtısı gelmesi implantasyon kanaması, düşük yapma, dış gebelik, molar gebelik, enfeksiyon gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Gebeyken vajinadan kan pıhtısı geldiyse bunu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.Doktor size kan sulandırıcı iğne yapacak ve ultrasonla muayene edecek, düşük olup olmadığını tespit edecektir.
Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde ve doğumdan sonraki ilk 6 hafta içerisinde kan pıhtısı gelebilir. Bu durumun oluşma riskini artıran faktörler şunlardır:
Yakın akrabalar arasında eskiden bu hastalığı yaşamış birinin olması
Fazla kilolu olmak
Sigara kullanmak veya sigara içilen ortamlarda bulunmak
35 yaşın üzerinde olmak
Çoğul gebelikler (İkiz veya üçüz bebeğe hamile kalmak)
Hamilelikte uzun yola gitmek
Uzun süre boyunca hareketsiz durmak
Önceden sezaryen ile doğum yapmış olunması
Kadınların yaklaşık% 20’sinde hamileliğin ilk 12 haftasında bir miktar kanama veya kan pıhtısı gelmesi görülebilir. Hamilelikte kan pıhtısı gelmesinin muhtemel nedenleri şunlardır;
İmplantasyon kanaması: Döllenmiş yumurta rahim iç yüzeyine yerleştirirken, gebe kaldıktan sonraki ilk altı ila 12 gün içinde vajinadan kan gelmesi, kan pıhtısı gelmesi gibi durumlar yaşabilirsiniz. Bazı kadınlar hamile olduklarını fark etmezler çünkü bu kanamayı regl kanaması ile karıştırırlar. İmplantasyon yani yerleşme kanaması genellikle kanama çok az miktardadır ve birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir.
Düşük: Düşük, hamileliğin ilk 12 haftasında en yaygın olduğu için, ilk üç ayda gelen vajinal kanamalar veya kan pıhtısı düşük tehlikesi işaret edebilir. Bununla birlikte, ilk 3 ayda yaşadığınız her kan pıhtısı gelme olayı, bebeğinizi kaybettiğiniz veya düşük yapacağınız anlamına gelmez. Düşük yapmanın diğer belirtileri, alt karın bölgesinde şiddetli kramplar ve şiddetli kanamadır.
Ektopik Gebelik (Dış Gebelik): Dış gebelik de vajinadan kan pıhtısı gelmesi olarak belirti verebilir. Ektopik gebeliğin diğer semptomları, alt karın bölgesinde şiddetli kramplar veya ağrı ve baş dönmesidir.
Molar gebelik: Molar gebelik de hamilelikte vajinadan kan pıhtısı gelmesi olarak işaret verebilir. Molar gebeliğin diğer semptomları şiddetli bulantı ve kusma ve uterusun hızlı büyümesidir.
Hamilelikte vajinadan kan pıhtısı gelmesi sorununu yaşıyorsanız bu durumu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Doktorunuz sizi muayene edecek, ultrasonla bebek kesesine bakacak, düşük olup olmadığını kanamanın nedenini tespit edecektir. Gerek görürse ilaç tedavisi ve K vitamini iğne ile tedavi uygulayacaktır.
Gebelikte kan pıhtılaşması tedavi edilebilir. İğne yoluyla K vitamini takviyesinde bulunulması iyileşme sağlamaktadır. Fakat bu süreçte anne adaylarının yatarak istirahat etmesi lâzımdır. Söz konusu tedavi plasentanın zarar görmesine yol açmaz.