Gestasyonel gebelik olarak da bilinen gebelik şekeri adından da anlaşılacağı üzere yalnızca gebelikte görülen şeker hastalığına verilen isimdir.
“Gestasyonel gebelik olarak da bilinen gebelik şekeri adından da anlaşılacağı üzere yalnızca gebelikte görülen şeker hastalığına verilen isimdir. Bu durum, gebelikten önce normal olan kan şekeri seviyesinin gebeyken yükselmesine denir.”
Gebelik Şekeri Nedir?
Gebelik şekeri, hamilelik öncesi şeker hastalığı sorunu olmayan kadının, gebelikte kan şekerinin yükselmesiyle veya düşüklüğüyle ortaya çıkan bir çeşit diyabet (şeker) hastalığıdır. Gebelikte vücudun şekerin işleyişini düzenlemek için yeterince insülin üretememesi durumunda oluşan şeker hastalığının geçici bir tipidir. Çoğu vakada, bu durum doğum gerçekleştikten sonra normale döner. Gebelik şekeri gebeliklerin %4’ünde meydana gelen bir durumdur.
Gebelik Şekerinin Sebepleri Nelerdir?
Gebe kaldığınızda, hamilelikte hormon değişiklikleri vücutta kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Gebelik şekeri gebelikte yaşanan diğer sorunların yaşanma ihtimalini arttırır. Gebelik süresince, plasenta salgıladığı hormonlarla kandaki glikozun çoğalmasına sebep olur. Genellikle, artan glikozla baş etmek için bu evrede pankreas yeterli insülini üretir. Eğer o da üretmezse, bu kandaki şekerin yükselmesine sebep olup gebelik şekeri oluşumuna yol açar.
Gebelik süresince salgılanan hormonlar insülin etkisine karşı savaşır. Eğer annenin vücudu bu engelleme etkisine karşı koymak için fazladan insülin üretemezse gebelik şekeri durumu ortaya çıkar.
Gebelik Şekerinin Belirtileri
Gebelik Şekeri Anne Karnındaki Bebeği Nasıl Etkiler?
Hamilelik sürecinde, anne karnında bulunan bebek besinleri annesinden aldığı için, annenin kanındaki şekerin yüksek olması elbette bebeği de olumsuz etkileyecektir. Hamilelikte şeker hastalığı varsa, bebeğin anneden alacağı yağlar kilo yapacağından bebek normale göre daha çok büyüyecektir. Gebelik şekerinin bebekte görülecek diğer etkileri ise şunlar olabilir:
Gebelik Şekeri Hamile Kadını Nasıl Etkiler?
Hamilelik şekeri şu gibi sorunlara yol açabilir;
Sezaryen doğumu gerekli kılabilir
Düşük yapma
Yüksek tansiyon ve preeklampsi
Erken doğum
Preeklampsi: Gebelik şekerinin yaşanması preeklampsi sorununu yaşama ihtimalini arttırır. Preeklampsi, çok tehlikeli bir durum olup plasentadan bebeğin büyümesi için gerekli olan bebeğe kan geçişini olumsuz etkiler veya ileri vakalarda, böbrek ve karaciğerin fonksiyonlarını bozarak, kanda pıhtılaşma bozukluğuna, nöbetlere ve bazense anne ve bebeğin ölümüne yol açar.
Doğum yapıldıktan sonra kandaki şeker oranı yüksek ihtimalle normale dönecektir. Ancak sonraki gebeliklerde annenin tip 2 diyabetini veya gebelik şekerini yaşama ihtimali yüksek olacaktır.
Gebelik Şekerinin Tedavi Yöntemleri
Gebelik şekerinin ilk tedavi yöntemi, anne adayının hamilelikte şeker hastalığı diyetini uygulayarak beslenmesi ve her gün düzenli egzersiz yapmasıdır. Eğer kan şekeri çok yüksekse, şeker ilaçları veya insülin iğnesi kullanması gerekecektir.
Gebelik Şekerinin Kontrol Altına Alınması
Hamile kadına gebelik şekeri teşhisi konduysa, şeker seviyesinin düzenli olarak izlenmesi gerekecektir. Bu da, kan şekerinin testi için günde birkaç kez elden kan aldırıp şeker ölçümü yaptırılması demektir. Bazı kadınlar beslenme spor düzenlerini değiştirerek kandaki şeker seviyesini kontrol altına almaktadır. Her bünye farklı olduğundan, herkesin kendine özel beslenmesi olmalıdır. Eğer gebelik şekeri hastalığı yaşıyorsanız, kendinize özel diyet listesi hazırlanması için diyetisyenlerle görüşmelisiniz. Genel planda, 3 öğün az az veya her gün öğünlerinin atıştırmalıklar ekleyerek düzenlenmesi önerileri vardır. Hamilelikte şeker hastalığında diyete dahil edilmesi gereken besinler şunlardır:
Bütün sebze ve meyveler
Yağsız proteinler- derisiz tavuk eti gibi
Tam tahıllı gıdalar
Dahil edilmemesi gereken besinler:
Rafine şeker kullanılmış gıdalar
Beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi ürünler
Beslenmenizi ve spor düzeninizi değiştirmeniz kandaki glikoz oranın düşmesine yardımcı olmayabilir ve bunun yanında kalan gebelik süresince insülin iğnesi yaptırmanız gerekebilir.
Düzenli spor yapın. Haftada en az 2,5 saat spora ayırın. Bu da günde yapacağınız 30 dakika yürüyüşü 5 gün tekrarlamanız durumunda olacaktır. Hafif yürüyüş yüzme gibi aktiviteler özellikle gebe kadınlar için çok etkilidir.
Tarçın Çayı İçin
Tarçın, gebelik şekerini kontrol altına almak için çok etkilidir. İçerdiği belli biyoaktif bileşenler yalnızca vücudun glikoz metabolizmasını arttırmaz aynı zamanda vücuttaki LDL, HDL ve trigliserit üzerinde yararlı etkiye sahiptir. Dahası, gebelikte tarçın tüketimi tamamıyla zararsızdır. İnsülin hassasiyetini arttırmak ve gebelik şekeriyle baş etmeniz için ihtiyacınız olan tek şey yarım tatlı kaşığı tarçın tozu. Bir cezvede bir bardak suya bir tarçın çubuğunu 10 dakika kadar kaynatın. Ocaktan aldığınız karışımı süzün ve günde bir defa bu çayı için. Eğer tarçın tadını sevmiyorsanız tarçının toz halini yulaf ezmesine, balık veya tavuk üzerine bile serpip tüketebilirsiniz. Çok fazla tarçın tüketmemelisiniz, tükettiğiniz taktirde kasılmalar yaşayabilirsiniz. Tarçını dozunda tüketirseniz, bebekte toksinlerin atılmasına da yardımcıdır. Hap şeklindeki tarçını kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Güzel Bir Kahvaltı Yapın
Sağlıklı bir kahvaltı, her sağlık problemi için önerilir. Gebe olduğunuzda, kahvaltı öğünü daha büyük önem teşkil eder.Diyabeti kontrol altına almak için en yaygın yöntemlerden biri vücuda lif alımını arttırmaktır. Lif, insülin faaliyetlerini düzenler ve aynı zamanda fazla insülin salgılanmasını da engelleyip insülin dengesinin korunmasına yardım eder ve böylelikle şeker hastalığı oluşumunu engeller.
Hamilelikte Şeker Hastalığı Doğumdan Sonrası
Doğumdan sonra, bebek ve anne müşahede altında tutulmalıdır.
İlk birkaç saat, annenin kan şekeri her saat ölçülebilir. Genellikle kan şekeri seviyesi normale hızlıca dönmektedir.
Bebeğin kan şekeri seviyesi de izlenmelidir. Eğer annenin kan şekeri gebelik boyunca yüksek seyrettiyse, bebeğin vücudunun doğumdan birkaç saat sonra fazladan insüline ihtiyacı olacaktır. Bu bebeğin kan şekerinde aşırı düşüşlere yol açabilir.( hipoglisemi) Eğer bebeğin kan şeker oranı çok düştüyse, damardan verilecek glikoz veya şekerli içecekler gibi fazladan şekere ihtiyacı olabilir.
Bebeğin kanındaki düşük kalsiyum, yüksek bilirubin ve fazla kırmızı kan hücreleri gibi durumların olup olmadığı kontrol edilebilir.