Gebelikte Sigara Kullanımı Ve Zararları Hamileler Sigara İçebilir mi?

1 Ekim 2018
0 Yorum
gebelikte sigara kullanimi ve zararlari hamileler sigara icebilir mi

Sigara dumanı 250sinin zehirli olduğu bilinen ve 70inin kansere sebep olduğu 7000den fazla kimyasal bileşenin karışımı olan bir zehirdir.  Sigaranın çok zararlı olduğu ve kötü bir bağımlılık olduğu bilinen bir gerçektir. “Sigara içmek öldürür” demek

Sigara dumanı 250sinin zehirli olduğu bilinen ve 70inin kansere sebep olduğu 7000den fazla kimyasal bileşenin karışımı olan bir zehirdir.  Sigaranın çok zararlı olduğu ve kötü bir bağımlılık olduğu bilinen bir gerçektir. “Sigara içmek öldürür” demek kesinlikle doğrudur. Ve bir kez sigaraya başladığınızda, bırakmak zorlaşacaktır. Sigara içmek kanser, akciğer ve kalp hastalıkları, dolaşım problemleri, cilt ve göz problemleri vb. ciddi sağlık rahatsızlıklarına yol açan tehlikeli bir alışkanlıktır. Ömrünüzü azaltır. Ve hamilelikte çocuğu da mağdur ederek etkilerini ikiye katlar. Bir kadın hamile olduğunu öğrendiğinde bebeğin sağlığını etkilediğinden ve ciddi durumlarda erken doğum, düşük doğum kilosu, düşük yapma riskine yol açtığından sigarayı derhal bırakmalıdır.

Hamilelikte Sigara İçmek Nelere Yol Açar?

  1. Sigara içmek vajinal kanama, dış gebelik gibi ciddi komplikasyonların riskini arttırır.
  2. Erken membran rüptürü  
  3. Prematüre doğum yapmak
  4. Plasental ayrılma (plasenta doğumdan önce uterin duvarından gelir)
  5. Plasenta previa (plasentanın rahim boynunu kaplaması)
  6. Düşük yapma
  7. Fetal ölüm
  8. Hamileyken sigara içmek büyümekte olan bebeğiniz ve sizin için mevcut oksijen miktarını azaltır. Aynı zamanda düşük yapma ve ölü doğum riskini arttırır.
  9. Hamileyken sigara içmek doğduktan sonra kalp hastalığına yatkın hale getirerek bebeğinizin kalp ritmini arttırır.

Hamilelikte Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?

  1. Düşük doğum kilosu: Sigara içmek bebeğinizin düşük kiloyla doğmasına sebep olabilir. Bu sadece küçük bir bebek doğurmak anlamına gelmez. Düşük doğum oranı diğer sağlık problemlerine ve sakatlığa yol açabilir. Tıbbi bakımdaki gelişmeler düşük doğum kilosundan kaynaklanan ölümlerin sayısını azaltmıştır ancak hala ciddi durumlara yol açabilir:
  2. Gelişimsel gecikme
  3. Beyin felci
  4. Duyma ve görme hastalıkları
  5. Aşırı durumlarda ise düşük doğum kilosu yeni doğan bebeğin ölmesine neden olabilir.

Doğum kusurları

Hamileyken sigara içmek bebeğinizin doğum kusurlarıyla doğma riskini arttırır. En yaygın problemler doğuştan kalp hastalığı ve kalp yapısıyla ilgili problemlerdir. Hamilelikte sigara içmekle bağlantılı diğer durumlar yarık dudak ve yarık damaktır.

Bebeğe az miktarda oksijen sağlamak

Tek bir sigara siyanür, kurşun, nikotin ve karbon monoksit gibi binlerce zararla kimyasal ve bileşenler içerir. Sigara içtiğinizde kimyasallar vücudunuza girer ve kan akışı yoluyla bebeğinizi dolaylı olarak etkiler. Nikotin ve karbon monoksit arterleri daraltır ve bu bebeğe az miktarda oksijen sağlanmasıyla sonuçlanır.

Hamile Kalmayı Zorlaştırır

Araştırmalar sigara içen kadınların daha zor hamile kaldığını göstermiştir, yani eğer çocuk sahibi olmayı düşünüyorsunuz hamile kalmayı denemeden önce sigarayı bırakmak sizin yararınıza olacaktır.

Plesanta Abrupsiyon Riski

Plesanta abrubsiyon plesanta rahimden erken ayrıldığında ortaya çıkar. Bu erken doğuma, düşük yapmaya ve hatta ölü bebek doğurmaya sebep olabilir. Sigara içen hamilelerde içmeyenlere göre bu durum 1.4 ila 2.4 kat daha olasıdır.

Sigara Bebeğinizi Nasıl Etkiler?

Sigara dumanını her soluyuşunuzda bebeğiniz üzerinde hemen etki bırakır. Nikotin damarları kısıtlar ve plesantanızın etkinliğini azaltır, bebeğinizi oksijenden gelişimi için gerekli besinlerden yoksun bırakır. Sigara içmenin bebeğiniz üzerindeki etkileri: 

  1. Azalmış oksijen, bebeğinizin daha az hareket etmesine sebep olur
  2. Düşük doğum kilosu
  3. Yarık damak ve dudak gibi doğum kusurları
  4. Akciğer ve beyin gelişimi riski
  5. Doğumdan sonra SIDS riskini %25 arttırır
  6. Hamilelikte sigara içmek çocuğunuz üzerinde uzun vadeli şu etkileri bırakabilir:
  7. Bozuk akciğer fonksiyonu
  8. Astım riskini arttırma
  9. Tip 2 diyabet, kalo hastalığı ve yüksek kan basıncı gibi komplikasyonlara yol açan düşük doğum kilosu
  10. Aşırı kilolu ya da çocukluğunda obez olma riskinin artması

Pasif İçicilik Hamileliği Nasıl Etkiler?

Eğer hamileyken düzenli olarak sigara dumanına maruz kalıyorsanız, düşük kilolu bebek doğurma, düşük yapma, doğum kusurlu bebek ve hamileliğin diğer komplikasyonları gibi riskleriniz fazladır.

Sigara dumanına maruz kalan bebekler ve çocuklar astım, alerji, akciğer ve kulak enfeksiyonları, ani bebek ölümleri tehlikesi taşır.