Geçmeyen grip ile başa çıkma yöntemi! Bu vitamini mutlaka deneyin

29 Ekim 2024
0 Yorum
gecmeyen grip ile basa cikma yontemi bu vitamini mutlaka deneyin

Son dönemde pek çok kişi uzun süren grip ile başa çıkmaya çalışıyor. Peki bu durumda neler yapmalıyız? Uzmanlara göre, viral enfeksiyonlar sırasında kişi kendine dikkat etmezse bu durum bakteriyel enfeksiyona dönüşebilir. Grip süresini uzatmamak için grip aşınızı yaptırın, Akdeniz tarzı beslenin ve kaliteli uyku almaya özen gösterin.

Grip, influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle sonbahar ve kış aylarında görülen grip; baş ağrısı, ateş, öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle son günlerde sıkça kendini göstermeye başladı. İç Hastalıkları uzmanları sonbaharla birlikte artış gösteren ve geçmeyen grip enfeksiyonuna karşı özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Sonbaharla birlikte yaşanan hava değişimlerinin grip vakalarındaki artışın başlıca nedenlerinden biri olduğunu belirten uzmanlar, “Okulların açılmasıyla kişiler kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirmeye başladı. Tüm bu etkenlerin bir araya gelmesiyle soğuk algınlığı, viral enfeksiyonlar ve üst solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür oldu,” dedi.

KENDİNİZİ KORUYUN

Gribin, bağışıklık sistemi zayıf olanları, kronik rahatsızlıkları bulunanları ve yetersiz beslenenleri daha hızlı etkilediğini ifade eden uzmanlar, şöyle konuştu: “Hastalık sürecinde kişinin kendini koruması oldukça önemlidir. Viral enfeksiyonlar, hasta kendine dikkat etmezse bakteriyel enfeksiyona dönüşebilir. Soğuk algınlığı ile başlayan hastalık, grip ile birlikte uzayan bir sağlık sorununa dönüşür. Burun tıkanıklığı, hapşırık, nezle gibi belirtiler hafif ateşle kendini gösterir. Burun temizliği iyi yapılmazsa bakterilerin etkisiyle sinüzite dönüşebilir ve bu durumda tedaviye antibiyotik eklenmesi gerekebilir. Soğuk algınlığı sırasında solunum yollarını açık tutmak çok önemlidir. Temiz burun, temiz akciğer anlamına gelir.”

basliksiz 1dddd 1730217859

SAĞLIKLI VÜCUT İÇİN ALTIN KURALLAR

Grip enfeksiyonuna karşı bağışıklığı güçlendirmek ve vücudu dinç tutmak için neler yapılması gerektiğini ise uzmanlar şu şekilde sıraladı:

  • Düzenli fiziksel aktiviteler yapın, tempolu yürüyüşleri alışkanlık haline getirin.
  • Yeterli uyku almak vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Günde en az 8 saat uyumaya özen gösterin.
  • Stresi yönetmek de bağışıklık için gereklidir. Uzun süreli yoğun stres bağışıklığı zayıflatarak hastalıklara açık hale getirir.
  • Kış aylarında doktorunuza danışarak D vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.
  • Sinüzit, bronşit gibi bakteriyel enfeksiyonları geçirenlerin, antibiyotik kullandıkları için bağırsak florasını da koruması önemlidir. Yoğurt, sirke ve turşu gibi probiyotik açısından zengin gıdalar tüketilebilir.
  • Mevsim sebze ve meyvelerini tercih edin.
  • Akdeniz tarzı beslenme, en sağlıklı beslenme şekillerinden biridir.
  • Bol miktarda su için.
  • Kapalı ortamlarda mesafeyi koruyarak, pencereleri açarak veya varsa havalandırma ile ortamı ferahlatmaya çalışın.
  • Kalabalık, hapşıran veya öksüren insanların bulunduğu ortamlarda, özellikle toplu taşıma araçlarında maske kullanmalı ve el hijyenine dikkat etmelisiniz.

scd

KİMLER RİSK ALTINDA?

Tüm viral enfeksiyon hastalıklarında risk gruplarının 65 yaş üstü bireyler, küçük çocuklar ve bebekler olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Özellikle prematüre bebekler, yaşa bakılmaksızın kronik rahatsızlıkları bulunanlar, diyabet hastaları, kalp rahatsızlıkları olanlar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler risk grubunda yer alır. Bu kişilerin grip aşısı yaptırmaları, kalabalık ve kapalı ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmaları ve bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

MUAYENE OLUN

Mutlaka uzman bir doktor tarafından muayene olunması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, “Eczaneden bilinçsizce, doktor önerisi dışında alınan ilaçlar kullanılmamalıdır. Grip belirtileri uzadığında bazı tetkikler yapılmalıdır. Tetkik sonuçlarına göre bir tedavi düzenlenip süreç yakından izlenmelidir. Uzun süren grip, uygulanacak tedavi yöntemleriyle iyileşecektir,” dedi.

1 37

AŞILARINIZI YAPTIRIN

Hastalıkların artış gösterdiği mevsimde her viral hastalıktan korunmanın yollarının da farklı olduğuna dikkat çeken hekimler,” Grip salgınından korunmak için aşı çok önemlidir ve bu aylar tam aşı mevsimidir. Bol sıvı ve su tüketilmelidir. Hijyen kurallarına dikkat ederek eller, su ve sabunla iyice temizlenmelidir. Vücut direnci düşük olan kişiler maske kullanımına dikkat etmelidir” diye konuştu.