Teknolojik gelişmelerin her geçen gün arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Her alanda olduğu gibi film ve animasyon alanında da teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Gelişen teknoloji ile artık çizim yapmak daha kolay. Peki eskiden bir animasyon nasıl yapılıyordu? Sizler için araştırdık.
Teknoloji geliştikçe günlük hayatımız daha kolay bir hale geldi. Teknoloji uğradığı tüm alanlarda ezici üstünlük sağladı. Bu üstünlük eğlence sektörünün en önemli parçası olan medyada da kurulmuştur. Bu sayede filmler ve animasyonlar daha kolay kurgulanıp çizilmeye başlanmıştır. Peki teknolojinin günümüzdeki kadar gelişmediği çocukluğumuzda izlediğimiz o animasyonlar nasıl yapılmıştır? Sizler için araştırdık.
Bu teknikte karakterler ve karakterlerin kullandığı eşyalar bir kağıt yaprağına animatör tarafından çizilir ve boyalı arka plana yerleştirilir. Art arda ve hızlı bir şekilde gösterilen bu kağıtlar izleyicinin zihninde hareket ediyormuş gibi algılanır. Bu çizimleri hareket ediyormuş gibi göstermek için 24 ayrı çizim gerekir. Bu çizimlerin maliyeti fazla olacağından dolayı animatörler genellikle 12 kare olacak şekilde hazırlar.
Bu animasyon tekniğini yapmak için çizim konusunda yetenekli olmanız yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda ışık kullanımınız da oldukça önemlidir. Çizimi kolaylaştırmak amacıyla ışıklı masa kullanılır. Işıklı masanın cam yüzeyi vardır. Cam yüzeyin arkasındaki kutulardan ışık gelir. Bu gelen ışık sayesinde animatörler animasyon filmler için hazırladıkları sahneleri karıştırmadan bir sonraki sahne için çizdikleri çizimleri kolay bir şekilde bulurlar. Masanın yüzeyine üst üste koydukları kağıtlara bakarak sahnelere eklemeyi unuttukları nesneleri eklerler. Çoğu animatör bu sayede animasyon filmlerinde seyircinin dikkatini kolaylıkla çekebilir.
Geleneksel animasyon büyük bir emeğin sonucunda ortaya çıkmıştır. Geleneksel animasyonda gerçek sanatçılar çizimlerini yapar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte animasyonda da birçok gelişme meydana gelmiştir. Bilgisayarların kullanımının artması ve yaygınlaşması sonucu dijital animasyon ortaya çıkmıştır. Dijital animasyonu yapmanız için bilmeniz gereken tek şey bilgisayar kullanımıdır. Yazılım bilginizle kolay bir şekilde animasyon yapabilirsiniz. Yeteneğin yerini birnevi teknoloji almıştır.Bir diğer fark ise zamandır. Geleneksel animasyonda animasyon filmdeki sahneler detaylı bir şekilde çizildiği için zaman alır. Dijital animasyon tekniğinde ise kısa sürede sonuç alırsınız. Geleneksel animasyon tekniğinde büyük bir ekiple çalışmanız gerekir. Dijital animasyon tekniğinde ise daha az kişi sayısıyla güzel sonuçlar alabilirsiniz.
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler filmi 1937 yılında yayınlanmıştır. Bu film Amerika’da yayınlanan ilk animasyon filmdir. Filmin her sahnesi elle çizilerek hazırlanmıştır. Uyuyan Güzel, Aslan Kral, Kurbağa Prens gibi animasyonlarda bu teknikle çizilen ve izleyiciler tarafından beğenilen diğer filmlerdir.