Kömbesiyle meşhur illerden biri olup lezzeti arşa çıkaran Yozgat’ta kalabalık sofraların tercihi enfes lezzetiyle tadı damakta bırakan kömbeler oluyor. Değirmenci kömbesi olarak da adını duyduğumuz bu lezzetli hamur işini ortaya çıkarabilmek için ana malzemelerde un, karbonat, şeker, yoğurt ve sıvıyağ kullanılıyor.
Kömbeyi birden fazla il yapsa da Yozgat kömbesini diğerlerinden lezzet olarak ayıran en temel nokta; geleneksel tarifi ile mayasız şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yıllarda çavdar ya da arpa unundan elde edilen bu çörek, tüm malzemelerinin karıştırılmasından sonra şekil veriliyor. Daha sonra fırına giren nefis kömbe, orijinal tadıyla damak çatlatacak izler bırakıyor.
Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Aşağıcumafakılı Köyü’nde ikamet eden İpek Uyar, geleneksel lezzetlerden biri olan kömbenin kültürümüzdeki yeri ve öneminden bahsetti. 65 yaşındaki Uyar, kömbenin Aşağıcumafakılı köylerinde gelenek olduğunu ve çocukluktan bu yana bu yöresel hamur işini severek yediğini dillendirdi.
Ailelerin bir araya gelip toplandıkları vakitlerde kömbe yapıldığını değinen İpek Uyar,
“Çocuklarımızla, eşimiz dostumuzla yiyoruz. Babaannemin dedemin zamanlarından beri yapılır. Onlardan gördük biz de öğrendik. Eskiden sacda yapılırdı. Şimdi soğuk olduğu için sac kurması zor olduğundan sobada pişirdim. Kalabalık sofralarda yemesi daha güzel oluyor” dedi.
Komşuların hep bir araya toplanarak kömbe hazırladığına değinen Uyar, “Eş dost su değirmeninde birikir, kömbe yapar yermiş. Hem sohbet eder hem sofra kurarmış. Su değirmeninde yapılan kömbenin daha tatlı olduğunu söylerdi büyüklerimiz. Gelinlerime, torunlarıma ben de öğretiyorum. Kömbenin dikkat etmek gereken yeri gayet katı yoğurmak gerekir.
Kömbe hiç bayatlamaz. İster çayın yanında ister kahvenin yanında yersin. Serin yerde saklayınca bozulmadan bir ay durur” şeklinde bir açıklamada bulundu.