2024 yılı itibarıyla Türkiye’de yaklaşık 40 bin HIV pozitif hasta olduğu, 2 bin 300 AIDS vakası bulunduğu, vakaların yüzde 80’inin erkeklerden oluşuyor. Prof. Dr. Taşova, HIV’in tespiti için yapılan testlerin basit ve tedavilerinin sağlık sistemi tarafından ücretsiz karşılandığını, ancak tedavi edilmeyen kişilerin AIDS’e dönüşüp ölüm riski taşıdığını ifade etti. HIV’in anneden bebeğe geçme riski yüksektir. Hamilelerin mutlaka kontrol edilmesi gerekir.
1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde UNAIDS tarafından hazırlanan rapora göre dünya genelinde HIV ile yaşayan 39.9 milyon kişiden 9.3 milyonu hala hayat kurtarıcı tedaviye erişemiyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde ilk olarak 1985 yılında görülen HIV vakasının ardından, vaka sayıları sürekli artış gösterdi.
Taşova, daha sonra şunları söyledi:
“Bugüne kadar Türkiye genelinde 40 bine yakın HIV pozitif vaka oldu. 2 bin 300 civarında da AIDS vakası var. Bunların yüzde 80’ı erkek. Bu virüsü kendi ülkemizden alıyoruz. Yüzde 15-16 civarında yabancı uyruklular ama esas olarak kendi ülkemizde bulunuyor. Giderek artan uyuşturucu kullanımı da bunu tetikliyor. 15 yaştan itibaren 40 yaşına kadar vakalar var ancak 60 yaşın altı vakalarda giderek artıyor. Ergen dönemdeki kişiler ve yaşlı kişilere dikkat etmek gerekiyor. Herhangi bir sağlık sorunu sebebiyle hastaneye gittiyse mutlaka HIV testi yaptırılmalı. Ülkemizde 2012 yılından bu yana HIV olgusu 4 kat arttı. Bu sadece bildiklerimiz. Bakanlık verilerine baktığımızda biz olgularımızın sadece yüzde 50’sini biliyoruz. Yüzde 50’sinin bilinmesi demek, kendi olgusundan habersiz ortada dolaşan insanların varlığı demektir. Çünkü HIV bir kere bulaşıp tedavi edilmezse bulaştırıcıdır. Kan ve cinsel yolla bulaşır.”
HIV enfeksiyonun evresine bağlı olarak değişebilir. Virüs bağışıklık sistemine saldırır ve tedavi edilmezse AIDS’e (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) yol açabilir. Akut retroviral sendrom (ARS) veya birincil HIV enfeksiyonu olarak da bilinen birincil evredir. HIV enfeksiyonunun erken evrelerinde hiç semptom gösteremeyeceğini belirtmek önemlidir. Test, HIV tanısını doğrulamanın tek yoludur. Erken teşhis ve antiretroviral tedavi (ART) ile tedavi, AIDS’e ilerlemeyi önleyebilir ve insanların daha uzun, daha sağlıklı yaşamalarına yardımcı olabilir.
Ateş
Yorgunluk
Şişmiş lenf düğümleri
Boğaz ağrısı
Baş ağrısı
Kas ve eklem ağrıları
Döküntü
İshal
Ağız yaraları