Ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu bilinen aşırı kafein tüketimi son dönemde gençleri de etkisi altına almış durumda. Uzmanlar gençlerin fiziksel ve mental sağlıkları üzerinde kafeinin olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Gençler kalp krizi tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyor.
Geçtiğimiz aylarda Amerika’da Sarah Katz isimli bir üniversite öğrencisi, yüksek kafein içeren Charged Lemonade içeceğini tükettikten birkaç saat sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Bu trajik olay, birçok insanın kafeinin etkileri hakkında yeniden düşünmesine neden oldu.
Yale Tıp Fakültesi’nden Dr. Eunice Yuen yayınladığı makalesinde gençler arasında aşırı kafein tüketiminin tehlikeli bir boyuta ulaştığını ifade etti. Yuen Amerika’da yetişkinlerin yüzde 90’ından fazlasının her gün kafein tükettiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Ancak, gençler arasında da yaygın olan bu alışkanlık, doğru şekilde yönetilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle enerji içecekleri gibi yüksek kafeinli içeceklerin kontrolsüz tüketimi, kalp ritim bozuklukları, aşırı terleme, titreme ve uyku bozuklukları gibi fiziksel belirtilerle sonuçlanabilir. Kafein aşırı tüketildiğinde kalp üzerindeki yük artar ve bu da gençlerde çarpıntı veya aritmi riskini artırabilir. Ayrıca, ADHD ilaçları gibi bazı ilaçları kullanan gençlerde bu risk daha da yüksektir.
Kafeinin aşırı tüketimi, gençlerin mental sağlığı üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir. Kaygı, uykusuzluk ve dikkat eksikliği gibi belirtilerin altında yatan nedenler arasında kafein tüketimi yer alabilir. Özellikle uzun süreli ve yüksek miktarda kafein tüketimi, bağımlılık ve ani bırakma durumunda sinirlilik, inatçılık ve yorgunluk gibi yoksunluk belirtilerine yol açabilir. Ayrıca, kafeinin öğrenme ve hafıza üzerindeki olası olumsuz etkileri, gençlerin akademik performansını da olumsuz etkileyebilir.”
Dr. Yuen gençlerde kafein tüketiminin kontrol altına alınması için ebeveynlerin ve bakıcıların açık ve yargılayıcı olmayan bir iletişim kurmalarının önemli olduğunun altını çizerek” Çocukların kafein tüketimi hakkında bilgi sahibi olunmalı ve gerektiğinde profesyonel sağlık yardımı alınmalıdır. Eğitim, çevresel değişiklikler ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile gençlerin kafein tüketimi sağlıklı seviyelerde tutulabilir. Örneğin, gençlerin kafeinli içecekler yerine su, bitki çayı veya doğal meyve suları gibi daha sağlıklı alternatifler tercih etmesi teşvik edilmelidir” dedi.