Gluten hassasiyeti olanlar ya da sağlıklı beslenmeye özen gösterenler için mükemmel bir seçenek olan yulaf unu, lezzetli ve doyurucu ekmekler yapmanızı sağlayacak. Evde kendi ekmeğinizi yaparak kendinizin daha sağlıklı olmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda mutfağınıza harika bir koku yayacaksınız. Peki, yulaf unuyla ev ekmeği nasıl yapılır? Hangi malzemelere ihtiyaç var? Nelere dikkat edilmeli?
Gluten hassasiyeti olanlar veya gluten içermeyen beslenmeyi tercih edenler için yulaf unuyla hazırlanan ev ekmeği harika bir alternatif olabilir. Yulaf ununun doyurucu özelliği ve sağlıklı bileşenleri ile yulaf ekmek, günlük beslenmede önemli bir yer tutabilir. Ayrıca evde yapıldığı için katkı maddelerinden uzak, taze ve doğal bir lezzette sunuyor. Üzerine peynir, zeytin veya avokado gibi sağlıklı malzemelerle servis ederek kahvaltılarda veya atıştırmalıklarda keyifle tüketilebilir. Hem pratik hem de besleyici olan yulaf ekmek tarifi, glutensiz alternatif arayanlar için ideal bir ekmek çeşidi olabilir.
YULAFLI EKMEK TARİFİ
Gerekli malzemeler:
- 2 su bardağı gluten içermeyen yulaf unu
- 1 su bardağı gluten içermeyen beyaz un veya badem unu
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 su bardağı ılık su
YULAFLI EKMEK NASIL YAPILIR?
- Büyük boyuttaki bir karıştırma kabının içerisinde unları ve mayayı birleştirin.
- Tuz ve zeytinyağını ekledikten sonra, suyu yavaşça karışıma dâhil edin.
- Hamuru iyi bir şekilde yoğurun.
- Ardından üzerini ıslak bir bezle kapatın ve 1 saat boyunca mayalanmasını bekleyin.
- Fırını 180 dereceye getirin.
- Hamuru yağlı kâğıdın üzerine yerleştirdiğiniz fırın tepsisine alın ve şekillendirin.
- Üzerine bir miktar yulaf serpin ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Afiyet olsun!
YULAFLI EKMEK YAPIMIN PÜF NOKTASI
Yulaf unuyla yapılan ekmek tarifinde dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar şunlardır:
- Glutensiz hamurlar daha yapışkan ve yumuşak bir kıvama sahip olabilirler. Hamuru yoğururken unu yavaş yavaş eklemek daha iyi sonuç almanızı sağlar.
- Ekmek hamurunuzun kabarması, değişen sıcaklık koşullarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ekmek hamurunuzdan daha iyi sonuç almak için hacminin iki katına çıkmasını beklemelisiniz.
- Ekmek pişirirken fırın sıcaklığının doğru ayarlanması gereklidir. Genellikle 180-200 derece arası sıcaklık tercih edilir.
- Ekmeğin pişip pişmediğini anlamak için üstü kahverengi olan ekmeğin üzerine vurduğunuzda boş bir ses geliyorsa, yiyeceğiniz pişmiş demektir.
- Yulaf unu ile hazırlanan ekmek, yapışmaya meyilli olduğundan yağladığınız veya fırın kâğıdı kullandığınız bir ekmek kalıbı tercih edin.
- Ekmek soğuduktan sonra, oksijen almayan bir kap içinde veya ekmek kutusunda muhafaza edin. Bu şekilde, ekmek daha uzun süre taze kalabilir.
GLUTENSİZ YULAFLI EKMEK KAÇ KALORİDİR?
Glutensiz yulaflı ekmek, malzemelerine ve porsiyon büyüklüğüne göre kalori miktarı da değişebilir. Bir dilim yulaflı ekmek yediğinizde yaklaşık 70 ila 100 gram arasında farklılık gösterebilir. Yukarıda verilen yulaf unuyla yapılan ekmeğin kalorisi ise toplam 219 kaloridir.