Göbek deliğinden sıvı, su gelmesinin 10 nedeni ve tedavisi

27 Eylül 2024
0 Yorum
gobek deliginden sivi su gelmesinin 10 nedeni ve tedavisi

Göbek deliğinden sıvı, su, irin gelmesi genellikle göbek deliği enfeksiyonu sonucu meydana gelir. Enfeksiyona bağlı olarak gelen akıntı yeşil, sarı, şeffaf veya kanlı olabilir. Tedavide bu durumun neden kaynaklandığına göre antibiyotikler, antifungal ilaçlar yer alabiliyor, bazen de ameliyat gerekli olabiliyor.

Göbek deliği, fetüsü plasentaya bağlayan göbek kordonunun bir kalıntısıdır, genellikle bu bölgede ölü cilt hücreleri, bakteri, mantar, gibi mikroorganizmalar, kir, giysi atıkları birikebiliyor.

Bunun sonucunda göbek deliğinde enfeksiyon gelişip göbek deliğinden akıntı gelmesi dahil çeşitli semptomlar gelişebiliyor.

Göbekten su gelmesinde göbek deliği ve çevresinde ağrı, kızarıklık, şişlik, kötü koku da görülebiliyor.

GÖBEKTEN SIVI, SU GELMESİ NEDEN OLUR?

Göbekten su gelmesinin en sık karşılaşılan nedenleri şöyle:

HİJYENE DİKKAT ETMEMEK

Göbek deliği karanlık, çukur ve nemli bir bölge olduğundan bu bölgede ter, bakteri ve ölü hücreleri birikebiliyor.

Banyo yaparken, düzenli olarak göbek deliğinin yıkanmaması bölgede enfeksiyona neden olup göbek deliğinden akıntı gelmesine yol açabiliyor.

BAKTERİYEL ENFEKSİYON

Göbek deliğinden bakteriyel enfeksiyona bağlı irin gelebilir. İrin, ölü dokulardan, beyaz kan hücrelerinden ve bakterilerden oluşan koyu sarı, beyaz veya yeşil bir sıvıdır.

Journal of Medical Microbiology’de 2020 Mayıs ayındaki “Genç Yetişkinlerde Göbek Mikrobiyomunun Çeşitliliği” adlı çalışmaya göre göbek deliğinde yaklaşık 300 farklı bakteri türü tespit edildi.

Göbek deliğinin düzenli yıkanmaması, göbek deliği piercingi kullanımı veya laparoskopik cerrahi (göbek deliğinden tüp yerleştirilmesini içeren cerrahi) sonucu bakteriler yaralara bulaşıp çoğalabiliyor.

Göbek deliğinde bakteriyel enfeksiyon göbek deliğinden su gelmenin yanı sıra kaşıntı, kızarıklık, şişlik, ağrı ve kötü kokuya yol açabiliyor.

Plos One’da Kasım 2012’de yayınlanan bir diğer çalışmada ise göbek deliğinde 67 farklı türde bakteri keşfedildi.

Bu bakterilerden Staphylococcus aureus  veya Streptococcus A gibi bakterilerin aşırı çoğalması sonucu göbe deliğinden kötü kokulu, sarımsı yeşil akıntı gelebiliyor.

prof dr ramazan ayvalli 2024 09 25t134219307

MANTAR ENFEKSİYONU

Göbek deliğinde Candida mantarlarının çoğalması da Kandidiyazis adlı mantar enfeksiyonuna bu da berrak veya yarı saydam sarı göbek deliği akıntısına neden olabiliyor.

Dar giysiler giymek, aşırı terlemek ve göbek deliğinin düzenli yıkanmaması göbek deliğinde mantar enfeksiyonu riskini artırabiliyor.

Şeker hastalığı ve sedef hastalığı olan kişilerin de bu mantar enfeksiyonuna yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Göbek deliğinde mantar enfeksiyonu göbek deliği ve çevresinde kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar, iltihaplı döküntü gibi semptomlarla da belirti verebiliyor.

Kandidiyaz, vücudun genellikle nemli, karanlık bölgelerinde üreyen bir mantar türüdür. Şeker hastalığı olan kişiler her türlü enfeksiyon için risk altındadır.

prof dr ramazan ayvalli 2024 09 27t130412216

SEBASE KİSTİ

Sebase kisti göbek deliği dahil cildin herhangi bir yerinde oluşabilen içi sıvı dolu şişliktir.

Yağ bezlerinin tıkanması yahut hasar görmesi sonucu ortaya çıkar.

Sebase kistinin patlaması yahut enfekte olması sonucu bölgeden süzme peynire benzeyen koyu, kirli beyaz ila sarı renkte bir akıntı gelmesi ile karşılaşılabilir.

Bunun yanı sıra göbek deliği ve çevresinde sıcaklık, hassaslaşma, kızarıklık, ağrı, yumru da görülebilir.

prof dr ramazan ayvalli 2024 09 25t133521603

GÖBEK TAŞI

Göbek taşı, göbek deliğinde meydana gelen, biriken sebum ve keratinden oluşan sert, taş benzeri çıkıntılardır.

Kahverengi-siyah çıkıntılar genellikle akıntıya neden olmaz, ancak göbek taşının enfeksiyon kapması beyaz veya sarı irinli akıntıya yol açabilir.

Göbek taşından dolayı enfeksiyon geliştiyse göbek deliğinin içinde ağrı, şişlik, kaşıntı ve kırmızılık da yaşanabilir.

prof dr ramazan ayvalli 2024 09 25t133842900

EPİDERMOİD KİST

Yağ ve ter kisti olarak da bilinen epidermoid kistler, epidermal hücreler dökülmediğinde ve cildin yüzeyinin altında sıkıştığında ortaya çıkar.

Göbek deliğinde de bu kiste rastlanabilir.

Epidermoid kistinin enfekte olması yahut tahriş olması sonucunda göbek deliğinin içinde veya çevresinde ağrı, ciltte kızarıklık, hassaslaşma ve yumru gibi semptomlar ile karşılaşılabilir.

European Journal of Radiology Open’da 2019 Eylül ayındaki “Epidermoid Kist Genel Görünümü” adlı çalışmaya göre epidermoid kistler genellikle iyi huylu yani kansersizdir, kötü huylu veya kanserli hale gelmeleri nadirdir.

prof dr ramazan ayvalli 2024 09 25t133432768

GÖBEK FITIĞI

Göbek fıtığının enfeksiyon kapması yahut tahriş olması da göbek deliğinden akıntı gelmesine yol açabiliyor.

AMELİYAT

Yakın zamanda göbek fıtığı gibi göbekten cerrahi operasyon geçirdiyseniz, ameliyata bağlı enfeksiyon geliştiyse göbek deliğinden irin gelebilir.

prof dr ramazan ayvalli 2024 09 27t130656940

URAKAL KİST

Urakal kist mesaneye yakın bir alanda göbek kısmıyla aralığın tam kapanmamasıdır.

Göbek deliğinden sarı irinli akıntı gelmesi urakal kistinin enfeksiyonuna işaret edebiliyor.

Fetüsde, mesane ile göbek deliğini birbirine bağlayan urakus adı verilen bir yapı gelişir.

Bu yapı genellikle doğumdan sonra kaybolur. Nadiren, urakus kalır. Kalan doku göbek deliğinde urakal kiste neden olabiliyor. Urakal kist, enfekte olmadığı sürece genellikle herhangi bir belirtiye yol açmaz.

Urakal kistin enfeksiyon kapması sonucunda ise göbek deliğinden dışarı doğru çıkan kırmızı veya iltihaplı kist, karın ağrısı, yüksek ateş, kanlı idrar, idrar yaparken ağrı ve yanma hissi gibi semptomlar verebiliyor.

GÖBEK BAĞINDA ENDOMETRİOZİS

Journal of Medical Case Reports’da 2020 Eylül ayında geçen küçük çaplı bir araştırmaya göre göbek akıntısının oldukça nadir görülen bir nedeni göbek endometriozisidir.

Endometriozis, endometrial dokunun rahmin dışında büyümesidir.

prof dr ramazan ayvalli 2024 09 25t134219307 1727431004

GÖBEK DELİĞİNDEN SU, SIVI GELMESİ NASIL GEÇER?

Göbek deliğinden su, sıvı gelmesinin tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına bağlı olarak değişir, şu tedaviler uygulanabilir:

Göbek deliğinde bakteriyel enfeksiyon varsa antibiyotikler, mantar enfeksiyonu varsa antifungal ilaçlar reçete edilir.

Göbek fıtığı veya fistül için ameliyat gerekli olabilir.

Göbek deliğinde kist mevcutsa kistin drenajı yahut ameliyatla alınması yoluna gidilebilir.