Göz altı halkaları neden oluşur? İşte en yaygın 7 nedeni

13 Ekim 2023
0 Yorum
goz alti halkalari neden olusur iste en yaygin 7 nedeni

Göz altı halkaları, genellikle şişlik ve cilt fazlalığı ile belirginleşen bir cilt sorunudur. Peki göz altı halkaları neden oluşur? İşte göz altı halkalarının en yaygın 7 nedeni…

Koyu göz altı halkaları, sizi gerçekten olduğunuzdan daha yorgun veya yaşlı gösterebilecek bir cilt sorunudur. Peki göz altı halkaları neden oluşur? Bu yazıda, göz altı morluklarının yaygın nedenlerini açıklayacak ve onlardan kurtulmanıza yardımcı olabilecek bazı öneriler sunacağız.

GÖZ ALTI HALKALARI NEDEN OLUŞUR, KURTULMAK İÇİN NELER YAPILIR? 

Koyu halkaların en yaygın nedenleri hakkında dermatologların açıklamaları:

1. YAŞLANMA 

Yaşlanma, göz altı koyu halkalarının oluşumuna katkıda bulunan en önemli faktörlerden birisidir, bu nedenle zamanla göz altı halkalarınızın daha da belirginleştiğini fark etmiş olabilirsiniz.

Dermatolog Corey L. Hartman, MD, “Yaşlandıkça, göz çevresindeki deri incelir, gözaltı kan damarları daha belirgin hale gelir ve bu da göz altındaki koyu halkaların ve gölgelerin ortaya çıkmasına neden olur” diyor. Cildin yaşlanmasıyla birlikte elastikiyetini ve dolgunluğunu kaybetmesi, göz altı bölgesinde hafif bir sarkmaya yol açabilir. Bu, gölgelerin oluşmasına ve göz altındaki koyu halkaların daha belirgin görünümüne neden olur.

Çözüm: Zaman ilerledikçe, Dr. Hartman, bu sorunları iyi bir şekilde yerleştirilmiş dolgu maddeleri, retinoidler, göz çevresi için dolgunlaştırıcı kremler ve  kapatıcı ürünlerle ele alabileceğinizi belirtiyor. Yaşlanmanın etkilerini azaltmak için cilt bakımı rutininizi düzenli olarak uygulamak ise önemlidir.

2. UYKU EKSİKLİĞİ

Uykusuz bir gecenin veya geç saatlere kadar süren bir etkinliğin ardından, göz altı koyu halkalar daha belirgin hale gelebilir. Dermatolog Anar Mikailov, ” uykusuzluğun neden olduğu koyu halkaları daha fazla belirginleştirmektedir. Bu, aslında göz çevresindeki kan damarlarının genişleyerek koyu halkaların daha belirgin hale gelmesine yol açtığı için oluyor.”şeklinde ifade ediyor.

Çözüm: Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey, uyku düzeninizi düzeltmeye çalışmaktır. Daha erken saatlerde yatmaya çalışmak ve gece boyunca uyanık kalmaktan kaçınmak önemlidir. Eğer bu kaçınılmazsa, iyi bir kapatıcı kullanarak uyku eksikliği nedeniyle oluşan koyu halkaları kamufle edebilirsiniz.

3. KURULUK VE DEHİDRASYON 

Dehidrasyon, koyu göz altı halkalarının başka bir yaygın nedenidir. Dr. Mikailov, vücudumuz susuz kaldığında veya cildimizin kuruduğunda bu durumların göz altı çöküklüğüne ve kan damarlarının belirginleşmesine neden olabileceğini açıklıyor.

Ayrıca, alkol tüketimi nedeniyle susuz kalırsanız, alkol aynı zamanda damarların genişlemesine neden olabilir ve koyu halkaların görünümünü artırabilir.

Çözüm: Her gün yeterince su içtiğinizden ve vücudunuzu iyi hidrate ettiğinizden emin olun. Aynı zamanda alkol tüketimini azaltmaya çalışın. Cilt bakımında ise nemlendirici bir temizleyici kullanarak başlayın, ardından cilt bakım ürünlerinizi katmanlar halinde uygulayarak ekstra nem sağlayın. Örneğin, nemlendirici bir toner, ardından bir serum ve ardından cildi kilit altına alan bir nemlendirici krem kullanabilirsiniz.

yeni proje 219

4. GENETİK

Genetik faktörler, koyu göz altı halkalarının gelişimini büyük ölçüde etkileyebilir. Dr. Mikailov, göz altı halkalarının çoğunun göz ve yüz kemiklerinizin yapısından kaynaklandığını belirtiyor.

Ayrıca, mevsimsel alerjiler (saman nezlesi), egzama ve astım gibi durumlar da genetik bileşenlere sahiptir. Bu tür sağlık sorunları, koyu göz çevresi, sıvı birikimi ve belirgin kan damarlarına daha yatkın hale gelebilir.

Çözüm: Genetik olarak kaynaklanan cilt sorunları ve alerjilerle başa çıkmak için uygun tedbirleri alın. Makyaj da görünümünü gizlemeye yardımcı olabilir. Dr. Hartman, “Daha ciddi koyu halkalara sahip hastalar için, bu sorunların bazılarını hafifletmeye yardımcı olabilecek göz altı dolgusu gibi müdahaleler bulunmaktadır.”

5. KÖTÜ AYDINLATMA

Koyu göz altı halkalarının bazen sorumlusu kötü aydınlatma olabilir. Bu durumda, aydınlatma gözlerinizin altında belirgin gölgeler oluşturarak göz çevrenizin daha koyu görünmesine neden olabilir. Fakat daha iyi aydınlatma altında, bu sorun ortadan kalkabilir.

Dr. Mikailov, “Örneğin, eğer yukarıdan gelen ışık, yörünge (göz) kemiğinizi aşağıya doğru gölgelendiriyorsa, göz altı bölgenizin daha koyu görünmesine neden olabilir” diyor.

Çözüm: Kötü aydınlatma koşulları altında yapabileceğiniz pek bir şey yoksa, kötü aydınlatılmış ortamlarda fotoğraf çekiyorsanız, başınızı hafifçe yukarı doğru eğerek gölgeleri azaltabilirsiniz.

6. KÖTÜ UYGULANAN DOLGU

Göz altı dolgusu, koyu halkaları gidermek ve göz altlarını düzeltmek için popüler bir çözüm haline gelmiştir, özellikle sosyal medyanın etkisiyle. Ancak Dr. Mikailov, kötü uygulanan dolgu işleminin aslında sorunu daha da kötüleştirebileceğini belirtiyor. Yanlış yerleştirilen dolgu maddesi, koyu gölgeleri daha belirgin hale getirebilir. Ayrıca dolgu maddeleri iki ila üç yıldan daha uzun süre kalabilir, bu da kalıcı bir soruna yol açabilir.

Çözüm:  Göz altı dolgu uygulanması, yüksek seviyede uzmanlık gerektiren bir işlemdir, hem güvenlik hem de sonuçlar açısından. Dolgu uygulamanızı yaptırırken, sağlık profesyonelinizin uzmanlığını ve geçmiş başarılarını dikkate alın. Eğer kötü bir dolgu uygulaması ile karşılaştıysanız, sorunu düzeltebilecek ve muhtemelen yeniden uygulama yapabilecek saygın bir uzmandan yardım alın.

7. TIBBİ KONULAR

Nadir görülen bir durumdur ancak bazı tıbbi sorunlar göz altı koyu halkaların görünümünü kötüleştirebilir. Dr. Hartman, “Çok nadiren, koyu halkalar böbrek veya karaciğer sorunları gibi daha büyük tıbbi sorunların bir işareti olabilir” diyor.

Çözüm: İyi bir uyku düzenine, yeterli su tüketimine ve uygun göz kremlerine rağmen koyu halkalarınızda herhangi bir düzelme görmüyorsanız, bu durum tıbbi bir nedenle ilgili olabilir. Bu noktada, Dr. Hartman doktorunuzla görüşmenizin önemli olduğunu belirtiyor.