Gül hastalığı olarak da bilinen Rosacea, genellikle yüzde meydana gelen, burun, çene, yanaklar ve alında kızarıklığa neden olan yaygın görülen bir cilt problemidir. Gül hastalığı zamanında tedavi edilmezse, ciltte kırmızı sert şişlikler ve irin dolu sivilceler de gelişebilir. Bu hastalıktan kurtulmak için cildiye doktorunun vereceği ilaçları kullanmak, lazer tedavisi çözüm olabileceği gibi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun kürleri de hastalığa şifa olabiliyor.
Gül hastalığı özellikle orta yaşlı ve açık tenli kişilerde yaygın karşılaşılan bir sorun. Ciltte kızarıklığın yanı sıra küçük kırmızı yumrular, irin dolu şişlikler, ciltte batma, yanma ve hassasiyet de hastalığın ayırt edici semptomlarından. Domates, asitli içecekler, siyah çay, sarımsak ve baharat gibi gıdalar hastalığı alevlendirebiliyor. Gül hastalığının tedavisinde modern tıbbi tedavi yöntemleri uygulanabileceği gibi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği süpürge tohumu, melisa gibi bitkiler de sağlığınıza kavuşmaya yardımcı oluyor.
Amerikan Dermatoloji Akademisi’nde (American Academy of Dermatology) gül hastalığının belirtileri şöyle geçiyor:
Yüzde kızarıklık
Ciltte yanma ve batma hissi
Ciltte hassaslaşma
Örümcek ağı gibi yanaklarda ve yüzün merkezi kısımlarında görülen ince kılcal damarlar.
Ciltte şişme
Cilt kuruluğu
Ciltte pullanma
Yüzün kolay kızarması
Sivilce benzeri döküntüler
Plak adı verilen ciltte kabarık lekeler
Ciltte özellikle burun derisinde kalınlaşma
Yağlı cilt
Gözeneklerde genişleme
Gül hastalığının nedeni kesin olarak bilinememekle birlikte genetik ve çevresel koşulların hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı düşünülüyor. Stres ve psikolojik sıkıntılar da bu cilt hastalığını tetikleyebiliyor. Mayo Clinic’de şu nedenlerin gül hastalığını alevlendirip ciltte belirgin hale gelmesine yol açabileceği geçiyor:
Sıcak içecekler ve baharatlı yiyeceklerin tüketimi
Kırmızı şarap ve diğer alkollü içecekler
Aşırı sıcağa maruz kalma (Yemek pişirirken sıcak yemeğin buharına maruz kalma)
Güneş veya rüzgar
Stres, üzüntü gibi duygusal değişimler
Spor yapmak
Bazı tansiyon ilaçları dahil olmak üzere kan damarlarını genişleten ilaçların yan etkisi
Bazı kozmetik, cilt veya saç bakım ürünleri
Gül hastalığı Cildiye doktorunun vereceği ilaç ve kremler ile kontrol altına alınabiliyor.
Doç Dr. Ekrem Civaş ekremcivas web sitesinde gül hastalığının lazer ile tedavi edilebileceğini, her bir seansın ortalama 15 dakika ile 30 dakika sürdüğünü, lazer tedavisinin ilaç tedavisine göre çok daha kalıcı sonuçlar verdiğini söylüyor.
Aşağıdaki bitkisel yöntemler de bu cilt hastalığına şifa olabiliyor.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Diyanet TV’de İbrahim Saraçoğlu ile Ruh ve Beden Sağlığı programında gül hastalığı için süpürge ve melisa kürünü öneriyor:
SÜPÜRGE TOHUMU VE MELİSA KÜRÜ
Kaynayan 1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı süpürge otu ilave edip 4 dk. kısık ateşte demleyin. Ocaktan alıp ılık halde akşam yemeklerinden 15 dk önce 1 su bardağı için. Her seferinde taze olarak hazırlayın.
Bu tedaviye ek olarak:
1 bardak suyu kaynatıp içerisine 1 tatlı kaşığı melisa bitkisi atın. 8 dk bekletip süzün. Ilık hale gelince akşam yemeklerinden 2 saat sonra bunu içmeye devam edin. Her seferinde taze hazırlayın.
BEYAZ KİL MASKESİ
Beyaz toz kil ile taze sıktığınız nar suyunu karıştırın. ( 2 yemek kaşığı kil ile çeyrek çay bardağı nar suyu) 1 hafta her gün yüzünüze bu maskeyi yapıp 20 dk sonra suyla durulayın. Daha sonraki hafta maskeyi gün aşırı yapın. 15 gün sonra ise haftada 2 kez yapmaya devam edin. Bu maske gül hastalığına şifa olacaktır.
KANTARON YAĞI
Liv Hospital’dan Deri ve Zührevi Hastalıkları Doç. Dr. Anıl Gülsel Bahalı kantaron yağının gül hastalığını tedaviye yardımcı olabileceğini söylüyor.
Gül hastalığında kantaron yağının kullanımı için: küçük bir tencereye bir çay bardağı kantaron yağı döküp ocağa alın, hafif kaynarken bir parça balmumunu da içinde eriyene kadar tutun ancak fokurdasın. Diğer bir cezvede bir yumurtayı kaynatın sarısını ezip kantaron yağına ilave edin soğuyunca süzün küçük kavanoza koyun gül hastalığı olan bölgeye günde üç kez tatbik edin.
Kantaron yağı ve aloe vera jeli karıştırıp gül hastalığı olan yere düzenlik sürmek de hastalığın geçmesinde etkili olabiliyor.
JOJOBA YAĞI
VedaOils’da jojoba yağının antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile gül hastalığının neden olduğu kızarıklık ve şişliği hafiflettiği geçiyor.
Jojoba yağı, kantaron yağı ve aynı sefa yağını aktardan alıp karıştırın. Bu yağı sabah akşam cildinize sürün. Ayrıca her gün aç karına 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı tüketin.