Günlük beslenmemizin temelini oluşturan gıdalar arasında bulgur ve buğday önemli bir yer tutmaktadır. Bununla birlikte, glüten içermesi ve kilo artışına neden olması sebebiyle tercih edilme oranları düşüktür. Peki, bulgur yerine ne yenir?
Bulgur gibi geleneksel tahıllar sağlıklı bir diyetin temel taşlarından bazılarıdır. Bulgurun yapısında bazı mineraller bulunmasının yanı sıra glüten içermesinden ötürü çölyak hastaları için uygun değil. Peki, bulgur yerine hangi alternatif tahılları tercih edebilirsiniz? İşte bu noktada size 4 farklı ve lezzetli tahıl önerisi sunuyoruz. Tahılları nasıl kullanılır? Hangi tarifler yapılabilir? konularına kadar geniş kapsamlı bilgiler sizler için derledik.
1- KİNOA
Kinoa, son zamanlarda popülerliği artan bir besin oldu ve bulgurun yerini kolayca alabilir. Glutensiz olması da ayrıca tercih sebebi. İçli köfte veya kısır gibi tariflerde bulgurun yerine kinoa kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken detay ise kinoayı daha uzun süre kaynatmanız gerekebilir.
KİNOALI(GLUTENSİZ) İÇLİ KÖFTE TARİFİ
Gereken malzeme:
- 1 su bardağı kinoa
- 2 su bardağı mısır unu
- 1 su bardağı pirinç tozu
- 1 su bardağı sorgum unu
- 1 çorba kaşığı karnıyarık otu şekeri
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çorba kaşığı biber ezmesi
İç harcı:
- 500 gram kıyma
- 2 adet orta boy soğan
- Karabiber
- Tuz
- Toz biber
KİNOALI İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR?
- Bir bardak kinoayı, önceki gece suya bastırıyoruz ve ardından üzerini aşacak şekilde suda pişiriyoruz.
- İki bardak mısır irmiğini bir su bardağı sıcak su ile karıştırıp 15 dakika şişmesini bekliyoruz.
- Kinoayı ve irmiği bir araya getirerek diğer tüm malzemeleri ekleyip güzelce yoğuruyoruz.
- Hamurun kıvama gelmesinin ardından, kıymalı harçla birleştirecek şekilde içli köfte formu veriyoruz.
- Daha sonra, tercihinize göre Ayçiçek yağı veya zeytinyağında kızartabilirsiniz.
- Bu tarif ile yaklaşık olarak 35-40 adet içli köfte üretebiliriz. İsterseniz yumurta dışındaki tüm malzemeleri yarım ölçü kullanarak da yapabilirsiniz.
2- PİRİNÇ
Gluten içermeyen ve sağlıklı bir alternatif olan pirinç, Osmancık, baldo, yasemin, siyah ve kepekli gibi çeşitli türlere sahiptir. Bu farklı pirinç türlerinin pişirme aşamaları, bulgurun pişirilmesiyle benzerlik göstermektedir. Pilav veya salatalarda bulgur yerine pirinci tercih etmek, yemeklerinize lezzet katacak ve besleyici bir seçenek sunar.
GLUTENSİZ ÖZBEK PİLAVI TARİFİ
Gerekli malzeme:
- 2 su bardağı pirinç
- 1 adet tavuk göğsü
- Orta boyda 2 havuç
- Orta veya büyük boyda 1 kuru soğan
- 3 bardak tavuk suyu
Tatlandırmak için:
Kızartma işlemi için:
GLUTENSİZ ÖZBEK PİLAVI NASIL YAPILIR?
- Pirincimizi önce ılık ya da hafif sıcak suya koyarak ıslatabiliriz. Bu şekilde en az 20-25 dakika kadar pirinçleri suyun içinde bekletmek faydalı olacaktır.
- Ardından, tavuk göğsümüzü haşlayarak işleme devam ediyoruz ve elle ufalıyoruz.
- Ayrı bir kabın içerisine, iyice yıkadığımız havucumuzu rendeliyoruz. Suda beklettiğimiz pirinçlerimizi tamamen temizledikten sonra tencerede yağla beraber kavuruyoruz ve sonrasında tuz ekliyoruz.
- Bir pilav tavanın dibine parçalara ayırdığımız tavukları düzgünce yerleştiriyoruz. Tavanın üst kısmına halka şeklinde doğranmış soğanları ekliyoruz.
- Ayrı bir kapta rendelediğimiz havucu soğanların üzerini kapatacak biçimde yayıyoruz. Kavrulmuş pirincimizi de bunların üzerine serpiştiriyoruz. Sonra 3 su bardağı tavuk suyunu yavaşça ekleyip tencereyi ocağa alıyoruz ve düşük ateşte pişmesini sağlıyoruz.
- Hazırladığımız glütensiz Özbek pilavını dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlendikten sonra geniş bir tabağa ya da servis tabağına ters döküyoruz.
- Karabiber veya diğer baharatlarla ya da sade şekilde servis edebiliriz, bu tamamen sizin tercihinize bağlıdır.
3- KARABUĞDAY
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi karabuğday, sağlıklı ve besleyici bir seçenek olarak öne çıkıyor. Magnezyum ve karbonhidrat deposu olan bu tahıl, bulgura benzer şekilde kullanılıyor ve lezzetli yemeklerin ana malzemesi oluyor.
Özellikle çorbaların içine katılarak doyurucu bir alternatif sunan karabuğday, yahnilerde de sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca kahvaltılık gevreklerde de sıkça karşımıza çıkmasıyla güne enerjik bir başlangıç yapmamızı sağlıyor.
KARABUĞDAY SALATASI TARİFİ
Gerekli malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış karabuğday
- 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
- 1 tutam ince kıyılmış dereotu
- 1 tutam ince kıyılmış nane
- 1 tutam ince kıyılmış taze soğan
- 2 adet közlenmiş kırmızı biber
- 2 tane rendelenmiş havuç
- Konserve mısır
- 6 ya da 7 tane salatalık turşusu
- İsteğinize göre pancar turşusu
Üzeri için:
- Zeytinyağı
- Tuz,
- Limon suyu
- Nar ekşisi
KARABUĞDAY SALATASI NASIL YAPILIR?
Haşlanmış buğdayı salata malzemeleriyle bir araya getirin ve ardından üzerine zeytinyağı, tuz, limon suyu veya nar ekşisi ekleyerek karıştırın.
4- DARI
Buğdaygiller familyasından olan darının tohumları, glutensiz olmalarıyla öne çıkıyor. Bu sebeple beslenme düzeninize rahatlıkla ekleyebilir ve bulgurun yerine kullanabilirsiniz. Darı, lif ve vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. Özellikle sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır.
DARI ÇORBASI TARİFİ
Gerekli malzemeler:
- 1 kâse dolusu mısır taneleri
- 1 kâse kuru fasulye
- 2 tane soğan
- 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
Üzeri için:
DARI ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Kuru fasulye ile mısır yarması, bir önceki gece ayrı kaplarda suya bırakılır. Ertesi günün sabahında süzülerek tencereye aktarılır ve üzerlerini 2-3 parmak geçecek miktarda su eklenir. Çorba kıvamını alana kadar pişirilir ve son olarak tuz eklenir. Sonrasında sıcak bir şekilde servis yapılır.