“Komşum çok gürültü yapıyor nereye şikayet edebilirim?” Diyorsanız Alo 155 ile polise şikayet edebilir yahut bulunduğunuz belediyenin zabıtasını arayıp rahatsız olduğunuz durumu iletebilirsiniz. İşte ses yapan komşuyu şikayet edebileceğiniz yerler:
Komşunun gürültü yapıp diğer komşuları rahatsız etmesi günümüz modern toplumlarda en sık karşılaşılan sosyal sorunlardandır. Peki bu durumda ne yapmalı? Gürültücü komşu nereye şikayet edilmeli?
Gürültü yapan bir komşunuz varsa ve uyarılarınıza rağmen gürültünün sonu bir türlü gelmiyorsa polise şikayet edebilirsiniz veya belediye zabıtasına başvurabilirsiniz. Bu durumda polis ve zabıta görevlileri gürültü yapan komşuya gerekli olan cezayı keser. Gürültünün buna rağmen devam etmesi halinde ise kat maliklerinin sulh mahkemesine başvurup dava açabilme hakkı vardır. Sulh mahkemesi gürültünün sona ermesi için gerekli olan tedbir kararları alabilir. Bu kararın gürültüyü kesmeye yetmediği durumda ise kişi savcılığa şikayet edilir ve Asliye Ceza mahkemesinde dava açılması sağlanabilir. İşte detaylar…
Komşunuz sizin uyarılarınıza rağmen hala gürültü yapmaya devam ediyorsa 155’i arayarak polise yani kolluk kuvvetlerine şikayette bulunabilirsiniz. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre; komşusunu gürültü yaparak rahatsız eden kişiler katlamalı olarak uygulanan idari para cezası uygulanır. Şikayet ile gelen polisler komşuyu kapıdan kibarca uyardıktan sonra ayrılmaktadır. Bu duruma rağmen komşunuz biraz geçtikten sonra gürültüye devam ediyorsa bunu gelen polislere anlatmalısınız.
Komşunuz sürekli olarak gürültü yaparak sizi rahatsız etmeye devam ediyorsa bağlı bulunduğunuz ilçe belediye zabıtasına şikayette bulunabilirsiniz. Bu durumda görevli memurlar 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre gürültü yapan komşuya idari para cezası uygulayabilir. Zabıtanın telefon numarası 153’tür.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gürültü cezası kesilme yetkisini ilgili belediyelere devretmiş durumdadır.
Fakat eğer şikayetlerinize rağmen bir sonuç alamazsanız Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şikâyet hattını arayabilir, şikayetinizi bildirebilirsiniz.
Yukarıda başvurmuş olduğunuz tüm yöntemlerin çaresiz kaldığı durumda gürültüye devam eden komşuyu 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. maddesi gereğince bulunduğunuz yerin Sulh Hukuk Mahkemesine dava açıp davanın harç ve diğer masraflarını ödeyerek bireysel başvuru veya avukat marifeti ile başvurabilirsiniz.
Komşunuzun Sulh mahkemesinin verdiği karara rağmen gürültüye devam etmesi halinde savcılığa şikayette bulunabilirsiniz. Bu maddeye kadar tüm şikayetler, önlemler ve çabalara göre oluşan delillere bağlı olarak komşunuza 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 123. maddesine göre Asliye Ceza mahkemesinde bir ceza davası açılabilir. Bu maddeye göre “sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla gürültü yapılması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası” verilebilmektedir.
Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre, apartmanda mesai günlerinde öğlen 13:00-15:00 saatleri olan öğle istirahati, gece saat 19:00 – 07:00 saatlerinde, pazar günü ve resmi tatil günleri tüm gün boyunca istirahat kabul edildiğinden gürültü yapılması yasaktır.
Dolayısıyla bu yasağa uymayan komşular üstte bildirdiğimiz yerlere veya son olarak Sulh Hukuk Mahkemesine şikayet edilebilir. Açılan davanın sonucuna göre belirlenen gürültünün niteliğine bağlı olarak farklı yaptırımlar uygulanmaktadır, örneğin para cezası, hapis cezası ya da kat mülkiyetinin devri mecburiyeti gibi.