Halılar sürekli üzerinde olduğumuz için en çok kirlenen yerlerden biridir.
Halılar sürekli üzerinde olduğumuz için en çok kirlenen yerlerden biridir. Bu yüzden halı temizliği en çok dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biridir.Halı temizliği hem hijyen ve sağlık açısından hem de halıların daha uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir. Yazımızın devamında halı temizleme ve yıkama hakkında pratik bilgileri ve halı temizlemenin püf noktalarını sizlere aktaracağız.
Kirli Halıları Temizlemek İçin 4 Farklı Öneri
Mayi sabun;
Halıların temizlenmesi için mayi sabun kullanmak çok eskiden beri uygulanan ve en basit yöntemlerden biridir. Mayi sabunu içerisinde hiçbir kimyasal madde bulunmamaktadır. Bir kova ılık suyun içerisine biraz mayi sabun katılır ve karıştırılır. Ardından temiz bir tül parçası veya temiz bir bez kovanın içine batırılır, sıkılır ve halılar silinir. Bu yöntem ile halı tertemiz olacak ve mikroplardan arınmış hale gelecektir.
Beyaz sirke-soda karışımı;
Halıdaki lekelerin gitmesi ve halının pırıl pırıl olması için soda ve beyaz sirke kullanılmalıdır. Bu yöntem sayesinde halıdaki lekeler kolay bir şekilde çıkacak ve sirkenin etkisiyle halıdaki mikroplar ölecektir.
Haşlanmış patates suyu;
Halıları temizlemenin bir diğer yöntemi haşlanmış patatesin suyunu kullanmak olacaktır. Öncelikle bir kovanın içerisine haşlanmış 5-6 adet patatesin suyu eklenir ve bir fincan kadar beyaz sirke eklenir. Ardından temiz bir havlu, tül veya mikrofiber bez yardımıyla halılar silinir. Sonuç olarak halılar doğal yöntemle temizlenmiş ve tertemiz olacaktır.
Karbonat-sirke karışımı;
Kirli halıları temizlemenin bir diğer yöntemi ise karbonat ve sirke karışımıdır. Bu yöntem sayesinde halılarınız daha beyaz ve parlak olacaktır. Aynı zamanda sirke halının üzerinde mikropların ölmesini sağlayacaktır.
Halı Nasıl Temizlenir?
Halı temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de halının özelliklerine uygun temizleme yapılmasıdır. Her halının arkasında halının nasıl temizlenmesi gerektiği hakkında özel bilgiler yer almaktadır. Bu öneriye uyarak, halının dokumasına ve ipliğine zarar vermemiş ve halınızı daha uzun ömürlü kullanmış olursunuz.
Ayrıca halılar için özel üretilmiş şampuanlar vardır. Eğer evinizde halı yıkama makineniz varsa, bu şampuanla birlikte kolay halıyı kolayca temizleyebilirsiniz.
Halı Temizliği Püf Noktaları Nelerdir?
Halı temizlerken yapılmaması gerekenlerden biri de ser fırça kullanmaktır. Bu yüzden halına zarar verecek sert fırça kullanımından kaçınmalıdır. Aynı zamanda evi süpürürken süpürgenin çok fazla bastırılmaması, halıların ömrünü uzatacaktır.
Halıdaki lekeyi çıkarma esnasında bezi çok fazla sürtmek lekenin halıya daha fazla yayılmasına neden olur. Bunun için çok sürtmeden oval hareketlerle ve bastırarak temizlemelidir.
Halıyı su ile silerken çokça ıslatmamaya özen göstererek silmek gerekmektedir. Silme işlemi sonrasında halıda küf oluşmaması için halı tamamen kurutulmalıdır.
Halı temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de halının birkaç gün aralıklarla süpürülmesi gerekmektedir. Özellikle yemek yenilen mutfak veya yemek odalarının sık sık süpürülmesi gerekir. Evde emekleyen bebekleri olan annelerin de hijyen açısından her gün eve süpürge açmaları çok daha iyi olacaktır.
Halı da ki kötü kokunun gitmesi için halının üzerine karbonat serpilir ve yaklaşık 1 saat kadar beklenir. Ardından elektrik süpürgesiyle halı süpürülür.
Halı temizliği ile en etkili püf noktalarından biri de halıyı silmeden önce güzelce süpürmeniz olacaktır. Bu sayede halının üzerindeki toz, saç ve kırıntılardan kurtulmuş olacak ve kirleri daha kolay temizlemiş olacaksınız. Bazı hanımlar halıyı süpürmeden halıyı yıkamaya geçerler bu da halı yıkamanın etkisini azaltır ve iyi temizlenmemesine neden olur.
Halı temizliği esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de lekenin türüne göre temizleme işlemi yapılmasıdır. Çay, kahve gibi sıvı maddelerin halıya dökülmesi sonucu, halı hemen silinmemeli öncelikle havlu kâğıt ile dökülen sıvının emilimini sağlamalıdır. Ardından havlu veya tül ile dairesel hareketler yaparak leke silinir.