Halı temizliği evde hijyenik bir ortamın sağlanması için gerçekten önemlidir. Halıda oluşan lekeler haricinde bir de gözle görülemeyen bakteriler de vardır. Halınızı ilk günkü gibi tertemiz yapacak bazı temizlik tüyolarını sizler için toparladık.
Halılarda sadece gözle görülen lekeler değil, aynı zamanda gözle görülmeyen mikroorganizmalar da oluşabilir. Bu mikroorganizmaların başında bakteriler, virüsler, mantarlar ve akarlar gelir. Bu görünmeyen mikroorganizmaların halıda birikmesi, ev içi hijyen ve sağlık açısından önemli bir sorun olabilir. İşte halı temizliği için bazı temel tüyolar:
Arap sabunu, halı temizliği için doğal ve etkili bir seçenektir.Arap sabunu ile halınızı temizlerken dikkat etmeniz gerek önemli kısımlardan biri halınızın üzerinde toz, kıl olmamasıdır. İlk adım olarak, halının yüzeyini iyice süpürün veya elektrikli bir süpürge kullanarak tozları ve büyük partikülleri temizleyin. Bir kova veya büyük bir kap içinde ılık suyu ısıtın. Ardından arap sabunu parçasını suyun içine ekleyin ve iyice karıştırarak Arap sabununu içerisinde eriterek çözeltiyi oluşturun. Temiz bir bez veya lifi arap sabunu çözeltisine batırın ve sıkarak fazla suyu çıkarın. Halının yüzeyini yavaşça ve düzgün bir şekilde silmeye başlayın. Bu işlem sırasında fazla baskı uygulamamaya dikkat edin, çünkü fazla su halının alt tabakalarına sızabilir.Arap sabunu çözeltisi ile temizledikten sonra, temiz bir bez veya lifi duru suya batırın ve halının yüzeyini bu suyla silin. Bu, sabun kalıntılarını temizlemenize yardımcı olur.
En son işlem olarak da nemini alın ve kurumaya bırakın. Arap sabunu, evde halı temizleme yöntemlerinde sıkça kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem hem ekonomiktir hem de temizlik yaptığınızı belirgin şekilde hissedersiniz.
Gün içerisinde ister istemez halı üzerlerinde yağ lekeleri olabiliyor. Çocuklu bir evde bu lekeler üzerine bir de boya eklendiğinde durum daha da zorlaşıyor. Zorlu yağ lekelerini mısır nişastasıyla pratik bir şekilde temizleyebilirsiniz. Mısır nişastasını lekenin üzerine serpin. Lekenin tamamını kaplayacak kadar mısır nişastası kullanabilirsiniz. Mısır nişastasını lekenin üzerine serptikten sonra yaklaşık 5 dakika bekleyin. Bu süre, mısır nişastasının lekeyi emmesine yardımcı olur. Sonrasında sirke ile hazırlanmış su ile halılarınızı silin. Farkı görmek için hem ucuz hem de asla zararı olmayan bu yöntemi deneyin.
Beyaz sirke son yıllarda popüler olmuş, ev temizliği için çok yönlü bir malzemedir ve halı temizliğinde de etkili bir şekilde kullanılabilir. Pratik halı temizleme yöntemlerinden birisi olan beyaz sirke olmazsa olmaz bir üründür. Her evde bulundurulması gereken beyaz sirke ile halı veya herhangi bir kumaştaki meyve suyu lekelerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Bir fincan beyaz sirke, iki fincan su ve iki tatlı kaşığı bulaşık deterjanını ekleyerek bir karışım oluşturabilirsiniz. Hazırladığınız bu karışımla lekeli bölgeye uygulayarak nemli bez ile sildiğinizde geride hiçbir lekenin kalmadığını göreceksiniz.