Günümüzde kulaktan dolma bilgilerle hareket ederek bebek ya da çocuklar üzerinde uygulanan bazı bilinçsiz davranışlar, ciddi rahatsızlıklardan hayati tehlikeye kadar uzanabiliyor. Çocuklarının hayatlarını korumak ve sağlıklı olabilmeleri için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya hazırlanan ebeveynlerin uzman önerileri dahilinde hareket etmesi büyük önem taşıyor. Peki çocuk sağlığı konusunda en çok hangilerini doğru biliyoruz ama aslında yanlış çıkıyor?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç, bebek ve çocuk sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışları sıraladı…
YANLIŞ! Dünyaya gözlerini açan her yeni doğan bebek sarılıklı dünyaya gelmez. Eğer vaktinden erken doğmuşsa, düşük doğum tartılı, aşırı iri ve kan uyuşmazlığı olan bebeklerde sarılık riski daha çoktur. Bulaşıcı özelliği yoktur.
YANLIŞ! Sarılık geçiren bebeğe kesinlikle şekerli su ya da su içirilmemelidir.
Sarılığın geçmesi için bol bol anne sütü alınması yeterlidir. Ayrıca sarı renk giydirilince bebekte sarılık geçmez.
“Yenidoğan bebeklerin cildine tuz sürmek isilik ve pişiği önler”
YANLIŞ! Çok yanlış ve tehlikeli bir inanıştır. Cilt üzerinde emilen tuz, bebeğin ölümüne bile yol açabilir, uzak durulmalıdır.
YANLIŞ! Bebeklere veya çocuklara direkt olarak zeytinyağı içirmek yanlıştır. Tam içtiği sırada öksürük meydana gelirse zeytinyağının akciğerlere kaçma riski vardır ve bu da ve kabızlıktan çok daha tehlikeli bir tabloya zemin hazırlayabilir.
YANLIŞ! Diş çıkarma evresinde olan bebeğin vücudunun ısındığı doğrudur. Ancak bu durum ateş düşürücü gerektirecek kadar ateşi çıkmaz. Bu dönemde bebeklerin şiddetli bir ateşi olmaz sanıldığı gibi ishal durumları da gözlemlenmez.