Hamile Diyeti Canan Karatay Hamilelik Dönemi Beslenme Önerileri

14 Mart 2018
0 Yorum
hamile diyeti canan karatay hamilelik donemi beslenme onerileri

Prof. Dr. Canan Karatay yeni kitabı Anne Adayları ve Hamileler için Karatay Diyeti’nde anne olmak isteyenler ve hamile kadınlar için beslenme önerileri veriyor. Anne

Prof. Dr. Canan Karatay yeni kitabı Anne Adayları ve Hamileler için Karatay Diyeti’nde anne olmak isteyenler ve hamile kadınlar için beslenme önerileri veriyor. Anne adaylarının ve gebelerin uzak durması gereken besinleri, Canan Karatay son kitabında listeler halinde yer vermiştir. Bu kitaptan önemli bölümleri bu makalemizde okuyabilirsiniz;

Prof. Dr. Canan Karatay anne olmak isteyen kadınlara, hamilelere, kilo vermek isteyenlere, obezite sorunları yaşayanlara, şeker, kalp damar hastalıkları olanlara, yüksek veya düşük tansiyondan muzdarip olanlara, felç geçirmiş olanlara, kanser hastalarına, ailesinde kanser geçmişi olanlara, sağlıklı bir ömür sürmek isteyenlere, özellikle huzurlu, sağlıklı bir gebelik geçirmek isteyen ve sağlıklı bebeğe kavuşmak isteyenlere şu beslenme tüyolarını veriyor, kesinlikle yenilmemesi gereken besinlerin şunlar olduğunu bildiriyor;

  1. Patates kızartması, sebze kızartması vb her türlü kızartma besin
  2. Beyaz pirinç pilavı
  3. Simit, kuru ve yaş pastalar
  4. Mayonez, ketçap vb hazır soslar
  5. Gazlı, asitli içecekler ve enerji içecekleri
  6. Makarna
  7. Börek, poğaça, açma vb hamur işleri
  8. Paketlenmiş hazır satılan meyve suları
  9. Her tür tost çeşidi
  10. Her türlü ekmek; beyazı, kepeklisi, çavdarlısı
  11. Şeker, çikolata bu tarz tatlılar
  12. Hazır çorbalar
  13. Marketlerde paketlenmiş olarak satılan çiftlik tavukları (serbest dolaşan, köy tavukları yenebilir)
  14. Sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş sakatatlar
  15. Patates, mısır
  16. Şekerli ve şekersiz reçeller, şuruplar, pekmezler vb.
  17. Bütün suni tatlandırıcılar
  18. Karpuz ve kavun gibi doğal da olsa fazla miktarda şeker içeren, glisemik indeksi yüksek
  19. Meyveler
  20. İşlenmiş, tütsülenmiş balık ve tütsülenmiş etler
  21. Süt tozu, krema tarzı ürünler
  22. Ambalajında ‘diyet’ yazan veya yazmayan grisini, galeta ve her cins bisküvi

Prof. Dr. Canan Karatay Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  1. Prof. Dr. Canan Karatay anne adaylarının, lohusaların ve emzirelerin yukarıdaki besinlerden uzak durarak hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlıklarını koruyabileceklerini bildiriyor.
  2. Prof. Karatay gebelikte mutlaka  olmaz temel besin öğeleri dengeli, doğal, etkili ve yeterli olarak tüketmek gerektiğini, işlenmiş gıdalardan, marketlerde satılan paketlenmiş ürünlerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
  3. Hamilelikten en az 6 ay önce yaşam biçiminizi değiştirin, anne ve baba adayı olarak vücudunuzu toksinlerden arındırın, sağlıklı beslenmeye geçin, yaşamınızı daha sağlıklı bir duruma getirin. Sandığımız gibi sadece annenin değil, babanın da sağlıklı çocuk oluşumunda ciddi etkileri var. Ebeveynlerin bağışıklık sistemi ve toksisite yükü, vitamin ve mineral eksiklikleri (özellikle D vitamini) doğacak yavrunuzun sağlığı üzerinde sandığınızdan daha etkili.
  4. Hamile kadınlar haftada kaç yumurta yesinler? Ne demek haftada kaç yumurta? Çin’de gebelere ve emzirenlere günde 10 yumurta veriyorlar. Günde 10 yumurta yiyebilir miyiz? Yiyebiliyorsanız eğer, mideniz kaldırıyorsa… Tabii ki tek seferde değil! Sabah, öğle, akşam gün içine dağıtarak… Doğal köy yumurtası olmalı. Çünkü yumurtanın sarısında kolin denilen madde beyin ile vücuttaki sinir iletisini sağlayan asetilkolinin ana maddesidir.
  5. Sadece hamilelik sırasında değil bebek yapma planı başladığı zamandan itibaren yani hamilelikten en az altı ay önce sağlıklı beslenme ve yaşam biçimini edinen anne-babalarda sağlıklı yumurta ve sperm oluyor. Bu da bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ilk adım. Anne veya baba kiloluysa ya da sağlıksız bir beslenme/yaşam biçimi varsa haliyle yumurta ve spermlerinin kalitesi bozuluyor.
  6. Annenin yüksek insülin hormonu kanla bebeğe geçmez ama kanındaki yüksek şeker doğrudan bebeğe geçer. Sağlıklı beyinlere bile şekerin zarar verdiği ispatlanmışken daha doğmamış bebeğin gerek beyninde gerekse metabolizmasında yaratabileceği hasarı göz önünde bulundurun. Şeker yüklemesi yapacağınıza tespit ettiğiniz kan şekeri yüksekliğini düşürecek ve kilo almayacak şekilde beslenerek şeker seviyenizi düşürün. Gebelikte ve emzikliyken kilo vermeye yönelik diyetler yapmayın, sağlıklı beslenin yeterli. Gebelik şekerini önlemek kendi elinizde.
  7. Eğer vücudunuzda enflamasyon göstergeleri, kan şekeri ve insülin hormonu yüksek, hücre zarınızda Omega-3 az, Omega-6 yüksekse ve yüksek glisemik indeksli yiyecek içecek tüketimine bağlı trigliseridleriniz artmışsa hamile kalmadan önce düşünün ve vücudunuzu dengeye sokup öyle hamile kalın.
  8. Bazı yiyecek ve içecekleri, yağları mutfağınızdan uzak tutun. Paketlenmiş, işlem görmüş gıdalardan uzak durun, doğal olarak üretilmiş sebze meyve ve etleri tercih edin diyor. Kısaca yazdım ama bu konuda çok daha ayrıntılı bilgiler içeriyor kitap.
  9. Beden ve ruh sağlığınız için temel, olmazsa olmaz olan ortalama 50 faktör bulunduğundan bahsediyor ve bunları sıralıyor. Birkaç örnek verirsem; Omega-3/Omega-6 dengesi, aminoasitler, belli başlı 20-21 mineral, hayati öneme sahip Vitamin D gibi vitaminler, sağlıklı tuz ve oksijen…
  10. Hamilelikte şekerden uzak durun! Benim babam şeker hastasıydı, annem bize çocukluğumuzdan beri çayı-kahveyi şekersiz içirdi. Ben de çocuğumu öyle büyüttüm. Şeker gerekli bir gıda değil. Söylenenin aksine beyin şekerle beslenmiyor. Beyin şeker aldığı vakit, iki saat beyinde mutluluk oluyor. Ancak fazla şeker birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Bugün Alzheimer’a beynin Tip 3 şeker hastalığı deniliyor.
  11. D vitamini vücut hücrelerinin sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Ama maalesef güneş ışığının bol olduğu Türkiye’de hastalarımın yüzde 90’ınında eksik. Hem de neredeyse sıfıra yakın. Bunun başlıca sebebi beslenme. D vitamini yağda eriyor. Yağ yeme yasağı geldikten sonra vücuda giremez oldu. D vitamini et ve sakatatta var. Bu aslında vitamin de değil, bir hormon! Güneşin ultraviyole ışınları cildimize değdiğinde vücut D vitamini üretir, kolesterolün de ana maddesidir. Ancak güneşlenirken koruyucu kullanmak D vitamini üretimini engeller.

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Hamilelikte Kilo Almamak İçin Hamile Diyeti Örnek Beslenme Programları Tıklayınız